Hella Joof: Tag imod alle gaver med kyshånd

Hella Joof elsker det, hun ikke kan forudse. Både privat og når hun laver film. Hun er let at begejstre og siger hellere ja end nej til tingene. For hende er psyken central, når det drejer sig om sundhed. Altid at lede efter optimismen og det positive, selv når man har ondt eller er på spanden

Hella Joof: Tag imod alle gaver med kyshånd

Måske er Hella Joof sat på jorden for at gøre det hele en lille smule lysere for alle os andre. Sådan er det i hvert fald nemt at se hende.

Hun er god til at få os til at smile af os selv og alle vores små skævheder og tåbeligheder. Hun virker heller ikke nærig med sig selv, og engagementet smitter, hvad enten hun laver komik, romantiske filmkomedier, er dommer i talentshows, fejer over dansegulvet i 'Vild med dans' eller promoverer noget så støvet som klassisk musik i radioen.

Hella CLU6912"Jeg er generelt meget begejstret, og jeg oplever, at jo mere begejstret, jeg er, jo mere smitter det af på dem, jeg omgiver mig med, både privat og i arbejdssammenhæng. Hvis min scenograf f.eks. har lavet et fantastisk rum til min hovedperson, går jeg rundt og råber 'hurra' og kysser folk på kinderne. Hvis du forestiller dig de her gamle film, hvor den begejstrede folkemængde altid smider hatte op i luften, så er det mig. Jeg elsker at smide hatten op i luften!"

Og skulle det så have noget at gøre med sundhed? I høj grad ifølge Hella Joof.

"For mig er sundhed først og fremmest noget mentalt. Man kan ikke være sund, hvis man ikke også er psykisk sund. Hvad nytter det at være veltrænet, hvis man har hovedet fuldt af selvhad? Der skal være balance mellem hoved og krop," siger hun.

Hvor balancen er, er til gengæld op til hver enkelt.

"Vi er forskellige som mennesker. Nogle har det sådan, at hvis de drikker en øl, vil de drikke 1.000 og gå på druk med Otto Brandenburg. Jeg kan eksempelvis ikke ryge en cigaret, så føler jeg mig straks forgiftet. For så begynder jeg også at bande, du ved: krafteddeme og rend mig. Cigaretter er for mig at lukke fordærvet ind. Men det er forskellige ting, vi ikke kan tåle, og vi ved jo godt hver især, hvad der skal til, for at vi holder os inden for skiven."

"Min datter skal dyrke motion hver dag, ellers føler hun sig sådan lidt fortabt. Jeg skal op om morgenen og i bad hver dag. Jeg skal være i gang og lever efter devisen, at lediggang er roden til alt ondt. Jeg føler mig godt tilpas, når jeg har travlt og noget at tage mig til," siger Hella Joof.

Ondt i ryggen

Da vi møder hende et par uger inden premieren på hendes nye film 'Sover Dolly på ryggen', har hun rigtig travlt med det sidste i klipperummet. Og så har hun lidt problemer med et hold i lænden. Hella Joof er tidligere blevet opereret for en diskosprolaps og går med egne ord rundt med 'et par titanium klodser i nakken'. Men trods smerter kan hun ikke holde ud at sidde og jamre.

"Det nytter jo ikke at blive i sin seng og have ondt af sig selv. Man kan altid gøre et eller andet."

Så hvad gør du for din ryg?

"Jeg går i mine MBT-sko. Dyrker lidt yoga eller pilates, ikke noget på regelmæssig basis. Men igen handler det meget om psyken. Man er nødt til at prøve at vinde over tingene. Selvfølgelig har man ondt, men i gamle dage havde vores bedsteforældre hele tiden ondt, fordi de vaskede alting i en gruekedel. Tømreren havde ondt i sit håndled, fordi der ikke fandtes boremaskiner. Muren havde ondt i ryggen, fordi han slæbte så mange sten."

"Dengang havde folk smerter, hvad vi har i dag er bare pjat. Og der er så mange muligheder. Du kan gå til Body-SDS, blive hevet lidt i benene, blive skældt ud, få massage eller snuppe en pille, så du slapper af. Vi har intet at brokke os over i vor tid. Selvfølgelig kan man ikke arve andre menneskers erfaringer, men hvis vi bare én dag fik lov til at prøve at være en enlig mor med fire børn i en to-værelses lejlighed og koks i kælderen i 1920, så kunne vi virkelig være glade herfra og til graven og bare nyde livet som en stor dessert," smiler Hella Joof.

For hende gælder det om at handle.

"Når man er psykisk svækket, skal man op om morgen og være over sine ting, som de siger i Vestjylland. Man skal gøre noget: Stryg tøjet, vask panelerne, gå ned med biblioteksbøgerne, gå en tur ... gør noget! At handle er meget vigtigt for min sundhed. Jeg gider ikke bare være en, tingene sker for. At handle gør mig glad, og det bidrager i høj grad til min sundhed."

Så sundhed er noget, man vælger?

"I en eller anden grad. Selvfølgelig kan man blive ramt af udfordringer, få sukkersyge f.eks., og så er det jo, hvordan man tackler det. Giver man op, eller siger man til sig selv, at med det her udgangspunkt, vil jeg prøve at have det så godt som muligt. Man skal passe på med ikke at ryge ind i offertingen – nu var det så mig, det var synd for! Nogle gange er det lidt synd for én, hvis man er blevet skilt eller har ondt i ryggen eller er ked af det eller har fået helt vildt dårlige anmeldelser, og så skal man have lov til at sidde lidt ovre i et hjørne med en stærk kop kaffe. Men så skal man jo også videre."

Fremhæver det positive

På den baggrund er det ikke så underligt, at instruktøren Hella Joof ofte vælger komedien som sit foretrukne udtryk. Den positive, optimistiske fortællemåde, som hun siger.

Hella CLU7001"Det er meget den måde, jeg selv er skruet sammen på. Jeg griner meget selv, og jeg griner meget sammen med andre mennesker. Jeg har et godt øje for de barokke, skæve ting, der sker rundt om mig, hvad enten det er på en restaurant eller i køen i Netto."

"Jeg registrerer også smerte, og det er ikke fordi, jeg vælger den fra. Men det er en måde at leve på og overleve på i forhold til mig selv og andre, at prøve at se vejen ud, at fremhæve det positive, når man virkelig er fucked. Det er det med at trøste og blive trøstet. At sige: 'Ja, det kan godt være, det er svært, men prøv at se her, hvad man kan gøre ...' Det er meget min måde at være sammen med andre mennesker på," forklarer Hella Joof.

Et attack, der går igen i hendes nye film 'Sover Dolly på ryggen'. Den handler om Anne, en moderne kvinde, der tror, hun kan planlægge livet ned til mindste detalje. Hun er fornuftig og kontrolleret, men da hun bliver gravid med sæd fra en anonym donor, bliver hun alligevel overvældet af bekymring på sit barns genetiske vegne. For bør det ikke kende faren? Hun sætter jagten ind og efterlades med to mulige kandidater: 'ridderen på den hvide hest' og 'taberen på Christiania cykel'. Midt i det hele bliver hun også uventet og oprigtigt forelsket, og så falder tingene fra hinanden for Anne.

Ikke lalleglad – bare glad

Filmen er selvfølgelig fuld af sjove optrin. Ting, der mislykkes, eller er flove og medfører statustab. Skabt ud fra devisen: Ok, det er slemt eller ret pinligt det der, men det er sgu også sjovt, og nu griner vi ad det sammen. Og under latteren ligger en tråd, der handler om at ville det uforudsete i livet.

"Det er en film, der handler om at sige ja, også selv om det er det, hun slet ikke troede, hun skulle. Tit er det jo det, der kommer helt skråt fra den blinde vinkel, som gør en lykkelig. Jeg kender flere kvinder i slut-30'erne, som stadig sidder og venter på ham på den hvide hest. Så skal han være tømrer, for så kan han også lige lave det fede køkken, og så skal han være sådan og sådan. Og det kommer aldrig til at ske."

"Man bliver nødt til at tillade og gøre plads til det ukendte. De ting, der gør en glad, er ofte dem, man ikke vidste, man ønskede sig. Alt det, man ikke kan styre, må man tage med kyshånd. Det er de gaver, man kan få - og man skal huske, at det netop er gaver, og huske at råbe tak for dem!"

Hella Joof sammenligner det med at følge opskriften i en kogebog. Man har lavet den samme ret flere gange, og pludselig bliver det kedeligt at følge opskriften slavisk. Når man kan retten, lægger man kogebogen væk, og så tilføjer man safran eller nogle andre krydderier for at se, hvad der sker.

"Den mest vidunderlige ting i verden – champagne – blev til ved et tilfælde. Det var hvidvin, man opbevarede på nogle træfade, og pludselig begyndte den at danne kulsyre. Mange gode ting er sket ved en fejl – bl.a. én selv," siger Hella Joof med et smil.

Er du ikke bange for at blive opfattet som lalleglad?

"Jeg reklamerer ikke for, at man skal være lalleglad – bare glad. Og jeg ved godt, at nogle mennesker synes, det er useriøst, hvis man er for begejstret. Nu fylder jeg 50 til november. Jeg er voksen, har et arbejde, et barn, en kæreste, mange forpligtelser. Og hvis jeg gik rundt med en rynke i panden, store sorte briller, aggressiv korthårsfrisure og Dr. Martens støvler og sagde nej hele tiden, ville jeg formentlig blive taget mere alvorligt."

"For mange virker det mere seriøst end at smile og sige ja. Men jeg kan ikke lave om det på det og har heller ikke lyst til det. Man bliver også gladere af at sige ja end nej, så mon ikke også det er sundere? Dem, der siger ja, er dem, der ejer verden," siger Hella Joof.

 

Hellas blå bog
 • Hella Bella Joof er født i 1962 i Birkerød
 • 1984: Statens Studenterkursus.
 • 1986-90: Uddannet skuespiller fra Odense Teater.
 • 1990-92: Lavede sammen med Peter Frödin børneprogrammet 'Bullerfnis' på DR.
 • 1997-98: Satire- og musikkollektivet Lex & Klatten sammen med Paprika Steen, Martin Brygmann og Peter Frödin, og fra 1998 førte samarbejdet med Brygmann og Frödin til Det Brune Punktum, der lavede deres sidste show i 2002.
 • Efter forskellige roller i danske film, bl.a. 'Peter von Scholten' (1987), 'Hannibal & Jerry' (1997) og 'Den eneste ene' (1999), debuterede hun i 2001 med et brag som instruktør med filmen 'En kort en lang'.
 • Som instruktør har hun skabt filmene 'Oh Happy Day' (2004), 'Fidibus' (2006), tv-serien 'Album' (2008), 'Se min kjole' (2009), og 4. oktober har hun premiere på sin nye film 'Sover Dolly på ryggen' (2012).
 • Sammen med Jokeren og Nikolaj Koppel var hun dommer i DRs Talent 2009 og Talent 2010.
 • Var med i TV 2s 'Vild med dans' i 2011.
 • Er sammen med Nikolaj Koppel vært for radioprogrammet 'åbent Hus' på P2, hvor de gør op med dogmet om, at klassisk musik er kedeligt.
 • Hun bor på Frederiksberg med sin kæreste Henrik Snit Jepsen, og Hella Joof har fra et tidligere forhold datteren Olivia på 24 år.


Få de seneste artikler direkte i din indbakke