Bente Klarlund Pedersen: Gør som jeg siger - ikke som jeg gør!

Hun er ikke sundhedsfanatiker, hun rammes også jævnligt af dårlig samvittighed, når hun synder. Men der er ingen tvivl i overlæge og professor Bente Klarlund Pedersens sind: Det betaler sig på alle måder at vælge det sunde liv, og så svært er det heller ikke at ændre de dårlige, daglige vaner

Bente Klarlund Pedersen: Gør som jeg siger - ikke som jeg gør!

Sundhedsapostel. Motionsmissionær. Direktøren for hele folkesundheden.

Som livsstilsguru er Bente Klarlund Pedersen blevet kaldt det hele, og heltedyrkelsen ligger lige for. Ikke mindst fordi hun er så hamrende dygtig til at kommunikere sine budskaber om betydningen af KRAM – Kost, Rygning, Alkohol og Motion – så de rammer høj og lav og tyk og tynd i såvel hovedstadens pulserende fitnesstempler som på grillgaden i Udkantsdanmark. Men det perletands-agtige image som guru er hun ikke meget for.

"Jeg er personligt ikke noget forbillede, for jeg synes ikke, det er så ligetil og nemt at gå den sunde vej hele tiden, og jeg lever bestemt ikke sundhedspolitisk korrekt i alle døgnets 24 timer. Så min pointe og mit råd er, at du skal gøre, som jeg siger – ikke som jeg gør!" siger Bente Klarlund Pedersen.

Hendes mål er en generel bedre sundhedstilstand i befolkningen som helhed, og midlet er budskaber om livsstilændringer, der tager fat i de daglige vaner. Ikke som bidske eller moraliserende formaninger, men som oplysning baseret på fakta og de tre evige byggeklodser: Viden, viden og viden.

"Sundhed er en trend i disse år med kernesund familie og fitness og wellness og et stort marked for pendulsvingere. Ind imellem antager det karakter af religion, hvor sundhed bliver selve meningen med livet. Vi skal passe meget på, at det ikke kammer over. Min tilgang er, at sundhed bedst fremmes ved en kombination af videnskabelighed og almindelig sund fornuft. Når vi ved, hvad der virker – og hvorfor det virker – vil det være nemmere for den enkelte at vælge den sunde livsstil. Men sund livsstil er ikke et mål i sig selv. En sund krop er først og fremmest et godt afsæt for at folde livet helt ud."

Mange er sundere end nogensinde

Bag sloganet 'Giv dig selv et KRAM' er således en hovedvej af videnskabelige forskningsresultater, som støtter ideen om at holde vægten nede, kvitte smøgerne, drikke mådeholdent og få motioneret dagligt.

Bente Klarlund Pedersen var med til at udvikle konceptet for godt fem år siden, da sundhedsforebyggelsen blev lagt ud til de enkelte kommuner. I dag har alle kommuner i landet en KRAM-politik, og det ser hun som rigtig positivt.

"Der er nu en gennemgående opfattelse af, at vi er nødt til at fokusere på de her områder. Jeg synes bestemt, vi er kommet langt på få år."

"Men der ryges, drikkes, ædes og sofasiddes jo stadig til den store guldmedalje i de danske hjem, så hvor langt er man egentlig nået?"

"Oplysningsindsatsen handler om, hvad der skaber forandring for de mange, og den har påvirket en tredjedel af befolkningen, som nu er mere sund end nogensinde. Den næste tredjedel er sværere at rykke. Her vil folk egentlig gerne, men de er også præget af dårlig samvittighed. Jeg tror dog, de på sigt vil flytte sig i en sundere retning."

"Den sidste tredjedel er et problem, for her lytter folk ikke efter. I den gruppe er folk relativt mere usunde, men de læser ikke bøger, og de ser ikke debatter om sundhed på Deadline. Den gruppe flytter vi ikke med information, men den kan stadig nås via reguleringer."

"Hvordan mener du?"

"Jeg er især bekymret over, at så mange unge ryger eller tidligt begynder at ryge. Det betyder nemlig, at de vil dø tidligere end folk, der ikke ryger, og de sidste ti år, inden de dør, vil de skrante og få en række sygdomme, som nedsætter deres livskvalitet ganske betydeligt. Når vi nu ved det, så bør man regulere adgangen til tobak enten ved at sætte prisen op eller gøre den mindre tilgængelig. Det samme gælder for alkohol. Tobak og alkohol er samfundsanliggender, fordi de påvirker fællesskabet negativt."

"Hvordan negativt?"

"Følgen af usund livsstil er øgede sundhedsudgifter, så helt kontant kan man sige, at hvis jeg vælger en usund livsstil, så påvirker jeg din skatteprocent. Vi hører allerede nu folk med sund livsstil spørge, hvorfor de skal betale for dem, der lever usundt. Det vil øge antallet af private sundhedsordninger, forstærke presset på det offentlige sygehusvæsen og skabe et A- og B-hold i befolkningen. Og det er jeg meget imod," siger Bente Klarlund Pedersen.

Jeg synder også

Det er snart 10 år siden, at Bente Klarlund Pedersen selv slog ind på sporet til et sundere liv, og forskellige faktorer var afgørende.

"Flere kære familiemedlemmer var faldet om af livsstilssygdomme i en tidlig alder. Jeg fik en erkendelse af, at jeg ikke kan regne med, at mine gener vil beskytte mig. I min familie tåler vi meget dårligt at udelade motion."

"Via mit arbejde blev jeg overbevist af videnskabelige data. Det er indiskutabelt, at fysisk aktivitet har stor betydning for sundheden. Det er eksempelvis veldokumenteret, at 30 minutters moderat fysisk aktivitet om dagen nedsætter risikoen for at dø for tidligt med 30 procent."

"Endelig lod jeg mig overtale til at løbe, og det var lidt af et chok at opleve, at jeg var i så dårlig form. Jeg kunne ikke engang løbe en kilometer!"

Klarlund2I dag er motionsbøtten vendt. Hun løber – også maratonløb. Cykler til arbejde. Hun bevæger sig ved at gå hvert eneste øjeblik, hun kan komme til det, og skridttælleren skal helst runde 10.000 skridt hver dag.

"Det er ikke sådan, at jeg konstant tænker over min egen sundhed, og slet ikke hvad kosten angår. Jeg er ikke fortaler for en bestemt diæt, for de fleste af de råd, der er i omløb, er der faktisk intet videnskabeligt belæg for. Jeg elsker mad og mener, man skal spise af lyst. Dermed ikke sagt, at man skal spise igennem, hver gang man sætter sig til bordet. Jeg bruger selv at holde igen i løbet af dagen, så kan jeg sagtens spise om aftenen. Det vigtigste er at spise varieret."

"Hvornår synder du?"

"Jamen, jeg kan da godt lide slik. Jeg sætter pris på rødvin. Jeg holder også af at råhygge med familien med tv-dinner i sofaen ..."

"Som de fleste andre?"

"Ja, og jeg bryder mig heller ikke om at være rollemodel. For hvad betyder det så, hvis folk opdager, at jeg tager bilen, eller at jeg en dag drikker tre glas rødvin, som er over Sundhedsstyrelsens genstandsgrænse ... så ryger alt, hvad jeg fortæller, jo på gulvet ..."

"Får du dårlig samvittighed, når du synder?"

"Ja, jeg har da masser af dårlig samvittighed! Det hører med til livet at have dårlig samvittighed, og dem, der aldrig har det, er enten helgener eller psykopater. Det kan ligge i vores opdragelse, hvad vi får dårlig samvittighed over, og for mit eget vedkommende kommer den typisk, når jeg har sat mig nogle mål, jeg ikke når, eller er fortaler for nogle normer, jeg ikke selv lever op til."

Bente Klarlund Pedersen er dog helt klar: Hvad hun selv gør, kommer ikke det fedt ved!

"Livsstil er en privat sag, og det er derfor, at mit mantra er, at folk skal gøre, som jeg siger, ikke som jeg gør! Jeg lægger fakta frem, men det er den enkelte, der afgør, hvordan man vil leve. Helt sikkert er dog, at vi lever længere med sund fornuft."

 

Kort om Bente Klarlund Pedersen

- Bente Klarlund Pedersen er født i 1956.

 

- Overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet. Centerleder for Danmarks Grundforskningsfondscenter for Inflammation og Metabolisme på Rigshospitalet siden 2005.

 

- Forfatter til mere end 400 videnskabelige artikler og bøger og gæsteforelæser verden over.

 

- Formand for Det Nationale Råd for Folkesundhed, 2005-08.

 

- Medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab i 2010.

 

- Ordfører for Ny Velfærd, Fremtidens Danmark, Mandag Morgen, 2011.

 

- Hun har modtaget et væld af priser for sin forskning og formidling.

 

- Udgav i 2010 bogen 'Sandheden om sundhed – Få styr på dit KRAM'.

 

- Medforfatter til bogen 'Elsk at løbe', 2010.

 

- Ivrig motionist og maratonløber.

 

- Mor for fire børn og bosat på Gråbrødretorv i København.Få de seneste artikler direkte i din indbakke