Lene Hansson helbredte selv sit syge hjerte

Kostvejleder og forfatter Lene Hansson fik i 2009 konstateret en alvorlig hjertesygdom. Hun fravalgte operation og tog i stedet sagen i egen hånd. Hun rejste tilbage i sit liv og fandt årsagen - et kærlighedssavn af dimensioner – og i dag pumper hjertet, som det skal

2011-05-22 Lene Hansson helbredte selv sit syge hjerte

Af Michael Holbek Jensen

Hjerte rimer på smerte. Det er omkvædet på en hvilken som helst kærlighedssang, der handler om at blive forladt, og vi har hørt det så mange gange, at det lyder urimelig banalt.

Men for kostvejleder, forfatter og wellnessdronning Lene Hansson er det netop i det banale, at sandheden bor. Hun har bitterligt måttet erkende det på egen krop.

I oktober 2009 fik hun på Gentofte Hospital den chokerende dom, at hun bar rundt på en alvorlig hjertesygdom. En scanning viste, at passagen fra det hjertekammer, der pumper blod ud i kroppen, kun var på størrelse med et sugerør – normalt skal det være som en haveslange. Noget var med andre ord dødeligt galt, og lægen rådede til en hasteoperation, så man kunne få gjort hullet større i den trange hjertepumpe.

Det tilbud ville de fleste sikkert takke ja til. Men ikke Lene Hansson. For trods stor frygt og en sorg, der trak masser af tårer, havde hun hverken ondt eller besvær – selv ikke når hun gav den gas i fitnesscentret. Hun tog klart advarslen alvorligt. Men i stedet for at søge kniven, satte hun sig for at finde ud af, hvorfor hun havde ondt i hjertet. For hvis hun fandt ud af det, kunne hun måske fjerne årsagen og derigennem helbrede sig selv!

Givet væk som spæd
Det kan lyde tåbeligt at gamble med sit liv på den måde. På den anden side: I kinesisk medicin og lægekunst har man i årtusinder arbejdet ud fra sammenhængen mellem psyke og fysik. Traumer forurener kroppen – eller sagt på jævnt psykosomatisk dansk: Hvad sindet undertrykker, udtrykker kroppen.

Så med ønsket om at finde ned til de traumer, der gjorde ondt i hjertet, begav Lene Hansson sig baglæns i tiden. Tog på en mental udviklingsrejse, som hun ærligt og bevægende skildrer i sin nye bog 'Min hjertesag'.

Og det, hun fandt, harmonerede med kærlighedssangene: Hjerte rimer i høj grad på smerte.

Kort om Lene Hansson

- Født 1963 i København.

 

- Uddannet fitnessinstruktør og kostvejleder. Har blandt andet drevet en wellnessfarm i Algarve i Portugal og opbygget konceptet for kurbads- og helseaktiviteter i DGI-Byen i København.

 

- Har været tv-vært i programserierne 'Min fede familie' og 'Du er, hvad du spiser' på TV3 og som kostvejleder i 'Go'morgen Danmark' på TV 2.

 

- Hun har over årene udgivet omkring 20 bøger – Blandt andre 'Du er, hvad du spiser', 'Juice- og smoothiekuren', 'Få et nyt liv på 4 uger', 'TURBOslank på 4 uger' samt en god håndfuld opskriftbøger om fisk og skaldyr, fjerkræ, pasta, supper og desserter.

 

- 6. juni udkommer hendes nye selvbiografiske bog 'Min hjertesag' på forlaget Lindhardt og Ringhof.

 

- Hun bor i Hellerup og har sønnen Sebastian på 19 år.

Rejsen bragte nemlig Lene Hansson tilbage til Rigshospitalet en juni-dag i 1963. Den dag hun blev født, og den dag hendes mor - en 19-årig kvinde, som havde et barn i forvejen, men ingen mand -måtte give sin nyfødte datter væk. Lille Lene havde hoftedysplasi, og hun blev overført til Blegdamsvejens Hospital og lagt i gips i tre måneder. Derefter blev hun - forældreløs - sendt til børnehjemmet Sølund ved Søerne i København.

"Der tilbragte jeg syv måneder, og jeg er sikker på, at jeg opbyggede en form for overlevelseskraft. Jeg måtte lære at passe på mig selv," siger Lene Hansson.

"Når fostret er i sin mors mave, er hjerteklapperne lukket. Miseren omkring mit hjerte stammer fra den tid. Børnehjemmet, adskillelsen, ensomheden – alt var et farvel til kærligheden. Og det savn har formet mit liv."

Anerkendelsens forbandelse
"På en måde er det jo simpelt: Kroppen er et landkort over psyken. Vi ved, at stress kan give forhøjet blodtryk og mavesår. De ting kan du fjerne ved at få bugt med din stress. Hvis du får halsbetændelse, kan du tage antibiotika, men du kan også starte et andet sted og spørge dig selv: Hvad er det, du ikke kan sluge? Vi beder selv om vores liv, og ved at spørge sådan, tager du ansvar for dit liv," forklarer Lene Hansson.

"Da jeg fik ondt i hjertet, spurgte jeg mig selv: Hvorfor? Hvad er det, der har drevet mig i alt, hvad jeg har gjort og udrettet professionelt? Jeg har søgt anerkendelse og opmærksomhed, og jeg er blevet massivt bekræftet gennem alle de mennesker, som har købt mine bøger, kurser og foredrag."

"Men jeg har længtes så meget efter den anerkendelse, at den styrede mit liv fuldstændig, og jeg til sidst gik ned på det. Og måske er det værste, at jeg forvekslede anerkendelsen med kærlighed. Når jeg havde professionel succes, følte jeg mig elsket. Der er bare det ved det, at succes ikke har noget at gøre med kærlighed og det at være elsket."

"På den led har min succes været som et misbrug. Jeg fik noget, som gjorde mig kortvarigt glad. Det er det samme som med alkohol, stoffer, mad, ludomani eller shopping. Mere vil have mere! For mig spillede de materielle ting en stor rolle – og ikke at der er noget galt med dyre møbler, tv, smykker og mærkevaretøj – men det blev en erstatning for min sult efter kærlighed."

Kostens nye verden
10 måneder gammel blev Lene Hansson afhentet på børnehjemmet af sin nye mor og far. Hun fik trygge rammer og stabile forældre i et mustenshus i Vallensbæk med græsplæne og Giro 413 på transistoren.

Hun var tre og et halvt år, da hun fik at vide, at hun var adopteret, men hun forstod ikke, hvad det ville sige, og skød det væk. Alligevel voksede sorgen, hun proppede sig med forkert mad – "spiste på mine følelser", som hun siger - og i de sene teenageår slog det igennem fysisk. Hun led af allergi, astma, høfeber, eksem, og vægten på 80 kilo var i hvert fald 20 kilo for meget.

Hun blev fyldt med piller og hormoner, men det førte til andre gener, og det var først gennem ændring af kosten, at Lene Hansson så, at man selv kan fjerne kroppens dårligdomme. Hun kastede sig frådende over store mængder af frugt og grøntsager og labbede friskpresset appelsinsaft i sig om morgenen.

"Det var, som om en helt ny verden åbnede sig for mig, og jeg kunne glædesstrålende konstatere, at efter syv lange år med allergi, astma, høfeber, eksem og medicin var en kedelig epoke heldigvis overstået. Min krop havde helbredt sig selv, fordi jeg havde fodret den med mad, der gav energi," fortæller Lene Hansson.

Ramte bunden
Kostens betydning blev den åbenbaring, der lagde grunden til hendes brand og blomstrende forretning som kogebogsforfatter og foredragsholder. Det ledte videre til opbygningen af en weelnessfarm på Algarvekysten i Portugal, og det var som om, Lene Hansson var ombord på en raket.

Lene Hansson CLU4130Men i 2001 røg rumskibet ned med et brag. Hun fik et bid fra en skovflåt, som gjorde, at hun fik borrelia, og hun kunne ikke arbejde. Hun mistede sin drøm i Portugal og tabte en million kroner. Hun lå i sin seng og kunne ingenting.

"Jeg følte mig udbrændt og færdig."

I bogen fortæller hun, hvordan hun røg i Ribers som dårlig betaler. Hun blev anholdt og røg i fogedretten. Hun ejede ikke en klink, og det endte med, at det offentlige betalte for både psykologtimer og en cykel til 900 kroner indkøbt i Fakta i Ishøj.

Herefter skrev hun bogen 'Forny dit liv på 8 uger', og den ramte plet. Hun fik betalt sin gæld.

Og så gik Lene Hansson aktivt til værks. Hun opsøgte og allierede sig med forskellige alternative behandlere, som hun fortsat får hjælp af. Hun får såkaldte EDTA-behandlinger – en metode, som bruges til at trække tungmetaller ud af kroppen, og som menes at kunne fjerne forkalkninger ved hjertet. Hun går til tankefeltterapi, hvor man ved hjælp af lette små bankebevægelser på forskellige punkter på kroppen kan forløse psykiske traumer, der har taget bolig i kroppen. Hun går til en energimand, en drømmetyder og rådfører sig ofte med en norsk hjertespecialist, udover at hun årligt går til kontrol på en hjerteklinik i København.

Miraklet
Lene Hansson fortæller om sin personlige udviklingsrejse, selvhelbredelse og sin tro på reinkarnation i villalejligheden i Hellerup. Rummene er lyse, og der hænger hjerteformede figurer på vægge og i vinduer. Rundt om står små Buddha-statuer, og hun tænder også en røgelsespind.

"Hånden på hjertet, Lene – er det hele ikke også lidt hokus-pokus?"

"Jo, og det har det jo været hele tiden, i alle de 20 år jeg har beskæftiget mig med det her. Hokus-pokus forstået på den måde, at der er meget, som ikke kan dokumenteres videnskabeligt, men som jeg kan se og mærke virker!"

Til gengæld var der ikke meget hokus-pokus over rejsens egentlige mål: Lene Hansson opsøgte både sin biologiske mor og far. Møderne var selvsagt nervøse, bevægende og en smule skuffende, men hun kom overens med, at de ikke kunne have valgt anderledes, end de gjorde.

Sorgen er ikke væk, men nu er den noget, Lene Hansson kan rumme. Erkendelsen har også gjort hendes hjerte godt. Da hun fik sin hjertedom i oktober 2009, var hullet til blodpumpen på 0,6 kvadratcentimeter – da hun blev scannet i juni 2010, var det vokset til 1,6 kvadratcentimeter.

"Miraklernes tid er altså ikke forbi," smiler hun.Få de seneste artikler direkte i din indbakke