Anne-Grethe Bjarup Riis: Se alt det svære i øjnene

”Man bliver lykkelig af at kigge på den bagage, man slæber rundt på, og få trukket dæmoner og fortrængninger frem i lyset,” siger skuespiller, instruktør og forfatter Anne-Grethe Bjarup Riis. Hun har netop udgivet sin tredje roman, hvor hun går selvbiografisk tæt på sin egen og sin mors barndom.

Anne-Grethe Bjarup Riis: Se alt det svære i øjnene

Sundt at kigge ind i sig selv

Anne-Grethe Bjarup Riis var 23, da det for alvor gik op for hende, hvad hun egentlig bar rundt på. Følelser af svigt, savn, ensomhed, smerte. Hun var startet på Statens Teaterskole, hvor man virkelig åbner op for sækken - personligt, psykisk og følelsesmæssigt.

”Det var sammenbrud på sammenbrud, for jeg opdagede, at der var for meget derinde til, at jeg kunne være fuldstændig mig selv. Så jeg måtte tage hele turen med psykolog for at få tingene bearbejdet. Og det var godt. For jeg tror ikke, det er sundt, hverken fysisk eller mentalt, hvis man ikke får kigget på de ting, man har i sig. Tværtimod.” siger Anne-Grethe Bjarup Riis.

Skriver bøger om sit eget liv

Hun har et stort behov for at kommunikere sorg og kriser ud. Et behov, hun har fundet forløsning for i især sine tre romaner om tandlægen Helene Sandholm.

”De er selvbiografiske i den forstand, at 70-80 procent af Helene Sandholm er mig selv, resten er fantasi. Den første bog ’Send mere sex’ opstod ud af min egen traumatiske skilsmisse.”
I romanen ’Send flere børn’ fik Helene Sandholm en søn, som var født med misdannelser på hænder og fødder. Fingre og tæer var groet sammen eller sad mærkeligt. Præcis som Anne-Grethe Bjarup Riis’ egen søn Gilbert, der f.eks. manglede storetå og tommelfinger og fik sin første operation, da han var blot fire uger gammel. Bogen var en måde at komme overens med den frygtelige følelse af få et barn, der ikke ser normalt ud.

Tilgivelse frem for tudekiks

Også i sin nye roman ’Send mere kærlighed’ går hun tæt på egne oplevelser. Denne gang af sin egen og sin mors barndom. Den nye roman handler bl.a. om tilgivelse. 

”Da jeg skrev om min barndom, kom der så meget op, at der lå snotklude overalt. Men jeg fandt ud af, at jeg var nødt til at skrive om min mors barndom også. Det skulle ikke bare være tudekiks. Jeg ville forstå, hvorfor hun var blevet, som hun var. Og det forstår jeg nu, og tilgiver hende. I mange år var vores forhold ikke særlig godt, men i dag er det fint,” siger hun.

Bliv fri af at konfrontere dig selv

Anne-Grethe Bjarup Riis mener, at man kan slippe sig selv fri og ud i livet ved at konfrontere sig selv med den, man er.

”Hvis man skal leve livet fuldt ud - og nyde det og mærke det og tage kærlighed ind og være i stand til at give kærlighed - er man nødt til at kende sig selv. Jo mere, du fortrænger, jo flere dæmoner du putter med, jo mere holder du sammen på dig selv. Og jo mindre spontan bliver du, fordi du bliver bange for, hvad der kommer ud, hvis du giver slip. Når der er fri passage – når man kender og accepterer sin bagage - er man også mere tilbøjelig til at kunne reagere spontant og give udtryk for sine følelser, uden at være bange for uhyrerne.”

Bækkenløsning ødelage ryggen

Anne-Grethe Bjarup Riis lærte at passe på sin krop på den hårde måde.

ANNE-GRETHE BJARUP RIIS_318.jpg

”Efter min første fødsel for 18 år siden fik jeg bækkenløsning, som plagede mig i årevis. Under graviditeten lavede jeg ’Teaterkoncert Gasolin’ på Dr. Dante, hvor jeg hver aften blev hejst op og ned i loftet. Hver morgen havde jeg svært ved at komme ud af sengen. Jeg bed tænderne sammen og tænkte: det går nok over igen.”

Det gjorde det ikke. Efter fødslen gik hun hos en kinesisk læge, som igennem fire år knækkede hendes ryg og bækken på plads igen.

”Der sker, at knoglerne stadig skrider fra hinanden, og så må jeg en tur hen og knækkes på plads. Senest sidste år da jeg sad på en stol i seks uger og klippede Tarok-filmen. Men som regel kan jeg holde det på afstand ved at lave daglige øvelser. Så jeg træner ryg og mave for at være stærk nok i min kerne.”

Fem tibetanere og pilates holder kroppen stærk

I en del år har hun kørt et pilates-program igennem to gange om ugen, og for et halvt år siden begyndte hun at lave ’De fem tibetanere’ - fem yogaøvelser, kendt som ’ungdommens kilde’, fordi de giver vitalitet og energi, smidighed og power. Hun laver dagligt de fem tibetanere hjemme, 21 af hver øvelse, og hele seancen tager ikke mere end et kvarter. 

”Det er nødvendigt for mig både fysisk og mentalt, og jeg er blevet helt afhængig af de tibetanere. Man får rørt hele kroppen og bliver sindssygt stærk af det. Det er så fedt og velvære-agtigt, og nu er min mand også begyndt på det. Jeg kan godt lide at føle mig stærk og have kræfter til at gå ned i knæ og lege med ugerne og spille fodbold med dem”

Blå bog: Anne-Grethe Bjarup Riis

Anne-Grethe Bjarup Riis er født i Herning i 1965.

  • 1988-1992: Uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole.
  • Har været instruktør på to spillefilm: Hvidsten Gruppen (2012) og Tarok (2013).
  • Forfatter til de tre romaner om Helene Sandholm:
    • Send mere sex (sammen med Trine Appel), 2009.
    • Send flere børn, 2010.
    • Send mere kærlighed, 2014 - netop udkommet på Politikens Forlag.
  • Hun har tre børn. Osvald på 18 år fra første ægteskab og Yrsa på 10 og Gilbert på 7 med sin mand, producer Bo Mortensen. Familien, der også rummer hunden Coco, bor i lejlighed på Østerbro i København.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke