Thorbjörg Hafsteinsdottir: Spis dig til ungdommelighed

Svaret på januars sure sundheds-samvittighed er en kold tyrker. Sig farvel til sukker og hvedemel og få gang i motionen, anbefaler anti age-guruen Thorbjörg Hafsteinsdottir. Selv går hun på 28 dages detox for at booste vitaliteten og få en smuk hud med naturlig glød, og hun indrømmer, at forfængelighed motiverer

2014-01-31 Thorbjörg Hafsteinsdottir: Spis dig til ungdommelighed

Af Michael Holbek Jensen – Foto: Tuala Hjernø

Står du nu og stirrer på dig selv i spejlet ovenpå sidste års æde- og drikkeorgie af fedt, søde sager, tomme kalorier og for meget rødvin, er der råd at hente.

Blå bog

Thorbjörg Hafsteinsdottir er født i 1960 på Island. Hun har tre piger på 19, 29 og 30 år og bor i lejlighed på Nørrebro i København.

 • 1979: Sprang fra 3. G i gymnasiet i Island.
 • 1979-81: Dansk HF eksamen.
 • 1985-88: Selvstændig forretningsdrivende med butik med bl.a. økologiske produkter, urter, cafe og mad i København.
 • 1987-90: Sygeplejerske fra Sygeplejeskolen i Næstved.
 • 1990-93: Ernæringsterapeut D.E.T. fra Institut for Optimal Ernæring.
 • 1995-98: Seminarielærer i sundhedsfag på Frøbels Pædagogseminarium.
 • 1997: Egen virksomhed i ernæringsterapi i Island.
 • 2007: Udvikler programmet 10 år yngre.
 • 2008: Uddannet Certificeret Coach hos Mindjuice.
 • 2009: Påbegyndt Master Coach hos Sofia Manning.
 • 2012: Onlinekursus – '10 år yngre på 10 uger'.

"Drop den dårlige samvittighed og kom i gang med en afgiftning af din krop. Jeg tror ikke på at gøre tingene lidt efter lidt og i små bidder. Du må gøre kort proces og stoppe forureningen af din krop og dit sind. Tag en kold tyrker," siger Thorbjörg Hafsteinsdottir.

Ifølge hende er den dårlige samvittighed udtryk for, at vi gerne vil noget andet end det, vi gør. Men den er destruktiv.

"Du kan ikke bruge dårlig samvittighed til noget. Hvis du vil svine dig til, så gør det med god samvittighed i stedet for pine dig selv. Tilgiv dig selv for at bukke under. Hvis du vil noget andet, så start med at tage en beslutning. Drik en masse vand og bliv skyllet godt igennem. Og slip så sukker og hvedemel og kom i gang med noget motion," siger Thorbjörg Hafsteinsdottir.

Hun erkender, at det for de fleste ingen sag er at tage to-tre kilo på – det svære er at komme af med dem igen. Men årsagen er ikke fysisk, den bor i dit hoved.

"Det er meget simpelt at tabe sig, når man giver kroppen det, den tigger om, og effekten viser sig hurtigt. Biokemien sørger for, at du får mere energi og booster din vitalitet. Modstanden er for det meste mental. Mange mennesker har lavet en historie om, hvor svært det er at tabe sig, og hvor dårlige de er til det. Det bliver en fortælling om manglende personligt talent."

 

Bryd den onde cirkel

25 års erfaring har vist hende, at den mentale modstand handler om angst.

"Angsten for at miste tryghed får os til at blive hængende i dårlige vaner. Det er lige som at blive i et ægteskab, som ikke har været godt længe. Og det kræver mod at ændre noget, som ikke fungerer. Det samme gælder vores kostvaner.

Thorbjorg 060"Meget af det usunde indtager vi som belønning, og det kan være svært at bryde forbindelsen mellem trangen til belønning og chokoladekage. Selv om prisen for sukkerbomben er oppustethed, træthed, smerter, inflammationer og mistet fokus," forklarer Thorbjörg Hafsteinsdottir.

"Men det bliver en ond cirkel. Afhængighed af hurtige fix laver rod i din biokemi og skaber angst. Og hvordan dulmer du så den angst?"

Hun har gjort det til en levevej at vise, at man faktisk kan bryde cirklen ved at bruge sin forfængelighed som drivkraft.

"Januar er min primetime, for jeg lever af at gøre mennesker smukke, sunde og forelskede i sig selv. Og det er især vigtigt for kvinder, som har stor følsomhed overfor de selvbilleder, de fastholdes i via f.eks. reklamer."

Thorbjörg Hafsteinsdottir brød igennem som anti age-guru med bestselleren '10 år yngre på 10 uger'. Da var hun 48 år, og budskabet var, at man skulle se ud som hende for at være lykkelig. Det smiler hun lidt af i dag, hvor hun er 53. Vitalitetsbudskabet er det samme, men som hun siger:

"Jeg gider ikke være lykkelig hele tiden. Det er lige så vigtigt for mig at være i kontakt med mine følelser og min eftertænksomhed, og jeg får altså også mine livskriser, selv om jeg spiser broccoli. Jeg falder også i en gang imellem, og mit svage punkt er is og popcorn. Men mine hjerneceller er ikke totalt karamelliserede, og den viden, jeg har om min krop og biokemien, gør, at jeg ikke bliver hængende i kriser og stress. Jeg føler mig aldrig fastlåst."

 

Forfængelighedens drivkraft

Hun er fuldkommen klar over, at hendes brand er at se godt ud. Og en vigtig drivkraft er forfængeligheden. Men hvor forfængelig er hun på en skala fra 1-10?

Thorbjorg 256"Måske 7-8 stykker i forhold til at se godt ud. Jeg er meget forfængelig. Men jeg vil gerne se godt ud på en naturlig måde. Det er også nødvendigt, hvis jeg gerne vil sælge ideen om, at det kan lade sig gøre uden knive og botox. Jeg mener, du kan spise dig til energi og dermed ungdommelighed."

I sin nye bog 'Den ultimative anti age-guide' skriver hun bl.a.:

"Jeg kan sagtens se alderstegnene på min egen krop og i min hud. Tiden indhenter også mig, den gode mad og mine mange tilskud, cremer og vitaminer til trods. Og det er jeg ved at acceptere. Det skal jeg, og det bør du også. Ellers kommer det hele nemt til at blive en kamp imod én selv og naturens gang – men hvorfor ikke ældes med ynde og værdighed? Et langt liv er kun interessant, hvis det samtidig er et godt liv."

Den lyse islænding tager selv sin 28 dages detox kur et par gange om året, som regel i januar og august. For hende er der tale om vedligeholdelse, og det handler både om udseende og velvære.

"Jeg har altid været forfængelig og optaget af det at ældes. Da jeg var 30, frygtede jeg at blive 55 eller 60 år og se rynket og gammel ud. Jeg troede, jeg ville blive ked af det og gå i krise. Men den angst har jeg sluppet, fordi jeg langt hen ad vejen selv er herre over det. På den måde er forfængeligheden en kæmpe motivationsfaktor. Den presser mig til at finde løsninger og til at handle, når jeg kan se i spejlet, at jeg har glemt at passe på mig selv, f.eks. ved at jeg hanker op i mine madvaner."

 

At føle sig lækker giver selvtillid

Thorbjörg Hafsteinsdottir understreger dog, at forfængeligheden ikke kun handler om at se godt ud, kunne passe sine bukser eller vise andre, at hun kan lave sine 50 armbøjninger.

Mediearbejde
 • 2006: Forelæser og underviser i sundhedskonceptet 'De 10 Kostbud' med Umahro Cadogan og med eget indslag i Go' Morgen Danmark på TV 2.
 • 2008: Udgiver bestselleren '10 år yngre på 10 uger'.
 • 2008: Medforfatter til bogen 'Kernesund mad'.
 • 2009: Udgiver kogebogen 'Spis dig yngre'.
 • 2010: Udgiver shake-, boost- og juicebogen 'Boost din vitalitet'.
 • 2011: Udgiver livsstilsbogen '9 veje til vitalitet'.
 • 2012: Laver tv-programmet 'Kål eller kanyle?' på DR1.
 • 2013: Udgiver 'Den ultimative anti age-guide – smuk hud med naturlig glød på 28 dage' på forlaget People's Press.
 • Desuden sundhedsskribent for bl.a. østrogen, Fit Living og Q.

"Jeg er i høj grad motiveret af den selvtillid, det giver mig, når jeg føler mig lækker. Med selvtilliden på plads kan jeg besejre hele verden.

"Der er naturligvis en del andre og vigtigere ting end mit udseende, der giver mig selvtillid, men man skal aldrig undervurdere prikken over i'et. Jeg vil gerne fylde mit liv med aktivitet og energi, og hvis forfængeligheden kan skaffe mig det, så giv mig gerne en kæmpe portion af den!"

Og så er vi tilbage ved den onde cirkel – eller rettere de gode grunde til at bryde den.

"Der findes jo andre måder at belønne sig selv end med chokoladekage, is og junk, og som biokemisk giver den samme tilfredshedsfølelse som de hurtige fix," siger hun.

I hendes anti age-guide er der f.eks. opskrifter til hver af de 28 dages detox kur, som alle har til formål at booste energien, vitaliteten og udseendet.

Salater, shakes og juicer, der går lige i kødet og holder huden stram og giver den glød.

"Man kan skubbe sin fysiske aldring længere væk gennem oplevelsen af at få et nyt liv. Og når man mærker, hvad de superfoods, jeg har fremhævet i bogen, gør for ens velvære, giver det mod til at bevæge sig i nye retninger i sit liv. Personligt vil jeg gøre noget ud af mit udseende indtil den dag, jeg stiller træskoene, men jeg frygter ikke længere min næste fødselsdag," siger Thorbjörg Hafsteinsdottir.

 

Thorbjörg om superfood til 28 dages detox og resten af livet

 • BLADSELLERI: "Aktivt udrensende og helende. Bekæmper inflammation, er vandrivende og forebygger for højt blodtryk, søvnløshed og cancer."
 • AVOCADO: "Fuld af E-vitamin – en superantioxidant – som heler skader i huden."
 • GRøN TE: "Antioxidant og multitasker der beskytter huden mod vind, vejr og forurening indefra. Positiv effekt på blodsukkeret og modvirker stress."
 • MøRK CHOKOLADE: "I ren udgave – 85 procent kakaobønner eller derover – modvirker inflammation. Aktiverer serotonin som lader dig føle glæde og regulerer søvn og hukommelse."
 • GRANATæBLE: "En superantioxidant, som har positiv indvirkning på kræft, hjertesygdomme og inflammation."
 • GURKEMEJEROD: "Din hud vil elske dig for 3 tsk. stødt gurkemeje om ugen."
 • VANDMELON: "Fuld af C-vitamin og B2-vitamin – antioxidanter til huden. Vanddrivende og dermed udrensende, men husk at drikke vand til."
 • SPINAT: "Fuld af bl.a. C-vitamin og jern."
 • PERSILLE: "Bekæmper inflammation med stærke antioxidanter og højt indhold af C-vitamin."
 • BLåBæR: "Højt indhold af antioxidanter og et must for din hud, hvis den er udfordret af eksem eller rynker."
 • MANDLER: "Indholdet af aminosyren arginin har en gunstig indvirkning på hudens små blodkar. Stoffet er også kendt for at fremme sexlysten."
 • VILDLAKS: "Rig på Omega-3 (polyumættede) fedtsyrer, som har antiinflammatorisk effekt på hud, hår og negle. Menes at påvirke hukommelsen og humøret positivt."
 • SøDKARTOFLER: "Brug dem i kampen mod bumser, rynker og usund teint."
 • TOMATER: "To spisefulde tomatsovs om dagen kan reducere risiko for solskoldning helt op til 33 procent."
 • GRøNKåL: "Spækket med C-vitamin – antioxidant, der bekæmper inflammation og booster afgiftning i hudcellerne."
 • GRæSKARKERNER: "Rig på zink. Reparerer hudskader og kan modvirke akne, eksem, hårtab og hvide prikker på neglene."
 • øKOLOGISK SMøR: "Booster immunsystemet og stofskiftet og har antimikrobisk effekt. Gavner hjernen, nervesystemet og huden."
 • KOKOSOLIE: "Et stærkt våben imod virus, bakterier og svampe. Leverer hurtig energi til kroppen."
 • KEFIR: "Optimerer din tarmflora og giver god fordøjelse, som øger din modstand over for skadelige mikroorganismer, sygdomme og inflammation."
 • øKOLOGISKE æG: "Indeholder superprotein til opbygning af væv. Er desuden godt for hjerne og nervesystem."
 • CHIAFRø: "Proteinerne og fedtstofferne i chia er blodsukkerstabiliserende og mindsker risiko for oxidativ stress og inflammation."
 • VAND: "Uden vand intet liv."
 • OLIVENOLIE: "Virker antiinflammatorisk og nærer huden. Ekstrabonus: forebygger livsstilssygdomme, som rammer blodomløb og hjerte."
 • GULERøDDER: "Har bl.a. et farvestof, der giver din hud en smuk gylden og frisk glød."
 • INGEFæR: "Ingefærrod har betændelseshæmmende effekt, som har stor indflydelse på inflammation og hudskader."
 • RøDBEDE: "Saften renser blodet og øger iltoptagelsen i kroppen – mere energi og bedre udholdenhed."
 • CITRON: "Fyldt med C-vitamin og antioxidanter. Også skallen er god: Gnid den på kroppen og giv glød og renere porer til træt hud."


Få de seneste artikler direkte i din indbakke