Charlotte Bircow: Sådan en som mig kan da ikke få kræft

Det var et kæmpe chok for fitness-guruen Charlotte Bircow, da hun for ti måneder siden fik konstateret brystkræft. For hvordan kunne hun som den sundeste af de sunde pludselig få en så alvorlig sygdom? Nu er hun på sporet igen, men indrømmer, at det også var lidt af en parforholdstest

2012-02-29 Charlotte Bircow: Sådan en som mig kan da ikke få kræft

Af Michael Holbek Jensen – Foto: Carsten Lundager

Dåbsattesten siger 50 år, men Charlotte Bircow mener selv, hun har en krop som en 30-årig. Det lyder næsten for godt til at være sandt, især fordi foryngelsen ikke er skabt af hokus-pokus.

Tværtimod, opskriften har været meget enkel: knaldhård selvdisciplin, jernvilje og to balder af stål. Og metoden: motion i lange baner. Især løb, vægttræning og tusindvis af svedetimer på spinningcyklen. Kombineret selvfølgelig med sund kost og mentalt velvære.

Denne 'i form-smoothie' har hun gennem et par årtier forvandlet til en indbringende business. Bircows powerwoman har appelleret til et utal af danske kvinder, som har følt sig inspireret af hendes faste balder, bikiniklare vaskebrætsmave og altid storblomstrede smil.

Hendes positive tilgang har også udmøntet sig i en række mottoer, der sømmer jagten på det gode liv op. Nogle af dem lyder:

"Rigtig mad gør dig sund og glad. Tilsat motion kommer du til at ligne og føle dig som en million."

"Kroppen er det eneste hus, du skal leve i hele livet, så lev et liv i luksus på alle etager."

"Du er ikke herre over de ydre omstændigheder, der rammer dig, men altid over hvordan du vælger at reagere på dem."

Især den sidste – om det, der rammer dig her i livet – har dog det seneste års tid fået en voldsom aktualitet for fitness-guruen selv. Gennem et stykke tid havde hun mærket en lille knude i sit venstre bryst, og 19. april sidste år fik hun dommen: Brystkræft.

"Den havde jeg ikke lige set komme! Jeg troede bare, det var noget arvæv, fordi jeg ikke så lang tid før havde fået skiftet brystimplantater. Og det var et kæmpe chok for mig, da biopsien viste, at jeg havde brystkræft."

 

Burde ikke ramme mig
Charlotte Bircow blev helt ude af den og gik i clinch med lægen:

"Det kan jo ikke være rigtigt. Jeg er den sundeste af de sunde, og sådan en som mig kan da ikke få brystkræft!"

Og så belærte hun ham ellers om, at hun havde dyrket motion, siden hun var tre år. At hun havde ammet alle sine børn og altid levet ekstremt sundt. Det var 30 år siden, hun kvittede smøgerne. Hun drak hverken for meget mælk eller alkohol.

"Jeg har gjort alt det, der skal til for ikke få at brystkræft!"

Bagefter sad hun et par timer i bilen og tudede, og tog så hjem og indviede sine børn og sin kæreste i bomben.

134699 CB_CLU4760

I dagene efter stillede hun hele tiden sig selv spørgsmålet: Hvordan kan det lade sig gøre? Hvorfor mig? Jeg er jo selve opskriften på, hvordan man undgår brystkræft!

"Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst var forkølet eller spiste en panodil. Jeg er sådan en supermor, der har energi til at styrte rundt og nå det hele på den halve tid, og jeg mener ikke, mine børn nogensinde har set mig være syg."

Men indvendingerne fjernede ikke knuden, og langsomt bundfældede det sig: Når hun kunne få kræft, kan alle jo få det. Og hvad stiller man så op med den erkendelse?

"At få kræft er en livskrise som f.eks. det at blive skilt, og jeg tror, vi er nødt til at blive bedre til at slippe kontrollen. Livet har sine ups and downs, og vi må erkende, at vi ikke kan have styr på det hele. Det samme gælder bekymringerne. Det er ikke godt for os at bekymre os om det, vi alligevel ikke er herrer over," siger Charlotte Bircow.

 

Sygdom må ikke få overtaget
Og så er vi tilbage ved hendes favoritmotto:

"Du er ikke herre over de ydre omstændigheder, der rammer dig, men altid over hvordan du vælger at reagere på dem."

Så hvilket mindset brugte Charlotte Bircow til at komme videre?

"Jeg var heldig, at min kræft var hormonel. Og selv om jeg gik lidt for længe med min knude, er det altså 86 procent af alle kvinder, der får brystkræft, som bliver helt helbredt. Det vil for det første sige, at risikoen for at dø ikke er nær så stor som for at overleve. Og for det andet, at det er ufrugtbart at bekymre sig eller tage sorgerne på forskud."

Hun blev opereret 11. maj, i starten af juni fik hun den første af seks kemobehandlinger, og i oktober startede hun et forløb med 30 strålebehandlinger. 23. november – en måned inden jul – var behandlingen til ende. I fem år skal hun tage medicin, og de næste 10 år skal hun jævnligt gå til kontrol.

Det er vel 10 år med en lille usikkerhed og risiko for tilbagefald – så hvordan kan du undgå at bekymre dig?

"Jeg har de sidste år lagt større og større vægt på den mentale side af sundhed. Når jeg får en negativ tanke, er jeg blevet god til at sige 'goddag tanke – farvel tanke'. Ud med den! Jeg tror på, at man kan motivere sin hjerne til at tænke positivt frem for negativt."

"Jeg lærte det, da min datter for tre år siden tog et halvt år alene til Australien. Hun er typen, der dykker med hajer og hopper ud fra toppen af bjerge, og i starten var jeg topbekymret 24 timer i døgnet. Men jeg kunne hverken gøre fra eller til i situationen, og jeg opdagede, at jeg fik det meget bedre ved at give slip på mine bekymringer. Det er den samme måde, jeg har tacklet kræften på, og på den måde får sygdommen ikke overtaget."

 

Min livsstil hjalp mig
Fik kræften ikke overtaget, så flåede kemoen alligevel alvorligt i Charlotte Bircows kvindelighed. Den rev bogstaveligt talt de lyse lokker af hende.

"Mine øjenvipper er faldet af, og jeg har mistet mit lange lyse hår, og det kommer jo til at tage milliarder af år, før det er vokset ud igen! Jeg var så heldig at kunne få en brystbevarende operation, og det er noget andet end at skulle sige farvel til et bryst. Og selv om kvindeligheden ikke kun sidder i brysterne eller håret, så skal jeg ikke lægge skjul på, at det var noget af en test for parforholdet," siger hun.

"Jeg var helt ærligt ikke særlig charmerende i den tid. Det var nogle sindssygt hårde behandlinger, og jeg var bare så træt og tappet for energi. Så lå jeg der, skaldet og uden balder af stål, og da finder man jo virkelig ud af, om man er så elsket, som man tror," smiler hun.

134699 CB_CLU4819

Det var hun heldigvis, og selv om hun var afkræftet, tvang hun sig selv til at gå lange ture især sammen med kæresten Claus.

"Motion er utrolig vigtigt, både fordi man får frisk luft, og fordi man får rørt sig. Der var dage, hvor jeg var helt nede og havde det virkelig skidt, men jeg kunne mærke bare det at gå en tur gjorde underværker. Motion er også i høj grad noget mentalt, det har samme positive effekt som at tage en lykkepille."

Netop motionen har altid spillet en afgørende rolle i Charlotte Bircows liv, og hun er ikke et sekund i tvivl om, at den har fået hende bedre igennem sin sygdom, end hvis hun havde tilbragt sin tid på sofaen.

"Motion er for mig et værktøj, der er lige så naturligt som en tandbørste. Og selv om jeg har været lav på energi, har jeg tvunget mig selv op på spinningcyklen næsten hver dag i forløbet."

"Og hvor uvirkeligt det end virkede for mig, at netop jeg skulle få brystkræft, så har min sunde livsstil og min gode fysiske form helt sikkert betydet, at udgangspunktet for at komme godt igennem et så alvorligt sygdomsforløb har været optimalt."

"Det tærer virkelig på én at få kræft, men jo flere fysiske og mentale ressourcer du har, når bomben sprænger, jo bedre rustet er du til at klare strabadserne. Og der har min sunde livsstil helt sikkert hjulpet mig."

"Jeg har aldrig opfattet diagnosen som et wake up call, for hvad skulle jeg have gjort anderledes? Det er mindre end et år siden, jeg fik konstateret brystkræft, men jeg kan garantere dig, at jeg er på sporet igen, og snart er jeg tilbage for fuld styrke igen," siger Charlotte Bircow, der lige nu er ved at skrive en bog om sit sygdomsforløb, og hvordan hun kom igennem det.

 

Kort om Charlotte Bircow
  • Charlotte Bircow Næss-Schmidt er 50 år.
  • Hun er uddannet HA/HD i økonomi fra Handelshøjskolen i København, og har senere taget en uddannelse som Lifecoach level 3 NLC (nutrition lifestyle coach) hos Check Institute i San Diego, USA.
  • Hun har i mange år haft stærkt fokus på udviklingen af fitness. På et tidspunkt ejede hun en række motionscentre med over 100 medarbejdere, hun startede Danmarks første fitnessuddannelse og fik indført træningsformen spinning i Norden.
  • Ud over tv-programmer har hun lavet et væld af videoer og dvd'er med anvisninger i alt fra fedtforbrænding og vaskebrætmave til at komme i form efter fødslen og få et liv med fysisk og mental sundhed.
  • Det mest kendte og populære af hendes koncepter er 'Balder af stål', og samlet har Charlotte Bircow solgt mere end 1,5 million dvd'er i Danmark.
  • Gennem sit firma charlottebircow.com sælger hun ud over bøger, dvd'er og træningsredskaber også coaching, personlig rådgivning og wellness-løsninger. Hun ejer desuden den økologiske fødevarelinje CB Powerfood 'Mad med viden bag', der bl.a. sælges i COOP.
  • Hun er mor til tre: Caroline på 25 år og Frederikke på 23, som hun har sammen med Anders Bircow, samt Alexander på 14, hvis far er Arli Friis. Hun lever sammen med Claus Norddahl, der har sønnen Mads, 12, og datteren Sofie, 10, fra et tidligere forhold.


Få de seneste artikler direkte i din indbakke