Maria Montell: Det er dejligt at gøre en forskel

For Maria Montell handler det ikke om at redde verden men om at gøre noget for dem, der trænger. Hun er netop vendt hjem fra Uganda, hvor hun som ambassadør for et stort vandprojekt i Afrika bruger sin position som kendt til at skaffe afrikanske børn rent drikkevand

2013-08-29 Maria Montell: Det er dejligt at gøre en forskel

Af Michael Holbek Jensen – Foto: Jakob Carlsen

"Jeg har en naiv tro på, at hvis du gør noget godt, så kommer der altid noget godt tilbage. I den forstand kan man jo kalde det egoisme, når man gør gode ting. Men jeg har valgt at være vand-ambassadør, fordi jeg er et nysgerrigt menneske, og fordi det er dejligt at være med til at gøre en forskel," siger sanger og sangskriver Maria Montell.

Maria Montell...
  • er født i 1969 i Espergærde
  • er gift med skuespiller og filminstruktør Tomas Villum Jensen. Parret har tre børn: Villum på 8 år, Smilla på 6 og Lilly på 2 ½
  • bor med sin familie i Humlebæk
  • blev musik-sproglig student fra Espergærde Gymnasium i 1989 og ernærede sig samme år gennem fire måneder som natklubsanger i Spanien
  • blev 'opdaget' ved en opvarmningskoncert for Sanne Salomonsen i Humlebæk-Hallen i 1987

Hun er netop vendt hjem fra et 10 dages ophold i Uganda, og det er tredje år i rap, at hun som ambassadør for Røde Kors-projektet '3 Liter rent vand' er med til at skaffe rent vand til afrikanske børn og deres familier.

I 2011 var Maria Montell i Kenya, mens turen sidste år gik til Sydsudan. I år var fokus så på provinsen Karamoja i det nordøstlige Uganda.

En stor del af befolkningen i Afrikas landdistrikter har ikke adgang til rent drikkevand, og de er derfor afhængige af vand fra floder og vandløb. Vandkilder, som for det meste er forurenede og medfører sygdomme som diarre, parasitinfektioner og kolera.

"Det var som at være tilbage i bronzealderen. Virkelig beskidt. Vi var i en landsby, hvor indbyggerne ikke har adgang til toiletter og derfor må besørge i det fri. Der lå simpelthen lort over det hele, så det er ikke noget under, at vandet er forurenet, og hygiejnen er i bund," fortæller Maria Montell.

Dagligt må folk gå fem-seks kilometer til fods for at fylde en vanddunk på 20 liter vand, men via kampagnen '3 liter rent vand' har man nu fået boret og etableret en række brønde i østafrikas største landsby.

Maria-Montell portraet-smilBrønde, som aktuelt kan levere rent drikkevand til omkring 20.000 indbyggere - cirka halvdelen af dem, der bor i landsbyen.

Det er Røde Kors, der står for logistikken, og med sponsorhjælp fra en række samarbejdspartnere når hjælpen derud, hvor der er behov for den.

Foruden at bygge brønde bliver frivillige uddannet i at oplyse om vigtigheden ved rent drikkevand, latriner, at grave affald ned et stykke fra huset og at vaske hænder og fødevarer for at undgå sygdomme som diarre.

Pengene kommer fra danske forbrugere. Hver gang man køber en flaske Kildevæld, udløser det tre liter rent vand i Afrika.

"Det er en simpel og meget enkel handling. Hvis du skal have en flaske vand, når du alligevel er på tanken, så støtter du projektet og gør en stor forskel for børn og familier i Afrika. Og jeg kan med god samvittighed sige, at alt, hvad der indsamles, går direkte til Afrika. Det var simpelthen min betingelse for at være ambassadør," fortæller Maria Montell.

 

Vi har alt – de har intet

I Kenya, det første år Maria Montell var af sted som ambassadør, handlede det om de såkaldte LifeStraws – et avanceret sugerør, som renser forurenet vand og gør det til drikkevand.

"Men det er jo dybest set nødhjælp. Derfor syntes jeg, at vi skulle sætte barren lidt højere og skabe noget vedvarende som f.eks. at bore brønde og uddanne de lokale i selv at servicere dem. Og det føles virkelig godt at se, at vi kan lykkes med at gøre en konkret og blivende forskel," siger hun.

På sine rejser er Maria Montell kommet til at elske Afrika, og det enorme kulturchok til trods, er der noget, som slår hende hver gang:

"I vores del af verden har vi alting, og alligevel render vi rundt og ser sure ud. I Afrika har de ingenting, udover tykke maver og fluer i øjnene, men alligevel smiler de. De rører ved hinanden, de arbejder sammen, børnene hjælper deres far og mor. Vi var i en landsby, hvor børnene ikke går i skole. Det hele handler om overlevelse, at skaffe mad og noget at drikke. Dødeligheden er stor. En kvinde kan have fået ti børn, og selv om de to er døde, er der otte tilbage. Livet går videre, og de smiler og er glade."Maria-Montell siddende_smil

Men kan det ikke virke helt uoverskueligt at få Afrika på fode?

"Jo, og selvfølgelig kan man ikke redde hele verden. På den anden side kan man jo ikke bare sætte sig ned og ikke gøre noget, for så sker der ingenting. Nu er jeg vandambassadør, og på den måde kan jeg være en rollemodel. Jeg er kendt, og jeg bruger min kendthed til at få opmærksomhed på rent vand. Hvad skulle jeg ellers bruge det at være kendt til?"

At blive endnu mere kendt og rage til dig?

"Jeg tror ikke på, vores materialisme gør os gladere. Vi bliver ikke lykkeligere af alle de ting, vi har. Selv om det kan være svært at forklare sine små snotforkælede unger herhjemme i Danmark. Men det er også en af grundene til, at jeg på et tidspunkt rigtig gerne vil have mine børn med til Afrika. Jeg tror, det er meget sundt at se, hvordan andre lever. Det sætter ens egne leveforhold i relief."

 

Pas på alle slags spild

Nogle af sine afrikanske erfaringer har Maria Montell taget med hjem til Humlebæk og implementeret i sin egen familie. At undgå at fylde så meget mad på sin tallerken, at man ikke kan spise op. At man skal spare på vandet og ikke behøver gå i karbad hver dag. Alle slags spild. Det har været, hvad hun kalder sine 'små moralske opstød'.

"Men de har da hørt efter, for nu er det tit børnene, der minder os voksne om at tage korte bade, og at vi skal huske at slukke for vandet, når vi børster tænder."

Men der er også noget andet ved de afrikanske børns virkelighed, Maria Montell gerne vil vise sine egne børn.

"Mine børn kan også have godt af at se, hvad man laver, når man ikke kan gå i skole. Hvordan børnene dernede går rundt og synger sange sammen hele dagen. Hvordan de må bruge deres fantasi, fordi de ikke bare kan sidde og spille på computer eller iPad. Jeg tror, det kunne være fint, hvis vi genopdagede nogle af de værdier, der er blevet så old school," siger Maria Montell.

 

Hav det godt med dig selv

Hun kan fortælle længe om de glade afrikanere, men hvad gør egentlig hende selv glad?

"Først og fremmest mine børn og min familie. Men også at være tæt på naturen. Jeg er vokset op med natur, og nu bor vi i et hus med en dejlig have ude på landet. Det gør mig grundlykkelig."

Musikken og alt det andet
  • Maria Montell har som sanger og sangskriver udgivet pladerne 'Jeg er her for dig' (1994), 'And So The Story Goes ...' (1996), 'Svært at være gudinde' (1996), 'Nightbird' (2000), 'Think Positive' (2002) og 'Bossa For My Baby' (2005). I 2009 lavede hun soundtracket til den danske film 'Ved verdens ende'
  • Hendes største musikalske træffer er nummeret 'Imens hun sang' (på engelsk 'And So The Story Goes ...'). En taiwanesisk coverversion solgte over en million plader, og sangen har været brugt i et væld af reklamer fra Pepsi og Elida til Panasonic og Aiwa
  • Maria Montell har skrevet børnebøgerne 'Drengen, der havde alt' (2005) og 'Prinsesser spiller ikke fodbold' (2006)
  • Hun har i tre år været ambassadør for Røde Kors-projektet '3 Liter rent vand', sponsoreret af Carlsberg Kildevæld

Hvad betyder sundhed i dit liv?

"Sundhed betyder for mig at have det godt med sig selv, og det får man som regel ved at dyrke motion. Jeg dyrker selv en times motion hver morgen, undtagen i weekenden – en halv times konditionstræning og en halv times styrketræning. Jeg arbejder som selvstændig, og træningen sætter min dag i gang. Så drikker jeg masser af vand og spiser sundt med mange grøntsager."

"Derudover siger jeg nej til ting, som jeg med tiden har fundet ud af gør mig stresset. Stress er virkelig dårlig livskvalitet. Så jeg er begyndt at lytte til min første mavefornemmelse. Hvis den fortæller mig, at noget ikke er godt for mig, så tager jeg min intuition alvorligt. Jeg har mange gange prøvet at overhøre den, og det er ikke altid faldet godt ud."

Hvad kan gøre dig stresset?

"Hvis jeg siger ja til noget, som jeg egentlig ikke har lyst til. Det kan være privat, men i høj grad også arbejdsmæssigt. Hvis jeg lover nogen noget, selv om jeg dybest set ved, at jeg ikke har tid til det. Så det handler om at lære at sige fra og så lade være med at tænke på, om folk bliver skuffede."

"Tit vil det jo være tid, der går fra mine børn, og mine børn betyder uendeligt meget for mig. Jeg ønsker at være der for dem, alt hvad jeg overhovedet kan. Familien er det vigtigste. Hvis familien kører, så kan man jo klare hele verden. Så til et sundt liv hører, at man går med det, der føles rart. Livet er så kort. Det er lige nu og her, vi er her, derfor er det vigtigt at bruge tiden på det, der gør os godt."

En filosofi, der for Maria Montell gælder såvel i Humlebæk som i et beskidt hjørne af Uganda.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke