Connie Hedegaard: Klimaet handler også om dit helbred

Klimaforandringerne påvirker alt - også vores sundhed og sikkerhed, siger klimaminister Connie Hedegaard, der trods de store klimaproblemer er fuld af håb. For det er blevet moderne at leve mere klimavenligt

2009-10-04 Connie Hedegaard: Klimaet handler også om dit helbred

Næste gang du får lyst til at brokke dig over vejret i Danmark så husk lige, at det faktisk er et af de bedste steder, man kan bo i hele verden, hvis man tænker på fremtidens klimaforandringer.

"Danmark er et af de lande, der bliver mindst berørt af klimaforandringerne. Men vi går ikke fri. Forandringerne kommer snigende, for klimaet påvirker alt. Men det er jo ikke noget, der sker fra dag til dag," siger Connie Hedegaard, der er klima- og energiminister og som har travlt med at forberede klimakonferencen i København i december. Her håber hun på at få en aftale i hus med de 192 deltagende lande, så verdens klimaproblemer kan tackles så hensigtsmæssigt som muligt. Og der er rigeligt at tage fat på. Klimaforandringerne er her allerede:

"Vi har oplevet flere skybrud, storme og oversvømmelser i Danmark. Og det vil der komme mere af. Forskere mener også, at flere vil få allergi, fordi Danmark bliver mere fugtigt og varmt. Vi får også mere gråvejr, og det vil påvirke vores helbred," siger Connie Hedegaard, og understreger, at vores handlinger i dag er med til at afgøre, hvor store ændringerne bliver.

 

Vi vil gøre en forskel
Selv om politikerne stadig diskuterer, hvad der præcist skal gøres ved klimaet, så er verdens befolkninger ifølge klimaministeren enige om, at klima er et problem, der skal løses. Befolkningen forventer det simpelthen, og det giver hende håb.

"Der er dem, der siger, at den enkelte ikke kan gøre en forskel. Men sådan kan man ikke stille det op, for det drejer sig ikke om, hvad én gør, men om hvad mange hundreder af millioner mennesker gør," siger hun.

Men politikerne skal sætte nogle rammer, og derfor er det afgørende, at det lykkes at nå til enighed i København. Men intet er givet på forhånd, for den politiske opbakning til klimaet er hele tiden i bevægelse, og det kræver taktik og stædighed at sætte en dagsorden. Og det har den danske klimaminister, hun er placeret som en af verdens 100 mest indflydelsesrige personer af Time Magazine, hvilket hun ikke lægger skjul på, at hun er stolt af.

connieMen hun er også stolt af danskernes engagement i klimaet, for selv om Danmark er et af de lande i verden, der ikke i første omgang mærker så meget til klimaforandringerne, så vil vi gerne aktivt tage ansvar.

 

Danskerne vil lære om CO2
"Det er klart, at hvis man sidder hos lægen med lungebetændelse, så er klima nok ikke det, der bekymrer en mest. Man vil selvfølgelig altid først løse de problemer, man har tæt inde på livet. Men sådan kan man ikke forholde sig til de store spørgsmål. Man må sætte sig lidt ud over sig selv og se frem og tænke på, at det vi gør i dag har store konsekvenser for vores børn og børnebørn. Og det oplever jeg, danskerne gør. Vi tænker meget på klimaet," fastslår hun og fortæller begejstret om hverdagens mange positive tilkendegivelser.

"Når jeg er ude og taler med folk, så oplever jeg, der er en stor interesse for at leve mere klimavenligt. Der bliver for eksempel i hver enkelt familie brugt meget energi, som ingen får glæde af. Det er computeren, der står tændt, når ingen er hjemme, fjernsynet, der står på standby, eller et gammelt køleskab, der bruger alt for meget strøm. Det er nemt at ændre på, der skal bare sættes fokus på det," fortæller hun.

Connie Hedegaard fremhæver den økonomiske besparelse som en gulerod, men hun tror, det er befolkningens ansvarsfølelse, der virkelig får dem til at handle.

"Jeg tror ikke kun, det handler om pengene. Det er mindst lige så meget det andet aspekt, at man tager et ansvar for den verden, vi lever i. Jeg tror på det gode i danskerne. Vi vil gerne leve mere klimavenligt, og vi vil gerne vise en anden vej, man kan leve på, uden at gå på kompromis med vores levestandard," siger klimaministeren.

 

Finanskrisen hjælper klimaet
Danskernes lyst til at leve mere klimavenligt hænger også sammen med finanskrisen. Den overophedede økonomi hænger i overført forstand sammen med et overophedet klima. Connie Hedegaard ser i hvert fald en rød tråd, og hun er ikke bange for at sige det højt.

"Finanskrisen har været god for klimaet i den forstand, at mange mennesker er blevet tvunget til at stille spørgsmålstegn ved de værdier, der har været dominerende de seneste mange år. Hænger vores lykke sammen med det store forbrug, vi har oparbejdet? Jeg tror, mange mennesker har fået øjnene op for, at øget forbrug ikke er vejen frem. Vi tænker mere over vores forbrug nu end for et år siden. Vi køber ikke bare nyt, og det mener jeg er godt. Skal vi gøre noget ved klimaet, så skal vi også gøre noget ved vores forbrug," mener hun.

Og her tror hun på det frie valg som den bedste mekanisme til en bedre verden. Connie Hedegaard er overbevist om, at folk vil vælge det mest klimavenlige, hvis bare de får muligheden for det.

 

Det skal være nemt
"Politikerne skal ikke lave en masse regler og forbud. Vi skal lægge rammerne og sørge for, at folk er informerede, så de kan vælge det klimavenlige. Det tror jeg på. Jeg har en stor tiltro til, at folk vil vælge det, der er bedst for klimaet. Det handler om holdningsbearbejdning. Tænk på da vi satte fokus på vandforbruget, så faldt det væsentligt. Det skal gøres håndgribeligt og let. Når noget er enkelt og til at forså, så handler folk," mener hun, og fremhæver sin egen familie som et typisk eksempel.

"I mit hjem er det ikke sådan, at man træder ind i en slags grøn zone. Jeg er ikke fanatisk. Men når jeg køber ind, tænker jeg over, hvor varen kommer fra, så det ikke er jordbær fra Chile, der er transporteret med fly. Jeg har lige købt bil med energimærke, og da vi for nogle år siden skiftede køleskab, så valgte vi et energivenligt. Men alt går ikke op i, at vi skal gøre det rigtige. Jeg tror, vi som familie er meget typisk for, hvad der sker, når man bliver bevidst," siger hun.

 

Millioner af klimaflygtninge
Men de fine intentioner ændrer ikke på det faktum, at der kommer store problemer i verden. Om ti til tyve år vil der være mangel på drikkevand i store dele af verden, når gletsjerne smelter væk. Her er Danmark ikke så udsat, for vi er et af de lande i verden med de største drikkevandsressourcer. Men ørkenen breder sig, og i 2050 regner man med, at der vil være op til 200 millioner klimaflygtninge, og det vil vi også mærke i Europa.

"Klimaflygtninge vil sætte verdens sikkerhed i spil. Vi har ti til femten år at handle i, hvor vi for relativt få midler kan gøre en forskel uden at lægge vores livsstil helt om. Efter den tid er vi nået til et punkt, hvor det vil være meget dyrt at vende udviklingen. Derfor er det så vigtigt, at vi opnår et godt resultat i København til december," forklarer hun.

 

Cykel og pilates
Som en af hovedpersonerne bag klimaets redningsplan, har Connie Hedegaard en travl hverdag. Hun er daglig konfronteret med skræmmende fremtidsscenarier, men det er ikke noget, der holder hende vågen om natten. Hun har for længst erkendt, at hun trods alt ikke kan diktere USAs og Kinas politik. Hun sørger i stedet for så ofte som muligt at få sin cykeltur frem og tilbage til jobbet - "så får jeg også hjernen blæst igennem" - og så forsøger hun at gå til pilates en gang om ugen.

"Jeg går ikke rundt og er stresset over konferencen. Vi er et helt team, der skal få det bedste resultat på plads. I sidste ende er vi 192 lande, der er ansvarlige for et godt resultat, men jeg er mere positiv i dag end for et år siden, fordi flere store lande er kommet med tilkendegivelser omkring klimaaftalen. Det er også meget positivt, at præsident Obama bakker så stærkt op om at finde en løsning på klimaudfordringen. Men om vi når i mål, tør jeg ikke sige noget om. Vi skal have et resultat den 18. december, når klimakonferences slutter, og det skal helst være ambitiøst nok til, at vi kan løse problemerne.

Jeg tror på, det lykkes. Der er lagt så meget pres på verdens regeringer. Og jeg tror på de demokratiske processer. Verdens befolkning har en forventning om, at politikerne løser det her store problem. "

 

Humanisten der blev klimaforkæmper

Connie Hedegaard er 49 år. Medlem af det Konservative Folkeparti. Danmarks første klima- og energiminister i november 2007. Var miljøminister fra 2004, og i 2007 skiftede hun til det nuværende ministerium.

 

Cand. mag. i historie og litteraturvidenskab og har arbejdet som vært på DR2 (Deadline), været chef på Radioavisen og journalist på Berlingske Tidende. I dag blogger hun fast på www.berlingske.dk.

 

Kom i 2009 på Time Magazine 100 listen, der er en liste over folk med størst påvirkning på verden.Få de seneste artikler direkte i din indbakke