Renée Toft Simonsen: Børn skal ses og høres

Ved at lytte og være opmærksomme på, hvordan vores børn reagerer, kan vi som forældre støtte dem i deres sundhed og trivsel. Men det kræver tid og overskud, og mange kan med fordel sænke farten i det daglige ræs, mener Renée Toft Simonsen, aktuel med en ny bog om den helt almindelige og super populære pige, Karla

Renée Toft Simonsen: Børn skal ses og høres

Drej tidshjulet to-tre generationer tilbage, til den mentale stenalder, så skulle børn ses, men ikke høres. Og hvad så man så, når det voksne blik sank ned i børnehøjde? Vandkæmmet bukken og rødsløjfet nejen. Rene negle, stive smil og nervøs underdanighed. Man så det, man ville se, men det er ikke nødvendigvis det samme som at se sine børn.

"Børn vil ligesom voksne gerne ses, og det er rigtig vigtigt for barnets sundhed og trivsel, at det bliver set. Men det kræver tid og opmærksomhed, som ind imellem kan være svær at finde for moderne mennesker," siger Renée Toft Simonsen, der som forfatter, psykolog og mor i den grad har beskæftiget sig med, hvad der rører sig i børns verden.

Tag nu Karla. Hende den helt almindelige århusianske pige, som lever i en moderne patchwork-familie med dine, mine og vores børn? Karlas liv og hverdagsproblemer ligner mange andre danske børns – juleaftenskabalen for skilsmissebørn, det første kys, en forælder, der drikker for meget, de spirende bryster, presset om at gå i det rigtige tøj og sukken over voksne, der ikke forstår et klap.

Karla er skabt af forfatteren Renee Toft Simonsen. Hun blev født som 10-årig i bogen 'Karlas kabale', og fra det øjeblik har hun haft en fast plads på ufatteligt mange børns bogreoler – og i deres hjerter.

De første fem Karla-bøger har ifølge Politikens Forlag solgt tilsammen 200.000 eksemplarer. Mange har også fulgt hende i biografen, for tre af bøgerne er omsat til levende billeder.

I Karla-universet jonglerer Renée Toft Simonsen med store, men også meget konkrete emner: eksempelvis skilsmisse, mobning, børnehjemsbørn, venskaber og udseende.

"Emnerne er en del af børns verden og eksistensgrundlag. Det ved jeg, for jeg har selv været de steder følelsesmæssigt. Jeg oplever også, at børn meget gerne vil tale om de store og vanskelige ting. Måske er bøgerne blevet så populære, fordi de netop handler om det, som kan være svært i børns liv," siger hun.

Lyt og vær åben

I den netop udkomne 'Karlas kamp' går Karla i 5. klasse, men hun har en lærer, som råber og altid er sur. 'Hold kæft!' galer han, og Karla har tit ondt i maven og har mistet lysten til at gå i skole.

Karla vil ikke af sted. Måske har hun fået maveforgiftning, siger hun til mor. Eller blindtarmsbetændelse. Kan mor ikke tage hendes temperatur, så hun kan se, om hun har feber? Men nej, mor orker det ikke. Det er mandag morgen, og Karla SKAL af sted!

Måske var lige den morgen en konkret anledning til at finde om bag mavepinen og se, hvorfor pigen ikke vil i skole. Men mor har travlt med de ting, hun selv er optaget af.

"Hun ser ikke de signaler, Karla udsender. Er ikke opmærksom på de clues, hun faktisk får," forklarer Renée Toft Simonsen.

Hvad vil det efter din opfattelse sige at se sit barn?

"At man ser og er opmærksom på, hvordan barnet reagerer. At man er åben og nysgerrig og virkelig lytter efter barnets signaler. Det betyder, at man dropper sine egne forudindfattede meninger om, hvad der er galt. At man lytter uden hele tiden at skulle inddrage sig selv og uden at være dømmende."

Hvordan bliver vi dygtigere til at opdage de signaler?

"Opmærksomhed kommer ikke af sig selv. Vi skal stræbe efter den og anstrenge os for at blive mere opmærksomme. Jeg tror, mange kunne have gavn af at sænke farten."

Ingen beder dig slappe af

Men mange har jo en travl hverdag med job, karriere, parforhold, venner, veninder, løbeture, rejser og sommerhus osv. Er det så ligetil bare at hugge bremsen i?

"Nej, bestemt ikke! Det er møg svært for moderne mennesker at skrue ned for blusset, for vi lever i et land og en kultur præget af vækstfanatisme. Vi skal alle sammen vækste hele tiden. Vi har så travlt med at være succesfulde og tjene penge, og vi er fanget i det ræs. Efterhånden skal der tre fladskærme og to biler til ét hus," siger Renée Toft Simonsen.

"Det kedelige ved et samfund, som er besat af vækst, er, at der ikke er prestige i at sænke farten. Der er ingen værdi i at slappe af, for du får ikke lige noget igen. Men det er kun på overfladen, det ser værdiløst ud. Vi får jo netop noget tilbage – f.eks. større ro og større opmærksomhed," forklarer hun.

Dilemmaet bliver tydeligt, mener hun, når cirka en halv million danskere lider af depression, mens andre oplever stress eller får livsstilssygdomme.

"Det bliver især svært at være opmærksom over for sine børn, hvis man ikke er opmærksom på sig selv. Det handler om, hvornår man skal sige fra. Hvornår man skal hvile. Og du skal forstå, at du selv skal erobre det rum, for der kommer ingen og siger 'slap af!' til dig."

Så hvad gør man i forhold til børnene – går ned i tempo, bager boller, brygger en stor kande te og siger: 'Nå, nu skal vi snakke'?

Renée Toft Simonsen slår en høj latter op.

"Det er en klassiker – og nej, det skal man ikke! Så får børn røde knopper over det hele. De er allergiske over for den slags samtaler, for de tror instinktivt, de har gjort noget galt og skal stå til regnskab. Og rent fysisk bryder de sig ikke om, at man skal sidde og kigge hinanden i øjnene."

Lær at sige farvel

"De fleste børn vil gerne snakke om de alvorlige ting, men det er nemmere, når man gør noget sammen med dem. Går i haven og ordner et eller andet. Eller læser en bog sammen. Så kan man tale med dem om tanker og følelser ved at snakke om det, der sker i bogen."

I den nye Karla-bog er døden og det at sige farvel eksempelvis et tema. Karlas lillebrors hamster dør, og det har han svært ved at tackle. Han graver den gentagne gange op og går med det døde dyr i lommen.

"Det er altid en proces at blive parat til at sige farvel. Det kan være farvel til en periode, en alder, en partner, et job eller som her kæledyr. I mange tilfælde vil man bare smide den døde hamster i skraldespanden og købe en ny."

"Men hvorfor ikke øve sig i at sige farvel, fra man er barn, og det kan man bl.a. ved som voksen at tale med barnet om det. Og ja, det er smertefuldt at sige farvel, men ingen har sagt, at livet ikke må gøre ondt."

Når børnene gør sig fri

Renée Toft Simonsen har selv børn i forskellige aldre. Har hun oplevet, at der er tidspunkter, hvor det er sværere at se sit barn eller følge med i sit barns liv end andre?

"Mit situation er atypisk. Jeg har altid arbejdet hjemmefra, og mine børn troede i mange år, jeg var hjemmegående husmor. På den måde synes jeg, jeg altid har været i deres liv lige der, hvor de er. Hvis jeg havde haft et 8-16 job, hvor jeg skulle støvsuge, ordne vasketøj, købe ind og lave mad, når jeg kom hjem, ville det nok have været noget sværere."

"Nu er den yngste 13. Jeg skal ikke længere hente ham, han tager selv bussen hjem fra skole. Når han kommer hjem, står jeg ikke klar i entreen, men råber 'hej' oppe fra førstesalen, hvor jeg arbejder. Så siger han: 'Du arbejder altid! Du har aldrig tid til noget!'.

"Teenage-tiden er en mærkelig tid. På den ene side gør de sig fri. Man kommer ind på deres værelse, og straks bliver en bog lukket, eller en computer slukket. 'Hvad vil du?', lyder det så. Det bliver sådan 'skrid pommes frites – det er en lukket fest, og du er ikke inviteret!'"

"På den anden side vil de også gerne være tæt. Som Hugo på 13, der kan finde på at komme hjem, smide de gummisko, han har haft på hele dagen, og kaste sine stinkende størrelse 42 op i skødet på mig. Så åbner han sin pc og laver lektier, mens jeg sidder og arbejder."

"Men han siger også ind imellem til mig: 'Mor, du giver mig alt for meget kærlighed!' Og det er jo et signal, jeg skal høre: Okay, hop nu af og giv slip!" ler Renée Toft Simonsen.

 

Renée Toft Simonsen

1982: Vandt den internationale modelkonkurrence Face of the 80's. Hun kom i stald hos modelbureauet Ford Models og blev i årene efter forside-hot på verdens førende modeblade. Afsluttede sin modelkarriere i 1989.

 

2002: cand.psych. fra århus Universitet.

 

2003: Debuterede som forfatter med 'Karls kabale' – første bind i en børnebogsserie om pigen Karla. Siden er udkommet: 'Karla og Katrine' (2004), 'Karlas svære valg' (2005), 'Karla og Jonas' (2006), 'Karla superstjerne' (2009) og 'Karlas kamp', som lige er udkommet. Flere af bøgerne er filmatiseret.

 

2009: Medstifter af og direktør i delebarn.dk, et website for skilte forældre.

 

Hun har siden 1997 dannet par med sangeren og musikeren Thomas Helmig.

 

Renée Toft Simonsen er mor til Ulrikke på 17, Jens Christian på 16 og Hugo, der er 13, og med i familien er også Thomas' datter Ida Marie på 19.

 

Familien bor i Risskov i århus.

 

Født i 1965 i århus

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke