Ditte Hansen: Grin lidt mere af dig selv

Skuespilleren Ditte Hansen mener ikke selv, hun er den sjoveste at have til bords privat, men hun har gjort komik til sin karriere. Hun spidder gerne tidens kvindetyper med inspiration fra sit eget liv. Desuden slår hun et slag for, vi skulle prøve med humor i stedet for at rende så meget til læge

Ditte Hansen: Grin lidt mere af dig selv

"Hey, Emil C's mor!"
"Hej, Asbjørns mor ..."
"Jeg er på Twitter! ... Asbjørn og mor har haft en mor-søn-dag i køkkenet."
"Hvad?"
"Lille, træt dreng i sit nye nattøj. Asbjørn er snottet – godt man har sin mor og varm mælk med honning."
"Nå, det er dine tweets?"
"Ja, men du følger mig ikke, vel?"
"Nej."
"Og jeg følger dig. Er det fordi, du ikke vil følge mig, Emil C's mor?"
"Vi er forældre i samme klasse, men vi er jo ikke venner."
"Nej, men du er måske venner med Morten Resen og Obama og Margrethe Vestager og Julie Zangenberg og hele Radio24syv?"
"Nej ..."
"Nej, men dem følger du!"
"Jeg må gå nu ..."
"Følg mig! Følg mig, Emil C's mor!"

Twittersketchen med de to mødre er fra DRs satireserie 'I hegnet'. Satiren er skabt, skrevet og serveret af Ditte Hansen og skuespillerkollegaen Lisbeth Wulff, og her fremkalder de flere af tidens kvindetyper i ætsende væsker – f.eks. de kultur-entusiastiske Lone og Bettina, og de to karrierekvinder, der kører rockerstilen på direktionsgangen. I satiren slår de ned på kvindernes egoisme og selvoptagethed.


Usagte krav
Fælles for alle karaktererne er, at de klippet ud af de to skuespilleres egen generation og sociale stand - overskuds-middelklassen. Ditte Hansen forklarer, at Asbjørns mor udspringer af hendes egen dårlige samvittighed over ikke at kunne leve op til de usagte krav, der stilles til forældrerollen i dag.

"Emil C's mor og Asbjørns mor er kvinder, der kæmper for at være perfekte. Altså, den typiske speltmor og karrieremoren, som slår på hinanden, for det gør kvinder jo. De går meget op i, hvordan hinanden er mødre. Asbjørns mor er meget optaget af ikke at drikke mælk og spise sukker, at være korrekt i alt, hvad hun gør, og få de andre forældre til det samme. Hun vil alt det rigtige, men ender alligevel altid med at gøre det forkerte," siger Ditte Hansen.


Strafkage

I en anden sketch får Asbjørns mor Emil C's mor til at lave strafkage, fordi Emil C ikke har fået bogbind på sine bøger. Og her afslører Ditte Hansen, at hun finder inspiration til sine satiriske bid i de nære omgivelser.

"Her har jeg grebet i egen barm. Det er en virkelig historie fra mit eget liv, for jeg har lige lavet strafkage nede i 5.U, fordi jeg havde glemt at putte bogbind på tre af min søns bøger. Så vankede der strafkage! Og jeg synes jo, det er absurd med strafkage, for hvis nu drengens mor var narkoman og ikke kunne finde ud af det, så ville de alle sammen nu virkelig vide det," siger Ditte Hansen.

Også i aviserne finder hun stof til sin satire.

"Der er hver dag materiale til tre gode sketches. F.eks. læste jeg i dag, at statsminister Helle Thorning-Schmidt har udtalt: "Jeg har aldrig misset et forældremøde". Det er sgu meget godt gået, ik' ... der er jo til en hel tekst der!"


Latterligt sundhedstyranni

Vi har aftalt, at interviewet skal handle om humorens betydning for menneskers velvære. Og i det lys ser den populære skuespiller – klædt i grønt fra brillen på toppen til partystilletten på tåen – ud til at være i helt okay form. Men hvad tænker hun egentlig, når hun hører ordet 'sundhed'?

"Jeg tænker, det er noget lidt kedeligt. Noget man skal. 600 gram om dagen og en halv times motion ... åhhhhhhh og kostpyramider og syv genstande og ikke ryge ... og ikke godt nok og ikke leve op til og dårlig samvittighed .... kort sagt: en masse må-ikke og stopskilte og regler."

Teater og film
Ditte Hansen har spillet et væld af roller på teatret, bl.a. monologen Bitterfissen, som blev nomineret til en Zulu Comedy Award. Senest medvirkerede hun i 2012 i 'Scener fra et ægteskab' på Folketeatret.dk og 'Kan trolden tæmmes' på Nørrebro Teater. Også på film har der været bud efter Ditte Hansen – fra 'Oh Happy Day' (2004) til rollen som mor i 'Min søsters børn i Nordjylland' (2010), 'Min søsters børn alene hjemme' (2011) og 'Min søsters børn på safari' (2012).

Så sundhed er ikke noget at grine af?

"Jo, det er da lige til at grine af! Man kan altid lave masser af sjov om folk, der kæmper og fejler. Man kan ikke lave god humor om folk, der er alvorligt syge, men man kan sagtens lave sjov med hypokondere – folk, der tror, de er syge, og er optaget af det," siger hun.


Hypokonder

Her vender hun straks blikket indad igen.

"Jeg tror, jeg selv er lidt hypokonder. Jeg er hele tiden bange for, at jeg skal blive syg. Jeg lever af at være på scenen, og når der er noget med min stemme, er jeg er meget opmærksom på – sådan: host host – om jeg skulle fejle noget. Min mands standardsvar er altid: Du er ikke syg. Men hele den diskussion, man kan have med sig selv: er man så lidt syg eller virkelig syg? Jeg har aldrig nogen sygedage, men jeg er meget fokuseret på, om der eventuelt skulle være noget på vej. Det er simpelthen så dybt kummerligt!"

Vær i nuet
Hvis man er syg, er man syg, og det er noget skidt, men ifølge Ditte Hansen er der en udbredt tendens til, at folk går til lægen med ligtorne og andre bagateller.

"Hold nu op, hvor folk går til lægen! Nogle går for meget til læge, måske fordi de keder sig eller har brug for nogen at snakke med. Eksempelvis har lægevagten jo kæmpe problemer med folk, der lige har et eller andet. Og de kan bare sige: Gå en tur i solen, se et afsnit af 'Halløj på badehotellet' eller snup en Panodil og se tiden an!"

"I de her år er der meget med, at man skal mærke efter, men jeg tror, man kan blive for psykisk med sin krop. Mærk numsen på sædet, mærk hånden mod bordet, træk vejret og vær i nuet. Og jeg tænker: Nej. Prøv i stedet at være lidt ude i fremtiden eller ude i verden hos nogle andre end dig selv. Måske skulle man bare glemme lidt ind imellem. Eller grine ad det. Så gør det ikke så ondt."


Grin gør godt
Flere undersøgelser – senest en fra Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet i 2010 – viser, at humoristisk sans både forlænger levetiden og forbedrer helbredet. Det konstateres blandt andet, at folk, der scorer højt på humor-barometeret, har et bedre immunforsvar, udvikler færre stresshormoner og er bedre til at håndtere kriser end de mindre sjove.

"Selvfølgelig gør det os godt at grine. Det får endorfinerne til at suse rundt i kroppen, når man smiler og griner. Og vi kan vel alle sammen mærke i vores eget liv, hvor befriende det kan være at omgive os med mennesker, der får det frem i os. Som løfter os i stedet for at dykke os," siger Ditte Hansen.


Latter i en krisetid

Måske forklarer det, hvorfor mere end 150.000 mennesker hver sommer løser billet til Cirkusrevyen. Der er nærmest latter-garanti under teltkuplen på Dyrehavsbakken. Og som

Revy og radio
Ditte Hansen har for længst slået sig fast som et af de stærkeste revykort i landet. Hun lagde ud med tre sæsoner i Bornholmerrevyen (2003-2005), inden hun i 2006 slog sig ned på Dyrehavsbakken som fast del af den populære Cirkusrevy. Sammen med Lisbeth Wulff har Ditte Hansen desuden haft stor succes med satireserien 'I hegnet', der startede i radioen i 2010 og sidste år blev omsat til tv.

Prøverne til årets revy er netop gået i gang, og bag kulisserne kræver det knofedt at skrue de gode tekster sammen. Ditte Hansen, der i år er med for ottende gang, siger, har Cirkusrevyen i disse år et særligt momentum, som formentlig skyldes krisen. Følelsen af, at det hele går ad H til, bliver nemmere at bære, når nogen laver grin med den.


Sjov er alvor
"For mig er humor et arbejde, og jeg tager det med sjov ret alvorligt. Folk siger altid: hvor må det være skide sjovt at være i din familie, og det er det jo ikke overhovedet. Du kan garanteret finde en revisor, der griner meget mere, end jeg gør i mit liv. Og hvis du spørger min mand, vil han nok sige: I skulle vide, hvor sur hun er herhjemme."

Hun har dog også selv mærket, hvor forløsende grinet kan være i tunge situationer.

"Min mor har været tæt på at dø af kræft, og i perioder har vi grinet lige så meget, som vi har grædt, og det har været enormt befriende at kunne mødes i det. Der er noget, der swinger, når man kan det sammen, og man forstår det hele lidt bedre. Samtidig kan man også få lidt dårlig samvittighed ... hvorfor sidder vi her og griner over, hvordan du skal begraves? Det er helt vildt mærkeligt at grine af, men humoren kan jo også være en indgang til at snakke om de ting, der er så svære."


Grin for livet

Det er to år siden, Ditte Hansens mor på Rigshospitalet fik at vide, at hun kun havde et år tilbage at leve i. Derfor gik familien i gang med at tale om sidste fødselsdag, sidste jul og den slags.

"Men hun blev bare ved med at leve og leve, og i dag er hun erklæret rask. Der er selvfølgelig ingen garantier, men de har sagt, at hun er safe. Jeg siger ikke, at det skyldes, at vi også har grinet meget, men det er ret sindssygt at tænke sig, at hun er kommet ud på den anden side."

OM DITTE HANSEN

 • Født i 1970 i Skovlunde
  Bor med sin mand, skuespilleren Benjamin Boe Rasmussen, på Amager
  Har to drenge, Thor på 15 og Asger på 11
  Blev student fra Herlev Gymnasium i 1990
  Gik på skuespillerskolen i Odense i 1992-1996
  Vinterbader i Helgoland i Amager Strandpark

 

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke