Uffe Ellemann-Jensen: At høre er at leve

I mange år insisterede Uffe Ellemann-Jensen på, at han hørte som en ørn. En høretest afslørede dog, at det langt fra var tilfældet. Takket være nye høreapparater kan han nu atter høre både fuglene i skoven og Sarah Lund i fjernsynet, og det har højnet hans livskvalitet

2013-02-28 Uffe Ellemann-Jensen: At høre er at leve

Af Michael Holbek Jensen – Foto: Jakob Carlsen

”Sludder og vrøvl – jeg hører fint! Det er jer, der har svært ved at formulere jer tydeligt!”

Sådan lød tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensens evige salut, når hans kone og børn antydede, at han havde problemer med hørelsen.

”Til sidst gik jeg ind og fik lavet en høretest, mest fordi jeg glædede mig til at lukke munden på min kone. Så kunne vi en gang for alle få slået fast, at min hørelse ikke fejlede noget,” siger han.

Testen viste dog, at hun havde ret. Uffe hørte ikke nær så godt, som han troede. Og der var ingen vej uden om: han måtte have høreapparater.

”Det er vigtigt at erkende sine egne svagheder, og jeg må sige, at høreapparaterne har sat min livskvalitet gevaldigt i vejret.”

Hvordan vender vi tilbage til, men det med at lytte til sin krop og sine svagheder, er noget, der først er kommet til Uffe Ellemann-Jensen på de ældre dage.

”Jeg har aldrig levet et voldsomt sundt liv, og det kan man også se på mig,” siger han og klapper stilfærdigt på maven.

”Men jeg har efterhånden lært at indrette mig efter, at jeg ikke kan leve så fuldstændig tøjlesløst, som da jeg var yngre,” siger han.

Som Danmarks udenrigsminister gennem 11 år rejste han kloden tynd for at mødes med stats- og regeringschefer, konger og præsidenter. Mange møder, lange arbejdsdage, stabler af læsestof. Dertil kom tilfældig mad og perioder med sparsom søvn og hvile. Og den nu 72-årige sølvræv har undervejs fået et par alvorlige advarsler.

”For snart ti år siden var jeg nødt til at have en ballonudvidelse af kranspulsåren i hjertet, og jeg går også rundt med pacemaker. Og for et par år siden fik jeg konstateret prostatakræft og måtte igennem den helt store operation. Så på mine gamle dage har jeg været en solid kunde i sundhedssystemet.”

 

Den svære forfængelighed

Operationerne var nødvendige, de handlede om liv eller død. Sådan er det ikke med f.eks. syn og hørelse, men begge dele har betydning for livskvaliteten.

”Tidligere ventede mange med at få briller, til armene var for korte til, at de kunne læse en bog. Men det er skiftet. I dag kan man få et væld af smarte briller, og det er på ingen måde tabu at gå med briller. Det er anderledes med høreapparater. Mit indtryk er, at forfængeligheden står i vejen,” siger Uffe Ellemann-Jensen.

Gjorde den også det for dig?

”Ja, helt afgjort. Jeg tror, mange mænd er bange for at vise, at de har problemer med at høre. Mænd har nok i det hele taget sværere ved at acceptere de skavanker, der følger med at blive ældre. Så min forfængelighed slog det hen: Jeg hørte godt nok! Men efter høretesten tænkte jeg på, at jeg havde været jæger, siden jeg var 16 år, og at jeg aldrig brugte høreværn. Senere som artilleriofficer skød jeg med store kanoner, bl.a. haubitser, og det er klart, at de knald har haft betydning for min hørelse.”

UffeElleman05En anden årsag til forfængelighed var Uffe Ellemann-Jensens møde med den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan. Da Reagan flyttede ind i Det Hvide Hus, fik han et dengang topmoderne høreapparat. Men sammenlignet med vores dages små teknologiske apparater, var Reagans høreapparat stadig enormt og ikke til at skjule.

”Som udenrigsminister besøgte jeg Reagan flere gange, og selv om salget af høreapparater i USA steg med 40 procent, da han åbent fortalte om sit høretab, så var apparaterne ikke vanvittig fikse dengang.”

Men hvorfor overvandt du ikke din forfængelighed noget før?

”Fordi der var en valgmulighed. Det var ikke strengt nødvendigt som en hjerte- eller kræftoperation, og fordi jeg ikke var klar over, at den teknologiske udvikling har gjort apparaterne så små, at man nærmest ikke lægger mærke til dem,” siger Uffe Ellemann-Jensen.

 

Da fuglene vendte tilbage

Det er et halvt år siden, han fik sine høreapparater, og efter en kort tilvænningsperiode, hvor de kildede i ørerne, skal han i dag minde sig selv om, at han faktisk har dem på. Han har været nødt til at gøre det til fast rutine at tage dem af og på sammen med brillerne om aftenen og om morgenen, og når han skal i brusebad.

”Første gang jeg havde dem på og gik ud i haven, var der en voldsom larm af fugle. Jeg troede, det var en sværm af mejser eller gråspurve, der havde slået sig ned i haven, men det viste sig, at det blot var den normale aktivitet ved foderbrættet. Pludselig slog det mig, at jeg ikke havde hørt fuglestemmer i meget lang tid, og da blev jeg virkelig taknemmelig for, at min kone havde mobbet mig hen til den høretest.”

Han har i det hele taget og meget bogstaveligt fået ørerne op for, hvad hørelsen betyder.

”Når jeg går tur med min hund Oscar i skoven, er det en gave at høre de forskellige fuglestemmer. Det er helt vildt og gør mig virkelig glad. Jeg elsker også klassisk musik, og der har apparaterne i den grad hjulpet mig til større oplevelser. Til dem, der ikke vil erkende deres høretab, må jeg bare sige: I aner ikke, hvad I går glip af!” siger Uffe Ellemann-Jensen.

Det skyldes igen teknologien, for det moderne høreapparat er trådløst og tilsluttet en lille computerstyret fjernbetjening, som ikke fylder stort mere end en bilnøgle og kan ligge i lommen. Via Bluetooth gør den det muligt at streame lyd direkte fra tv, mobiltelefon og iPod.

”Nu kan jeg få en stor Wagner-overture fra min iPod direkte ind i ørerne, og det er virkelig en grænseoverskridende og utrolig oplevelse, at musikken fylder hele kraniet. Og så har høreapparaterne løst mit problem med de her danske dramaserier i tv, hvor de taler så uforståeligt. Nu kan jeg pludselig høre, hvad Sarah Lund siger i ’Forbrydelsen’, fordi lyden fra tv’et overføres direkte til øret,” gnækker han.

Uffe Ellemann-Jensen betegner sig selv som ’teknologifreak’ og kalder sine høreapparater for ’gadgets’. Hans fjernbetjening er pt. udstyret med fem forskellige programmer, afhængig af om han eksempelvis ser tv eller er til middagsselskab, hvor mange mennesker taler rundt om bordet.

Han demonstrerer den og afslører, at den også har et ’svigermor-program’.

”Det er et program, der kan skære de høje toner, som typisk er i kvindestemmer, væk. Det er måske nok lidt mandschauvinistisk, men meget praktisk af og til,” siger han med et smil.

 

Piberygning og rødvin

For Uffe Ellemann-Jensen handler sundhed først og fremmest om livskvalitet.

”Livskvalitet er mange ting, der spiller sammen. For mig betyder det, at man er i balance med sig selv og sine omgivelser. Det er et godt ægteskab og god kontakt til mine ni børnebørn f.eks.”

Røg og rødvin har han dog måttet drosle ned på. Hjerteoperationen satte fra den ene dag til den anden en stopper for hans elskede piberygning.

”Jeg gemmer alle mine piber på loftet og fortæller mig selv, at jeg holder pause. Den pause har varet snart ti år, men det gør det lidt nemmere at undvære. Og så har jeg opdaget, at det er sundt at halvere sit rødvinsforbrug, hvis man til gengæld fordobler kvaliteten af vinen. Jeg går daglige ture med hunden, og jeg spiser fisk flere gange om ugen, så helt galt er det ikke.”

De næste 14 dage står den dog på hvidkålssuppe både til frokost og til aften.

”Det er ikke min store livret, men min kone laver den, og jeg får lov at krydre den med lidt Tabasco. På 14 dage kan jeg smide tre-fire kilo, og det vil helt sikkert være fint.”

Endelig er der kondicyklen, som han er begyndt at bruge igen. Også her skinner det igennem, at der helst skal lidt sødt til at tage det sure.

”Jeg har anskaffet mig en kavalkade af gamle Ronald Reagan-film på dvd – en masse B og C film, hvor han rider rundt og jager rødhuder. Så går det hele lidt nemmere, når jeg træder pedalerne,” smiler Uffe Ellemann-Jensen.

Med den ekstra gevinst, at han nu atter kan høre, hvad den gamle cowboy siger.

 

Blå bog

Uffe Ellemann-Jensen er født i 1941 i Haarby på Fyn.

 

 • 1969: Uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet.
 • 1967-1975: Arbejdede som journalist, først for Berlingske Aftenavis og senere for DR som økonomisk-politisk medarbejder.
 • 1975-76: Chefredaktør for Dagbladet Børsen.
 • 1977: Medlem af Folketinget for Venstre.
 • 1984-98: Landsformand for partiet Venstre.
 • 1982-1993: Udenrigsminister i Poul Schlüters fire regeringer.
 • 1994-2000: Præsident for det europæiske liberale parti ELDR.
 • 2001: Udtrådte af Folketinget.
 • 1996: Formand for Det udenrigspolitiske Selskab.
 • 2004-2008: Formand for Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder.
 • 2007: Adjungeret professor ved Copenhagen Business School, CBS.

 

Efter sin politiske karriere har Uffe Ellemann-Jensen været en ivrig offentlig debattør. Han var bl.a. stærkt imod, at Jyllands-Posten i 2005 trykte de kontroversielle Muhammed-tegninger.

 

Siden 2010 har han sammen med en anden tidligere udenrigsminister, Mogens Lykketoft, været vært på udenrigsmagasinet Ellemann/Lykketoft på TV 2 News, og Uffe blogger for Berlingske under overskriften ’Verden omkring Danmark’.

 

Han har skrevet 16 bøger. Om udenrigspolitik – f.eks. ’Fodfejl’ (2005) om fodnotepolitikken og Danmarks rolle under den kolde krig. Om lystfiskeri – bl.a. ’Ude med snøren – fisk og mennesker jeg har mødt’ (2004). Samt erindringsbøgerne ’Din egen dag er kort’ (1997) og ’Vejen jeg valgte’ (2009).

 

2013: Ny ambassadør for høresagen, hvor han følger i landstræner Morten Olsens fodspor som frontfigur for høreapparatproducenten Widex. Det sker som led i en kampagne, der skal få flere til at sige ja til høreapparater.

 

Fra første ægteskab har han tre børn, bl.a. tidligere minister Karen Ellemann (V). Siden 1971 gift med journalist Alice Vestergaard. Sammen har de sønnen Jakob Ellemann-Jensen, der sidder i Folketinget for Venstre.

Parret bor i et rækkehus i Hellerup.Få de seneste artikler direkte i din indbakke