Lotte Friis: Afsavn er en del af gamet

Når svømmeren Lotte Friis om få uger tager til OL i London, er hun klar til at indfri de tårnhøje forventninger. Den danske guldfisk har crawlet sig ind i verdenseliten ved benhård og fokuseret træning, og med 210 rejsedage om året må hun kigge langt efter et normalt ungdomsliv med kæreste, venner og fester

Lotte Friis: Afsavn er en del af gamet

Engelske aviser har for længst forudsagt, hvad der bliver et af årets absolutte sportslige højdepunkter: 800 meter-duellen mellem danske Lotte Friis og britiske Rebecca Adlington i Londons svømmearena Aquatics Center den 3. august.

Og sikkert er det, at når den 24-årige guldfisk fra Herlev skyder gennem det klorblå vand i det olympiske 50 meter bassin, går hun som en målsøgende torpedo efter at smække hånden først på kanten. Ved VM i Shanghai sidste år tabte Friis til Adlington efter et neglebidende tæt race med blot 69 hundrededele af et sekund på distancen 800 meter fri. Nu drømmer Lotte Friis om at veksle sit VM-sølv til OL-guld.

"Jeg arbejder stenhårdt på at nå de mål, min træner og jeg har sat, og ja, jeg vil gerne øverst på skamlen," siger hun.

Hvad farer egentlig gennem dit hoved, når du ligger i bassinet?

"Det afhænger af, om det er træning eller konkurrence. Når jeg træner, er det fokus, fokus, fokus. Fokuser på detaljen, fokuser på at gøre det, vi har aftalt. Og bliv ved, selv om det gør ondt og mere ondt. Når det er konkurrence, er mit fokus at holde pacen og holde taktikken. At lytte til kroppen og mærke, om jeg kan øge tempoet og holde hjem. Intet løb er vundet eller tabt, før hånden er slået i kanten," forklarer Lotte Friis.

Sammen med det danske svømmeteam er hun netop vendt tilbage efter et månedlangt intensivt træningsophold i USA. De første 14 dage i Leadville, Colorado – byen ligger i 3.000 meters højde i Rocky Mountains - og de sidste to uger i Flagstaff, Arizona, 2,2 km over havets overflade. Fire uger med umenneskeligt hårde træningspas for at pudse formen af op til OL.

"For det meste tre pas om dagen, hvor jeg svømmede 6-7 km pr. pas. Det var intens træning i længere tidsrum, hvor pulsen det meste af tiden var oppe på 140 og ind imellem oppe på min max puls, som er 203. Så efter fire uger er man godt brugt," forklarer Lotte Friis.

Men også i kanon form, tilføjer hun, og det skyldes, at intet er overladt til tilfældighederne.

Alt er lagt i skema

året rundt bliver alt omkring elitesvømmerens fysik og præstationer konstant målt, vejet og talt: fra pace-tider og puls over styrketræning og fitness på land til kalorieindtaget i de daglige måltider. Alt er i faste rammer, hendes døgn skemalagt i mindste detalje.

Hun hopper i bassinet kl. 7.00 og svømmer til kl. 9.00, derefter er der morgenmad: Havregrød, brød, yoghurt, cornflakes og frugt. Om eftermiddagen spiser hun sandwich og frugt og svømmer så fra kl. 16.00 til kl. 18-19.00. Aftensmaden står på pasta, ris, grøntsager og kød.

"Jeg er virkelig sulten, når jeg har svømmet, og jeg spiser nok mere end de fleste. Men jeg forbrænder effektivt med det program, jeg har," siger hun.

Og nok så vigtigt er restitutionen. Ind imellem sine pas skal hun have hvile, for at kroppen kan klare strabadserne. Otte timers søvn om natten og en middagslur fra kl. 12-13.00. Ingen udskejelser, intet natteroderi, alkohol er bandlyst.

Med stævner og træningslejre har hun 210 rejsedage om året, og betydningen af restitution er tydelig at aflæse på Lotte Friis' resultater. Indtil 2009 var hun svømmer på deltid. Det betød, at den tid, hun burde bruge på at hvile, var hun nødt til at arbejde for at få økonomien til at hænge sammen. Takket være gode sponsorer kunne hun fra 2009 droppe arbejdet og svømme som fuldtidsprofessionel. Fra da af har hun tilhørt verdenseliten af langdistancesvømmere.

Uden et normalt ungdomsliv

"Det fylder alt i mit liv, at jeg arbejder målrettet med svømningen og lever rigtigt. Ellers kan jeg ikke præstere. Sammen med min træner har jeg sat nogle mål. Dem vil jeg gerne nå, og det kræver disciplin," siger hun.

Kommer du aldrig i tvivl om al den tid, du bruger, og får lyst til at blæse på det hele?

"Jo, ind imellem når jeg at tænke: 'Hvorfor har jeg ikke et normalt ungdomsliv?' Men de ting, der følger med at være en 'normal' ung - at man kan sove længe og rive dage ud af kalenderen, at man går til fester og drikker – det er det, der spolerer min træning. Og hvis jeg skal nå mine mål, er jeg nødt til at passe min træning og mine sengetider."

"Så når du spørger, om jeg ind imellem fortryder, at jeg bruger al den tid på svømning, er svaret nej. Jeg har altid vidst, hvad jeg var nødt til at yde. Det er en del af gamet at leve på den måde, jeg gør. Jeg er nødt til at lide afsavn, ellers kan jeg ikke være på det her niveau," siger Lotte Friis.

Hvor meget ferie har du om året?

"16-17 dage om sommeren, typisk et par dage ved juletid og fire-fem dage midt i april - ikke mere."

Går du til fester, når du ikke må drikke, eller lader du være?

"Ja, og hvis det er muligt, går jeg også til fest de cirka 340 dage om året, jeg ikke drikker. Men jeg skal tidligt hjem, ikke fordi jeg ikke drikker, men fordi jeg skal passe min træning."

Lottefriis1

Hvad elsker du af mad, som du helst ikke må spise - og hvornår synder du?

"Jeg elsker god mad, typisk italiensk, som er lavet af en masse gode råvarer, og jeg kan godt spise det, selv om jeg passer på vægten. Men det er klart, at jeg er opmærksom på de mængder af brød, pasta og ris, jeg indtager. I weekender og ferier er jeg nok knap så påpasselig."

Hvad drømmer du om som det mest forbudte, du kan foretage dig?

"At træne mindre, slappe af på min seng, gå sent i seng og sove længe en masse dage om ugen."

Bookmakernes darling

Hvad kærligheden angår, så er den ikke forbudt, men det er tydeligt, at den har trange kår i hendes stramme tidsplan.

Hun mødte ganske vist den jævnaldrende tyske svømmer Christian Kubusch ved OL i Beijing i 2008. De blev langdistance-kærester, men forholdet varede blot et år. For da Lotte Friis i efteråret 2009 både skulle passe sin svømmetræning og deltage i programmet 'Vild med dans', var der ikke tid til overs til at kysse med Kubusch. De blev enige om at holde pause, og sådan har hun måttet nøjes med at fantasere om kærester.

Det gjorde hun senest for to måneder siden i dagbladet B.T., hvor hun beskrev sin drømmemand:

"Han skal have humor og skal kunne finde ud af at have det sjovt. Han må også gerne være lidt impulsiv, for det tror jeg, at jeg kunne have glæde af, da jeg nemt kan være fastlåst i mine egne planer. Jeg kan godt lide nordiske mænd, for de er ret flotte, men jeg er også vild med brasilianske mænd og deres lille smule glød. Så man kan sige, at jeg er til både de danske og de lidt mere eksotiske typer," forklarede Lotte Friis.

Savner hun bejlen på privatfronten, er den danske svømmetorpedo til gengæld øjeblikkets hotteste darling blandt bookmakerne.

Ifølge Danske Spil er Lotte Friis det sikreste bud på en dansk guldmedalje ved OL i London, der afvikles fra 27. juli til 12. august.

Spiller man på, at Friis snupper guldet i 800 meter fri, er odds bare 2,50. Guld til eksempelvis tennisstjernen Caroline Wozniacki giver pengene 15 gange igen, mens odds er helt oppe på 25,00, hvis man satser på, at bordtennisspilleren Michael Maze havner øverst på podiet i London.

Lottefriis2

Hvad tænker du om den favoritværdighed?

"Det forholder jeg mig ikke rigtig til. Jeg arbejder hen mod de mål, min træner og jeg har, og så må andre tro, hvad de vil."

Hvordan har du det med forventningspresset?

"Jeg har det fint med forventningspres, men det pres, jeg føler, jeg skal leve op til, er de mål, min træner og jeg har sat."

Lige nu virker hun tændt og klar til at forvandle presset til succes. Og først efter det sidste svømmetag i OL-bassinet, kan Lotte Friis løsne lidt op i sind og krop.

Og den tid skal helt sikkert bruges med familie og venner:

"Dem har jeg ikke vildt meget tid til i det daglige, men jeg elsker at spise, hygge og være sammen med dem, så det prioriterer jeg i mine korte ferier."

Snakker I så også om svømning der?

"Nej, jeg er jo ikke en svømmerobot, så vi taler om alt muligt," siger Lotte Friis.

Lotte Friis

Lotte Friis er 24 år og student i 2008 fra Marie Kruses gymnasium i Farum.

Hun har svømmet i Herlev Svømmeklub, siden hun var fem, og blev i 2009 fuldtids professionel.

Hun bor i Vanløse tæt ved Bellahøjbadet, hvor hun træner seks dage om ugen – normalt cirka 35 timer fordelt på 14 træningspas. Hendes træner er hollænderen Paulus Wildeboer.

De primære discipliner er 200 m, 400 m, 800 m og 1500 m fri.

 

Hendes største resulater:

2008: OL-bronze 800 m fri.

2009: VM-guld 800 m fri og VM-sølv 1500 m fri.

2010: EM-guld 1500 og 800 m fri, samt EM-bronze 400 m fri.

2011: VM-guld 1500 m fri og VM-sølv 800 m fri.

 

Lotte Friis fik international debut som junior ved Europæiske Junior Mesterskaber i Glasgow i 2003, og som senior ved Europæiske Mesterskaber på kortbane i Dublin i 2003.

Gennem flere år havde hun problemer med sit ene knæ, fordi det ene ben er ca. 1,5 cm længere end det andet. I august 2005 gik knæet af led, og i december 2005 fik hun en knæoperation. Efter et længere genoptræningsforløb, har hun trænet på fuld styrke siden starten af 2007.

Lotte Friis deltog i 2009 i 'Vild med dans' på TV 2.

Når hun har tid, elsker hun at slappe af, shoppe, gå i biografen og hygge sig med sine venner. Når hun ikke er i bassinet, hører hun gerne musik på sin iPod – især Gavin DeGraw.

Når svømmekarrieren slutter, har Lotte Friis planer om at starte på en uddannelse inden for medier og kommunikation – enten som projektleder eller tv-tilrettelægger.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke