Andreas Bo: Undskyld krop

Komikeren Andreas Bo var træt af at blive forpustet, når han tog trappen, og af at få svedpletter under brysterne, når han optrådte. Han siger undskyld til sin krop for det, han har budt den, og er gået i gang med at træne og lægge sin livsstil om

Andreas Bo: Undskyld krop

Vi kender ham som en af landets førende komikere med speciale i at parodiere excentriske kendisser som Thomas Blachman, Jørgen Leth, Johannes Møllehave og Ulf Pilgaard. Men midt i succesen har 47-årige Andreas Bo også drevet gæk med sin krop. Han har nydt og indtaget mad og drikke uden smålig skelen til kalorier, fedt og sukker, og på motionsfronten har han i et stykke tid fløjet under radaren. Men han har besluttet, at nu skal det være slut med deller og slendrian:

”Pludselig begyndte min krop at tale til mig. Den sagde: Jeg kan ikke mere! Og jeg forstod den. Jeg var dødtræt af at blive forpustet og hive efter vejret, når jeg tog trappen fra vaskekælderen til første sal. Træt af at optræde og opdage, at jeg altid havde svedsøer under mine majonæse-patter. Jeg vil gerne sige undskyld til min krop for alt, hvad jeg har budt den gennem årene,” siger Andreas Bo.

Tabte sig af stress

Han har aldrig været nærig med at vise sin krop frem. Han har flittigt gjort grin med den i sine sketches, og trods tiltagende dansehåndtag og bløde kurver var han i mange år egentlig godt tilfreds med sig selv. Men i 2007 blev han skilt, og som mange mænd i den situation begyndte han at tabe sig helt vildt.

”Både fordi man tænker ’åh nej, nu er jeg både kvabset og gammel’, men det er også noget hormonelt omkring stress, så jeg tabte 15-17 kilo. Pludselig kunne jeg hoppe lige i stanghabitter og figursyede skjorter, og for en gammel herreekviperingshandler som mig er der ikke noget bedre end en habit, der siger stjing!. Det var fantastisk. Men da jeg så blev glad igen oven på skilsmissen, røg jeg tilbage i mine vante rammer, og stille og roligt byggede jeg vægten op igen.”

ANDREAS BO_245.jpg

Fedtprocent og kondital - på løbetur til helvede

”Jeg har et ønske om at smide 10 kilo, inden premieren på mit nye show ’Original’ i oktober, og det var en stor motivationsfaktor at sige til hele nationen og venner og bekendte: nu gør jeg det,” siger Andreas Bo.

Bordet fangede, og på Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet fik han blandt andet målt sin fedtprocent. Den afslører forholdet mellem fedt, muskel- og knoglemasse i kroppen. En fit sportsmand har typisk en fedtprocent på under 10 - Andreas Bos lå på 31. Han fik testet sit kondital. Andreas Bo burde med sin højde og vægt ifølge træneren Henrik Duer have et kondital på over 40, men det var på 35, hvad Henrik Duer kaldte ’på grænsen mellem lavt og middel’.

”Fedtprocenten havde jeg ikke rigtig noget forhold til, men jeg var rystet over, at mit kondital var så langt nede.”
Andreas Bo blev smidt på løbebåndet, og her gav han den fuld gas i 11 minutter.

”Hold da kæft, jeg fik tæsk, som jeg aldrig har fået tæsk før! Men træning handler jo lige præcis om, at du skal skubbe til dig selv. Jeg blev presset helt ud til bræk-niveauet. Det var som at være i helvede. Men jeg indså også, at jeg ikke døde af det, og da jeg efter 15-20 sekunders gispen havde fået vejret igen, var det den fedeste følelse at have været helt derude, hvor du ikke kan mere,” forklarer Andreas Bo.

Har droppet alkoholen

Et træner-diktat var nul alkohol. Og har man fulgt Andreas Bo på Facebook, vil man vide, at flere af hans opdateringer slutter med ordene ’masser af alkohol’ – efterfulgt af en stribe smiley’er.

”Jeg elsker at drikke alkohol, det er det bedste i hele verden. Fornemmelse af at det er weekend … klokken er 19 om fredagen, og jeg har lavet højreb, ovnstegte pommes fritter, broccoli og bearnaise til mine børn og mig selv … åh, det er sgu dejligt at gå og hygge sig og blive lidt duggen.”

Da han startede på Center for Aktiv Sundhed slog han proppen i, og det kan mærkes på den såkaldte vinmuskel.

”Jeg har helt stalinistisk været uden alkohol i to måneder, og det har gjort hele forskellen. De jeans jeg har på, har jeg hevet ned fra hylden for fire dage siden. Dem har jeg ikke kunnet passe i fem år. Det er en utrolig fed fornemmelse.

”Men bare rolig. Jeg er ikke blevet fanatiker, og jeg kommer helt sikkert til at sidde med et godt glas rødvin eller to igen, når jeg har nået mit mål,” siger han.

Gider ikke ligne en gravid

Selve træningen er ikke ny for Andreas Bo. Han har som regel været på løbebåndet tre-fire gange om ugen, hvor han har holdt en hastighed på omkring otte km/t. Men nu er der skruet op for især farten.

”Min træner siger, at for en mand af min størrelse er al løb under ti km/t ikke løb, men lunten. Det er ikke nok til at få pulsen op, så nu har jeg fået et program med intervalløb, hvor jeg bliver presset. Jeg har altid syntes, at dem, der stod nede i centret og råbte ’kom så, to mere!’, var idioter. Men det er det, der skal til, hvis jeg vil forbedre mit iltoptag og mit kondital og tabe mig. Det skal gøre ondt. Så nu er det mig, der er ham idioten.”

Filmoptagelserne med Andreas Bo hos Center for Aktiv Sundhed kommer til at indgå i hans nye show. Så selv om han siger, at hans krop skal være knap så sjov, har den stadig en central plads på scenen.

”Der er jo masser af jokes i ham den tykke fætter fra Køge på løbebåndet – uanset om jeg når at tabe mig eller ej. Jeg viser mig selv som en mand, der er helt ude i torvene.”

Blå bog: Andrea Bo

Andreas Bo Pedersen er født i 1967 i Nørre Lyndelse mellem Odense og Ringe. Da han var ti år, flyttede familien til Haslev på Sydsjælland.

 • 1983-1986: Udlært i Flemmings Herre- og Drengetøj i Haslev. 
 • 1991: Læste medicin på Panum Instituttet ved Københavns Universitet, men droppede ud.

 

Highlights som skuespiller og komiker:

 • 1997: Dannede Køge Revyen og teatergruppen The Loyal Shakespeare Company.
 • 1998-2000: Aarhus Revyen.
 • 2004: Kolding Sommerevy.
 • 2007: Østjysk Musikforsyning.
 • 2007: Cirkusrevyen, som han også spillede med i i 2009 og 2013.
 • 2010-2012: Live fra Bremen – sæson 2-6.
 • 2012: Laver sit første oneman-show ’Plagiat’.
 • 2014: Premiere 1.10 på sit andet oneman-show ’Original’.

 

Priser:

 • 2011: Årets TV-skuespiller.
 • 2011: Årets Komiker ved Zulu Comedy Galla.
 • 2012: Tribini-Prisen (Bakken)

 

Privat:

Andreas Bo har to børn, Emma på 19 og Anton på 15, samt papdatteren Luna på 18, alle fra sit første ægteskab. Familien bor i Køge. Han er kæreste med modellen og realitystjernen Mascha Vang, som har datteren Hollie Nolia på to år.

Du kan følge Andreas Bos kamp mod overflødige kilo på Jyllands-Postens web-tv – jp.dk

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke