Christian Bitz: Du skal nyde at blive sund

Ernæringsekspert Christian Bitz mener at have fundet 'Verdens bedste kur'. Med en simpel omlægning af kosten garanterer han varigt vægttab. Kuren tillader både chokolade, rødvin og fed ost – for sundhed hænger sammen med nydelse. "Det kan ikke nytte noget, at din krop strutter af klid, hvis du er trist oven i hovedet," siger han

2012-01-30 Christian Bitz: Du skal nyde at blive sund

Oven på julens åbne marcipansluser og søerne af andefedt går vi vanen tro ind i det nye år med en sværm af forsætter: Nu kvitter vi smøgerne! Alkohol-faste! Nul chokolade! Så skal der løbes! Det er på tide at smide nogle kilo!

Vi står med andre ord midt i vægtpineriet og den dårlige samvittigheds knapt så festlige højtid. For vi ved det jo godt: Efter al den synd og laden stå til falder hammeren. Nu kommer det lange sure træk, hvor det skal gøre nas.

Men sådan er der ingen grund til at se på det, siger Christian Bitz:

"Drop afsavn og askese. At blive sund skal ikke føles som en straf, og det behøver ikke gøre ondt for at være godt. Tværtimod. Sundhed handler om livskvalitet, og hvis du kan klare de første fire uger med et nyt madfokus, så vil din krop elske dig for det! Ligesom du garanteret vil elske følelsen af overskud, energi og velvære."

Den 34-årige køkken-troldmand er nok mest kendt fra TV 2 som Go' Morgen Danmarks ernæringsekspert. Men den skarpe københavner drøner også land og rige rundt som sundheds-entertainer. Det bliver til cirka 200 foredrag om året i virksomheder og organisationer. Specialet er at koge kompliceret viden ind til små bouillonterninger, hvor det underholdende slagord til folk, der gerne vil tabe sig, lyder: 'Luk munden og let røven!'

Afleveret i et afslappet set up af t-shirt, jakkesæt og funky gummisko og i en ramme, der bobler af både seriøsitet og sjov stand-up.

Oprør imod fanatismen
Sammen med professor i ernæring, Arne Astrup fra Københavns Universitet, melder Christian Bitz sig nu ind i januars slankerådslabyrint med bogen 'Verdens bedste kur'. Den pompøse titel lover 'vægttab, der holder' - effekten er ifølge forfatterne dokumenteret i en stort anlagt EU-støttet undersøgelse.

Kort om kuren

Principperne i 'Verdens bedste kur' bygger på verdens største koststudie 'Diogenes', som er finansieret af EU med 130 millioner kroner.

 

Koststudiet viser, at den optimale kost til at opnå varigt vægttab skal baseres på et højt indtag af proteiner og fuldkornsprodukter (det vil sige kulhydratkilder med lavt glykæmisk indeks) – så er kalorietælling ikke nødvendig.

 

Glykæmisk Indeks (GI) defineres som stigningen i blodsukkeret 0-2 timer efter indtagelse af en fødevare med 50 g kulhydrat. Fødevarer med højt GI – f.eks. hvidt brød, ris, kartofler og søde sager – giver en hurtig og stor stigning i blodsukkeret. Fødevarer med lavt GI – f.eks. fuldkornsbrød, bønner og fiberholdige grøntsager nedbrydes og optages langsommere, hvilket giver en lavere og mere jævn stigning i blodsukkeret.

 

Ifølge bogens forfattere, Christian Bitz og Arne Astrup, opnår man varigt vægttab ved at indtage kost, som er rigt på proteiner og kulhydrater med lavt GI.

Og på et marked, hvor selvbestaltede guruer byder sig til med kreative kure og diæter, der alle lover guld og smalle taljer, spår Bitz og hans makker skamløst, at netop deres bog bør blive den sidste og endegyldige slankebibel.

Pointen er, at det ikke er den store kunst at smide et par kilo. Kunsten er ikke at tage dem på igen, når kuren slutter.

"Vi vil gerne en gang for alle trække hokus-pokus ud af metoderne til vægttab. Det er afgørende, at kuren er enkel, for al erfaring viser, at jo mere kompliceret en diæt er, jo sværere er den at holde."

"Hvis du kun lever af grapefrugt i hele januar, skal du nok tabe dig, men når du så i februar vender tilbage til strømmen af croissanter, er du lige vidt. Det handler derfor om at sætte sig realistiske mål frem for strenge mål," siger Christian Bitz, der kalder kuren 'et oprør imod de fanatiske sundhedsfolk'.

"Jeg er imod fanatisme, for den avler kun dårlig samvittighed, og det er livet for kort til. Vi har lavet en super enkel kur, der lægger vægt på, at maden skal appellere til alle sanser og smage lækkert. Og så er den ikke mere restriktiv, end at der stadig er plads til både kager, rødvin og chokolade."

Princippet i kuren er en kost, som er rig på proteiner og kulhydrater af den drøje slags. Det vil sige kulhydrater, som ikke chok-pumper blodsukkeret, men som mætter mere og er længere om at optages i kroppen. Den slags kulhydrat giver et mere stabilt blodsukker.

Bitz2Kulhydrat fra fuldkornsbrød er altså bedre end fra hvidt brød, og kulhydrat fra grøntsager slår kulhydrat fra pasta. Kulhydratet skal mætte, ellers bliver du hurtigt sulten igen, og det øger risikoen for, at du overspiser.

Hvert valg tæller
Bogen er fyldt med opskrifter til både morgen-, middags- og aftensmad, samt små nærende mellemmåltider og godt med kræs til den søde tand. Fuldkornspaneret fiskefilet med rødbedesalat eller ristet aubergine med mørbrad og tomater udelukker således ikke 'Kærligheds-cookies' eller Creme brûlée med lakrids.

"Der findes ikke sund mad," siger Christian Bitz.

"Nok er æbler sunde, men hvis du spiser 20, får du ondt i maven. Det hele skal afbalanceres, og du skal gå efter små realistiske ændringer. Min kone og jeg arbejder i perioder meget, så det sker også, at vi bestiller pizzaer hos den lokale pizzamand. Der kan man f.eks. vælge fuldkornspizza, som er lidt sundere end den blege pizza. Så kan man måske hugge et kålhoved op til noget salat, som man kan spise til."

"Hvert valg tæller, hvert æble du spiser, hver gang du vælger fuldkorn ... og summen af valg skal gerne tage dig i den rigtige retning. Grundlæggende er spørgsmålet: Hvor sund vil du være? Hvad vil du give afkald på? Hvis du virkelig nyder et godt glas vin til din mad, og det er forbundet med stor livskvalitet for dig, jamen, så er der ikke noget galt i det. For det handler også om at nyde." siger Christian Bitz.

"Faktisk synes jeg, alle burde indtage tre ting om dagen, som ikke er sunde. Tre ting, som giver optimal nydelse. Hvis du dropper al den dårlige chokolade og nøjes med et stykke lækkert mørkt chokolade, vil du opleve et helt nyt nydelsessus, når du giver dig selv lov til at nyde det ene stykke til kaffen. Det er fantastisk."

Jeg levede for sundt
Netop nydelsen er central for Christian Bitz, der kender alt til forsagelse fra sin tid som fotomodel.

"I de to år, jeg arbejdede som model og rejste verden rundt, fik jeg en meget fanatisk tilgang. Jeg havde altid dårlig samvittighed over, at jeg ikke spiste. Hvis jeg skulle ud og spise på restaurant, havde jeg spist hjemmefra, og sad bare med et glas vand. Jeg trænede op til to gange om dagen, og jeg syntes aldrig selv, jeg trænede hårdt nok. Så løb jeg maraton, for der var ingen grænser for, hvor sund jeg skulle være."

Bitz3"Dengang havde jeg en kæreste, som også gik stærkt op i sundhed. Vi ville slet ikke spise fedt, hvis vi kom ud til middag. Hvis der var olie på salaten, rørte vi det ikke. Vi var rædselsfulde at få på besøg, og der gik heller ikke lang tid, før vi ikke blev inviteret mere, for ingen magter jo at glo på to tosser, der står ovre i et hjørne og stritter af broccoli. Så det fik nogle sociale konsekvenser for mit liv."

Var du syg dengang?

"Nej, men jeg havde et meget fanatisk forhold til det at spise. Hele mit liv handlede om at spise og træne. Jeg har aldrig haft en spiseforstyrrelse eller fået en diagnose, men når jeg kigger tilbage på det i dag, vil jeg sige, at jeg levede for sundt. Men heldigvis havde jeg gode venner og familie, som sagde: 'Nu er det på tide, du sætter dig ned og spiser en kage, for det er ved at stikke af for dig!' Og det var rigtigt. I dag kan jeg se, at det ikke er værd at komme helt derud, hvor sundhed bliver en besættelse."

Derfor var det også en stor og glædelig forandring for ham at komme ind på Landbohøjskolen og læse human ernæring. Han mødte nye mennesker, begyndte at gå ned og få en øl i fredagsbaren, og han fik ny viden om sundhed.

"Jeg fik et langt mere afbalanceret forhold til min egen krop og sundhed i det hele taget," siger han.

Smid badevægten ud
"Sundhed er en lille del af livkvaliteten, det mentale er mindst lige så vigtigt. I morges løb jeg en tur i skoven og sluttede af med en hurtig dukkert i øresund. Det var pissekoldt, men bagefter ... åh, så har jeg det godt! Det giver overskud og velvære, og jeg føler, jeg har stor energi til dagens opgaver."

Hvad der også er nødvendigt, når han skal præstere og levere i det tempo og på det niveau, efterspørgslen på ham tilsiger.

Han mener selv, han vejer cirka fem kilo mere, end da han var model. Men når man spørger, hvad han vejer, svarer han:

"Aner det ikke. Men jeg har det fantastisk, og jeg har smidt badevægten ud, for den kan ikke bruges til at aflæse sundhed på. Det handler om, at du skal mærke efter, hvordan du har det."

"For mig er livskvalitet også at drikke et godt glas rødvin og spise fed ost. Jeg er også utroligt begejstret for Nutella. Jeg kan ikke sige noget sundt om nogle af de ting, men det handler om sjælen. Det kan ikke nytte noget, at din krop strutter af klid, hvis du er trist oven i hovedet."

 

Bag om Bitz
  • Født i 1977 i København.
  • I 2004 uddannet cand.scient i human ernæring fra Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (i dag Københavns Universitet).
  • Han er foredragsholder og klummeskribent for Berlingske og iForm. Har i tre år været fast og morgenfrisk ernæringsekspert i Go' Morgen Danmark på TV 2.
  • Han er forskningsleder på Herlev Hospital og desuden ambassadør for Hjerteforeningen.
  • Har som forfatter udgivet bøgerne 'Bitz din sundhed' og 'Bitz dit køkken', begge i 2010.
  • Udgiver 2. januar sammen med Arne Astrup bogen 'Verdens bedste kur – vægttab der holder' på Politikens Forlag.
  • Han har tidligere gjort karriere som fotomodel. Han er fortsat i stald hos modelbureauet Unique Models og laver af og til opgaver.
  • Gift med Christine Sonne-Schmidt, der er modestylist. Sammen har de to døtre på 6 og 3 år.
  • Familien bor i hus i Charlottenlund.
  • Du kan læse mere på hans hjemmeside www.christianbitz.com

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke