Charlotte Fich - "Jeg bliver glad helt ned i maven af at synge"

Da Charlotte Fich fyldte 50, gjorde hun status over hvad, der gør hende glad. Og hun blev pludselig bange for, at hun ikke ville nå at udleve sin drøm om at skrive sine egne sange og synge dem foran et publikum. Så skuespilleren hoppede ud i det – og har aldrig fortrudt. Hun tror nemlig på, at du bliver sundere af at gøre det, der gør dig glad.

Charlotte Fich - Jeg bliver glad helt ned i maven af at synge

Det var første gang, hun stod på en scene som sangerinde og skulle optræde med sine egne sange foran et publikum. Det var i 2012, og Charlotte Fich var på gyngende grund. Det var nervepirrende, men også en forløsning, og hun følte sig mere spændt end nervøs.

Lev drømmen ud - før det er for sent

Den dengang 50-årige skuespiller stod på den scene, fordi hun et år forinden var stoppet op og havde mærket efter, hvad der gør hende glad. Det var nu – eller aldrig.
Så efter 25 års pause var hun derfor begyndt at synge igen og havde brugt flere måneder på at skrive sange og øve med sit band i øvelokalet.

‟Da jeg fyldte 50, så tænkte jeg, at hvis jeg ikke gjorde det nu, så ville det aldrig blive til noget. Jeg er blevet opmærksom på, at livet er forgængeligt. Og jeg tænkte, at det godt kunne tage 10 år, før man får skrevet nogle gode sange, indspillet dem, turneret og fundet sit musikalske udtryk. Jeg begyndte simpelthen at blive bange for, at jeg ikke ville nå det”, siger Charlotte Fich.

‟Jeg tror, at man bliver sundere, hvis man gør det, der gør en glad. ”

Musik kan noget for krop og sjæl

Hun er vant til at stå på scenen, men de fleste danskere kender den 54-årige skuespiller som den kontrollerede drabschef Ingrid Dahl i DRs tv-serie 'Rejseholdet' eller enken Lisbeth i filmen 'Drabet', som både sikrede hende en Robert og en Bodil for Årets Birolle. Men hendes første kærlighed var musikken, og inden hun blev skuespiller, sang hun i flere bands. Musikken kan nemlig noget helt særligt for krop og sjæl, fortæller Charlotte Fich.
‟Musikken har altid været et rum, hvor jeg kunne fortabe mig. Hvor jeg glemmer tid og sted. Som ung var jeg lidt tvedelt omkring, hvad jeg skulle leve af. Musikken er jo nemt tilgængeligt, men det havde nok været godt, hvis jeg havde haft lidt mere flid og øvet mig noget mere”, siger hun.

charlotte Fich finder glæden i musikken

Gør det for mig selv

Men drømmen om musikken har hele tiden slumret i baggrunden og kun fået luft, når hun medvirkede i musicals som 'Den Forbudte Planet' på Aarhus Teater og 'Elsk Mig I Nat' på Østre Gasværk. Privat er hun gift med filminstruktøren Per Fly, og i mange år levnede deres hverdag med to børn og travle karrierer ikke rigtig plads til musikken. Det ændrede sig, da Charlotte Fichs børn kom i teenageårene. Selv nævner hun også sin alder som en afgørende faktor for, at hun turde forfølge drømmen om at synge igen sideløbende med karrieren som skuespiller.

‟Jeg ville ikke have kunne gøre det her, da jeg var 30 år. Jeg var alt for uerfaren og usikker dengang og løb i alle mulige retninger. Jeg har noget helt andet erfaring nu, og jeg tænker ikke så meget over alt det med, om det er det karrieremæssige rigtige, eller om hvorvidt jeg tjener penge nok på at spille koncerter”, siger Charlotte Fich og understreger, at hun ikke har tænkt særligt meget over, hvordan omverdenen tager imod hendes musikalske eventyr.

Musikken er hendes egen personlige rejse. Efter hun er fyldt 50 år, føler hun, at hun har genfundet Charlotte, der er sig selv og sin egen, og nu fokuserer hun derfor mindre på, hvad der er godt for hendes karriere, og mere på, hvad der er godt for hende, har hun tidligere sagt til ugebladet Søndag. Som hun siger:
‟Jeg gør først og fremmest det her for mig selv. Jeg må jo leve mit liv, jeg kan ikke leve andres. Planen var ikke fra starten at udgive et album, men at dyrke den her side af mig selv. Fordi jeg simpelthen ikke kunne lade være.”

Gør din drøm realistisk

Charlotte Fich har fået sangundervisning på skuespillerskolen og i forbindelse med sine musicalroller. Men at skrive sine egne sange er noget helt andet, fordi det kræver, at man finder frem til sit eget udtryk. Og så gælder det om ikke at give op, men tro på, at drømmen er vigtig nok til, at det selvfølgelig kan lade sig gøre.
‟Der er mange, der går med en drøm om noget, de gerne vil. Men jeg tror, det er vigtigt at finde ud af, hvordan den drøm bliver realistisk. Der er kun en vej – at øve sig og øve sig og gøre sig umage. Der er ikke noget, der kommer dumpende ned fra himlen.”

‟Jeg tænker egentlig mere over, om jeg har det godt i min krop, end om jeg for eksempel er i superform.”

Et liv i balance

Når hun ikke arbejder som skuespiler, øver med sit band eller spiller koncerter, bruger Charlotte Fich meget tid i sin have og sit drivhus. Hendes hjemmedyrkede grøntsager får hende bogstaveligt talt ned på jorden – og i det store billede er det en vigtig brik i en sund livsstil.
‟Jeg kan godt lide at dyrke mine egne grøntsager og vide, hvor maden kommer fra. Hvis nu man snakkede om, at der findes økologisk mad og mad med gift i, så tror jeg ikke, at folk ville købe grøntsager, der er sprøjtede. Jeg vil i hvert fald ikke give det til mine børn. Jeg kan godt lide at gå ud og hente en agurk i drivhuset”, siger Charlotte Fich, der elsker at dyrke sine egne grøntsager og det rolige liv i sin have.
‟Det betyder meget for mig. Jeg kunne ikke leve uden en have – det er helt grundlæggende for mig at kunne gå ud med bare tæer om morgenen og mærke duggen.”

Vigtigere at have det godt i kroppen, end at være i superform

På grund af sine arbejdstider kan hun ikke dyrke motion på faste tidspunkter i hverdagen. I stedet løber hun en tur, når hun føler, at der er brug for at stramme lidt op, men hun har aldrig været på slankekure – eller nogle typer kure.
‟Jeg tænker egentlig mere over, om jeg har det godt i min krop, end om jeg for eksempel er i superform. Jeg bliver gladere, når min krop er nogenlunde i balance. Det er også derfor, jeg begyndte at synge igen, fordi jeg bliver så glad helt ned i maven af det. Jeg tror, at man bliver sundere, hvis man gør det, der gør en glad.”

Charlotte Fich

Født 1961.
Uddannet ved Aarhus Teater i 1989.
Har blandt andet medvirket i 'En chance til', 'Rejseholdet' og 'Drabet', som hun vandt både en Robert og en Bodil for i 2006.
Udgav EP'en 'Små Skred' digitalt i 2012. 
Gift med instruktøren Per Fly, som hun har to teenagedrenge med. 
Aktuel i 'Cougars' på Bellevue Teater. Og til efteråret i teaterkoncerten 'Svæv' på Taastrup Teater.

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke