Tina Scheftelowitz: Grøntsager er nøglen til god hverdagsmad

Kogebogsforfatteren Tina Scheftelowitz tager her et opgør med de dårlige undskyldninger for at blive i 'hakkekødstrædemøllen'. Hun vil gerne gøre danskernes hverdagsretter til en fest ved at fokusere på velsmag og variation

2013-03-26 Tina Scheftelowitz: Grøntsager er nøglen til god hverdagsmad

Af Michael Holbek Jensen – Foto: Jakob Carlsen

Tina Scheftelowitz har en mission: Hun vil gøre hverdagen til en fest og give danskernes hverdagsmad prestige.

"Det er nødvendigt at fjerne fokus lidt fra finere madlavning på de bonede gulve, dyre gourmetrestauranter og Michelin-kokke, der løber med laurbærrene. Vi har brug for at give hverdagsmaden opmærksomhed. Det er den, vi spiser mest af, og derfor skal vi løfte den op på piedestalen. Vi skal gøre den funky," siger hun.

5 tip fra Tina om hverdagsmad
 • Spis varieret
 • Spis masser af grøntsager
 • Spis fuldkornsprodukter
 • Hold dig fra yderliggående sundhedskure
 • Få en fest ud af din hverdagsmad – det hjælper at grine og danse, især i hverdagen.

Som kvinden bag de successælgende kogebøger i 'suveræn'-serien – 'Suveræne Succeser', 'Suveræn surprise', 'Suveræne smoothies' etc. – samt struttende titler som 'Vegetarisk vellyst' og 'Kvinde, kend dine kul', ved hun, hvad hun taler om.

I 15 år har Tina Scheftelowitz været en veloplagt ambassadør for grøntsager i den daglige madlavning. Med et motto, der frit fremtryllet kunne lyde: Rødbeder skal rocke, fennikel fnise og selleri syde af sjov.

"Hverdagsmaden er noget, vi ofte japper igennem, og de fleste laver de samme mere eller mindre kedelige fem-ti retter i en evig bevidstløs båndsløjfe: spaghettigryde, millionbøf, pizza, kylling, koteletter, lasagne, frikadeller og hakkebøf. Det, jeg vil kalde hakkekødstrædemøllen. Og det mest tankevækkende er, at det er de samme få retter, vi stort set spiser hele livet igennem," siger hun.

 

Drop undskyldningerne
Vanens magt – man kunne også kalde det uopfindsomheden – skyldes angiveligt forskellige faktorer: Vi mangler tid. Vi mangler penge. Vi mangler kompetencer, inspiration og lyst. Men de fleste af forklaringerne giver Tina Scheftelowitz ikke en dyt for.

Hvad tid angår, er det nemlig et spørgsmål om at prioritere. Hvordan kan vi sige, at vi ikke har tid til at lave mad, når vi kan sidde i timevis foran tv og computer? Mangel på penge? Ja, nogle har meget få midler til den daglige husholdning, men man kan hekse virkelig langt med et hvidkål, nogle gulerødder og et par dåser flåede tomater, fremhæver hun. Men mangel på inspiration da? Nej, for som hun udtrykker det, er der "en million opskrifter, madprogrammer, blogindlæg og mundvandsfremkaldende madfotos i omløb".

Tina Scheftelowitz anerkender dog, at det for mange kan knibe med både køkkenkompetencer og lysten til at gå ombord i selv den mest simple gastronomi.

"Mange, især unge, aner ikke, hvad der er op eller ned på en porre eller en persillerod, og så er der en masse mennesker, som bare ikke gider lave mad. Og hvis man virkelig ikke interesserer sig for mad, bøjer jeg mig i støvet, for der findes andre ting i livet end mad."

Men hånden på artiskokhjerterne, er det ikke også bare møgbesværligt med alle de grøntsager?

"Jeg ved godt, at mange synes, grøntsager tager en krig at tilberede, fordi de skal vaskes og renses og snittes og hakkes. Og med den indstilling ligger det lige for at bygge aftensmåltidet op om et stykke kød. F.eks. frikadeller. Hvad skal vi have til? Kartofler. Og lidt grønt ... hm, nå jo, så napper vi en pose frosne ærter. Der er bestemt ikke noget i vejen med kød, men det ender bare tit med hakkekød eller sålelæderbøf fra et stykke udtjent malkekvæg. Hvorfor ikke spise en virkelig god velhængt bøf lidt sjældnere, og så give den gas med grøntsagerne," siger hun og fortæller, at hun altid selv starter sine indkøb i supermarkedets grøntafdeling.

Men igen - hvordan bliver det mindre besværligt med porrer, rosenkål og sprøde salater?

"For det første kan man psyke sig selv op til, at der skal være grøntsager i hverdagsmaden. For det andet hjælper det at have gode køkkenredskaber – en skarp kniv f.eks. og et ordentligt råkostjern i stedet for det, man måske købte for ti år siden på et loppemarked. Og for det tredje: hvis man ikke gider stå og snitte og finhakke, så lav dog nogle mere rustikke udskæringer," siger Tina Scheftelowitz og signalerer tydeligt, at så skulle den gulerod være skrællet!

 

Hverdagsmaden skal varieres
I sin kamp for hverdagsretterne var hun i 2012 bl.a. med til at arrangere DM i hverdagsmad. Mange mennesker deltog ved at sende deres bedste hverdagsopskrifter ind, og de 50 bedste ligger nu på nettet, så alle kan gå ind og søge inspiration, når det skal være nemt og gå tjept hjemme i køkkenet.

Men hvorfor har Tina Scheftelowitz dette stædige fokus på hverdagsmaden?

"Fordi vi spiser mindst tre gange om dagen. Morgenmad og frokost ligger nogenlunde fast for de fleste af os. Der, hvor vi har mulighed for at gøre det lidt festligere, er det hovedmåltid, vi dagligt indtager. Ville det ikke være sjovere og mere interessant for vores smagsløg, synssans, duftesans, følesans, fantasi og velbefindende, hvis vi varierede hverdagsmåltiderne, som der jo er flest af?"TinaScheftelowitz03

Det er jo meget nemt for en kok som dig at sige, men for de fleste er det måske netop bare hverdag og mad, der skal overstås i et travlt dagsprogram ...

"Jamen, det handler jo også om at få en fest ud af hverdagen og af hverdagsmaden. At gøre tingene lidt sjovere, at få grinet og danset. Vi danskere danser alt for lidt. Og vi har jo netop brug for fest i hverdagen, hvor vi er lidt tunge i kadaveret."

Og som for at demonstrere pointen går det pludselig hurtigt i maddronningens sjællandske landhus denne sneblege torsdag i februar. Hun skubber en cd med hits fra Tamla Motown i anlægget og fyrer godt op under højttalerne. Og til tonerne af Stevie Wonders 'For Once In Your Life' går hun løs på et rødkålshoved med en skarp kniv. Så får den med rød peber og snittet bladselleri. Og vupti – inden længe har hun serveret en rap farvestrålende frokostsalat toppet med chiliflager, tørret mynte, citronsaft og flydende honning. Dertil et par skeer hjemmeblendet humus, en hjemmebagt grovbolle og et glas koldt vand.

Billigt, nemt, meget tjept – og det smager fortrinligt, skulle både fotografen og skribenten hilse at sige!

 

Begejstring og humor
Ingen tvivl om, at grøntsager er sundt, men hvordan har de suveræne salaters moder det egentlig med sundhedsfaktoren i den daglige kost?

"Når jeg hører ordet sundhed, får jeg det sådan: gab, gab! Det lyder så kedeligt, højtideligt og seriøst. Jeg dyrker begejstringen for maden, og så håber jeg, at min glæde ved f.eks. grøntsager smitter mine læsere."

Hvorfor reagerer du sådan på ordet 'sundhed'?

"Fordi jeg synes, der er enormt meget hysteri forbundet med sundhed. Så må man ikke spise det ene og det andet, for det er usundt. I min verden kan man godt spise søde sager, hvis du også spiser sundt, det gør jeg selv. Og husk at bevæge dig, så du forbrænder det. Jeg har set kure og trends komme og gå, og hver gang der dukker noget nyt op, går det gerne ud i ekstremerne. Jeg bryder mig ikke om ekstremer," siger hun og nævner som eksempel den seneste bølge af stenalderkost.

"I stenalderkostkonceptet må man ikke spise korn, men hele vores kost er bygget op omkring brød og rugbrød. Det er jo absurd, og ingen kan holde sådan en kur mere end to måneder. Så hold dog en fest og dans, drik noget sprut og spis nogle grøntsager, for helvede! Det er sådan, jeg får det," siger hun og slår et stort grin op.

Hun har selv faset det hvide brød ud, men er imod stenalderangrebet på brød, ris, pasta og kartofler.

"Jeg er forelsket i fuldkorn, og jeg føler mig sundere, når jeg spiser fuldkornsprodukter, på samme måde som jeg gør, når jeg spiser grøntsager. Og du kan få de fleste kornprodukter i fuldkornsvarianter. Men det er jo også sindssygt at udelukke kartoflen. Tænk på, hvad der er forbundet af velsmag og dansk kultur med en ny sommerkartoffel med smør på. Det skal vi da ikke forsage på grund af en tosset kur."

Tina Scheftelowitz understreger igen og igen, at de kostråd hun hele tiden falder tilbage på, er dem hun lærte, da hun tog sin køkkenlederuddannelse sidst i 80'erne. Altså, de forskningsbaserede officielle kostråd. Tilsat et pænt skud humor. Mad – også hverdags- og restemad - skal være sjovt. Som når hun f.eks. serverer 'hakkedrenge med brun sovs og slemme champignoner'. Eller 'quinoa med pesto og genbrugsguld' og 'cheesecake med overskudskompot'.

Og så morer hun sig meget med at give tingene en lille twist. Som f.eks. den seneste rødbedesalat, hun har fundet på. Den består af rødbeder med tranebær, lakrids og mormordressing.

"Den får jeg mange tilbagemeldinger på, især fra kvinder, der har prøvet den. Og det inspirerer mig så igen. Denne gang var min twist lakridspulveret, næste gang vil jeg udfordre mig selv ved at finde på en ny twist," siger Tina Scheftelowitz.

Du kan læse mere om Tina Scheftelowitz og hendes univers på: suveraen.dk

Du kan finde inspiration og opskrifter til hverdagsmad på: dmhverdagsmad.dk

 

Blå bog
 • Tina Scheftelowitz er født i 1964 på Nørrebro og opvokset i Herlev.
 • Blev student fra Herlev Statsskole og uddannet køkkenleder i 1989.
 • Sammen med sin mand, Lasse Thielfoldt, åbnede hun i 1991 Floras Kaffebar i Blågårdsgade på Nørrebro. Her serverede de bl.a. stempelkandekaffe, som indtil da var forbeholdt gæsterne på de dyre gourmetrestauranter. Parret solgte kaffebaren i 1995, men holdt fast i de ristede bønner og åbnede i 1998 kaffehuset Amokka på østerbro, som de solgte i 2005.
 • året inden – i 1997 – udgav hun sammen med den tidligere køkkenchef på Floras Kaffebar, Sonja Bock, opskriftsbogen 'Suveræne salater og brillante buffeter'. Den dannede grundlag for en stribe kogebøger i samme genre, bl.a. 'Suverænt sundt', 'Suveræn suppe, steg og is', 'Suveræn simremad', 'Suverænt nemt', 'Suveræn sommer' og 'Suveræn surprise'. Kogebøgerne er samlet udgivet i en million eksemplarer i Danmark og udlandet. Senest har hun udgivet 'Rig på rester' i samarbejde med FDB.
 • Hun er madskribent, kogebogsforfatter, iværksætter og foredragsholder. Arbejder som produktudvikler for fødevarevirksomheder og som konsulent for cafeer, restauranter og iværksættere.
 • Hun bor på landet ved Roskilde, er gift med Lasse Thielfoldt og har to børn fra 1992 og 1996. Sammen har parret etableret et Bed & Breakfast i Frigiliana i Andalusien, Spanien.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke