Sarah Zobel Kølpin: Du skal turde elske dig selv

Som mennesker skal vi acceptere vores fejl og smertepunkter. Lære at holde af os selv på godt og ondt, for det er en afgørende forudsætning for at kunne elske andre. Sarah Zobel Kølpin sætter i sin nye bog fokus på medfølelsen som en vej til mental sundhed

Sarah Zobel Kølpin: Du skal turde elske dig selv

Via sin bestseller 'Lev dig lykkelig – med Positiv Psykologi' har Sarah Zobel Kølpin i nogle år haft ry som den ultimative lykke-guru. Og på sin vis er det ikke svært at forstå.

For det overfladiske blik står den 37-årige jetset-kändis let som et guldindrammet billede af lykken som et gnidningsfrit fix. Eller sat på spidsen: En gudesmuk kvinde med en lige så good looking mand, succesfuld og med masser af penge, øser af råd til, hvordan du i en fart får et lykkeligt arbejds-, fritids- og familieliv. Resten er at tralle højt, mens man taster koden til netbank.

Den opfattelse ligger dog et par afkørsler før sandheden. For nok lever hun det søde liv, men bag ugebladssmilene gemmer sig også smertefulde oplevelser og livserfaringer – blandt andet et skyhøjt forventningspres og følelsen af svigt fra sin far efter forældrenes skilsmisse.

Og selv om hun ikke på nogen måde lægger afstand til bogen 'Lev dig lykkelig', så er hun opmærksom på, at al den snak om lykken måske nok har tendens til at tage sig lige lovlig renskuret ud.

"Lykke-begrebet har det med at blive en anelse for selvfokuseret. Det lægger op til kvikke gør-det-selv-løsninger, og det har for mange perfektionistiske undertoner. Det kommer alt for hurtigt til at handle om at se godt ud, have en dejlig familie og det rigtige arbejde – alt det, jeg vil kalde flødeskumslykke," siger Sarah Zobel Kølpin.

"Det vil sige, at når vi taler om lykken, bliver man faktisk mere stresset af det, end godt er. Og sagen er jo, at der ikke er nogen nemme veje til at blive lykkelig."

I sin nye bog 'Tør du mærke livet? – en bog om at finde nærvær og overskud til sig selv og andre' lægger hun derfor lykken lidt på hylden og koncentrerer sig i stedet om begrebet medfølelse.

Alle har ar på sjælen

I bogen bruger hun både Dalai Lama, Mother Teresa, Jesus Kristus og Martin Luther King til at illustrere, hvad medfølelse er, men for at koge det ned til essensen: Medfølelse er at holde af sig selv og elske sig selv – for der igennem at kunne elske andre.

"Jeg kalder det at elske sig selv, men jeg er klar over, at det er store ord. Med det mener jeg, at man kan rumme sig selv, acceptere sig selv, forstå sig selv fuldt ud. Medfølelse med dig selv betyder, at du folder hele viften ud og kommer rundt i alle de kroge af krop, sind og sjæl, man kan omfavne sig selv med som menneske."

"For kan du elske dig selv, kan du også elske andre, og det vil i sin sidste ende gøre både dig, andre og verden lykkeligere," forklarer Sarah Zobel Kølpin.

Og for nu at komme fristelsen til det hurtige fix i forkøbet, så handler en stor del af bogen om, hvad der typisk stiller sig i vejen for, at du elsker dig selv.

Det kan være den indre kritiker, der ustandseligt fortæller dig, at du ikke gør det godt nok. At du slår dig selv i hovedet med ligegyldigheder eller andres forventninger. At du er angst for at sige til og fra, bange for at falde ved siden af eller viger tilbage fra de sider af dig selv, du ikke er så stolt af. Uanset hvad, er det underliggende tema, at du er ræd for at blive svigtet, for ikke at blive anerkendt, for ikke at blive elsket.

"Alle mennesker har ar på sjælen. Nogle ar er dybere end andre, men de er alle med til at gøre os til de mennesker, vi er. Men det, der definerer os som mennesker, er ikke, hvor mange mentale sår vi har, men hvad vi vælger at gøre ved dem, vi har," siger Sarah Zobel Kølpin.

Frihed til at være dig selv

Mens hun taler om ar på sjælen her på Helenekilde Badehotel i Tisvildeleje - ejet af ægtemanden Alexander Kølpin - i en sommerlig ramme, hvor høj sol river gnister af det gråblå hav neden for skrænten, er mentale skrammer ikke det første, man tænker i tilfældet Sarah Zobel Kølpin.

Men hun er vokset op i en familie med en meget machoagtig far, hvis ambitionsniveau også på sine børns vegne var: hvorfor nøjes med et 10-tal, hvis man kan få 13? Og samtidig en familie, hvor følelser ikke var noget, man belemrede hinanden eller andre med.

Sarah CLU2618Og spørger man, hvordan det har påvirket hende, siger hun:

"Jeg er blevet følelsesmæssigt handicappet. Jeg er en, der ikke taler for meget om mine egne følelser. Som aldrig i et forhold er den første, der ringer op og siger: 'Hvordan har du det så?' Jeg er ikke hende, der siger 'jeg elsker dig' til min mand eller mine børn hver anden dag, og det har nogle konsekvenser. For hvis du ikke udtrykker dine følelser, kan det være svært for andre at mærke, hvor du er, og når de ikke kan det, bliver de usikre."

"Jeg ville ønske, jeg var bedre til at sige til mine børn: 'Jeg er ked af det. Lad mig være i fred i en halv time. Det har ikke noget med dig at gøre. Jeg er ked af noget, jeg har oplevet'."

Kan du da ikke det?

"Jo, nu kan jeg, men kun når jeg minder mig selv om det. Og det er jo kernen i den nødvendige rejse ind i dig selv – at du flytter dig fra automatreaktionerne og de tillærte mønstre. At du bliver bevidst om dig selv og bliver opmærksom på, hvad du føler. For det skaber valgmuligheder og frihed til at være den, du er. Det er også på den måde, jeg er kommet overens med min far. Jeg må leve med følelsen af svigt, men i dag kan jeg rumme den, og derfor kan jeg tilgive ham," siger hun.

Drop trangen til det perfekte

"Medfølelse er at nå forbi selvkritikken, forbi skyld og skam og angst, og have modet til at elske dig selv og vælge dig selv. Det er lige som i langrend. Der er altid en nem vej – et spor, som er lavet af andre, og som vi forventes at følge. Og det kan være svært at hoppe uden for det spor, men hvis du kan, så venter den fineste bløde sne på dig. Så kan du løbe lige nøjagtig derhen, hvor du ønsker."

Egentlig mener hun, at psykologi og personlig udvikling burde stå på ethvert skoleskema, men det gør det ikke, og derfor møder vi først kravet om forandring i vores liv, når det brænder på.

"Det kræver mod at forandre noget, der ligger dybt i dig. Det kræver, at du vil det og har lyst til det. Men modet kommer som regel først, når du er blevet slået i gulvet af en skilsmisse, er blevet fyret fra arbejdet eller er gået ned med stress. Det er kriserne, der åbner vores øjne for tingene."

Men måske behøver vi ikke komme så langt ud, før vi ser behovet for forandring i øjnene? Måske kunne vi forandre det, som er dårligt for os, inden det ramlede?

"Medfølelse handler i høj grad om at slippe forventningen om et liv, hvor du hele tiden skal yde, please og perfekte. Ingen af os er perfekte, og drømmen om det perfekte liv skaber kun angst og stress."

"Egentlig ved vi jo utrolig mange ting. Men vi er ikke vokset op med, at vi skal lytte efter, hvad vores krop og sind fortæller os. Når vi ikke lytter efter, har vi det med hele tiden at stille højere og højere krav til os selv. Vi stræber efter det perfekte og føler aldrig, vi gør det godt nok. Så bliver vi rastløse og glemmer at fejre og nyde og være til stede i nuet. Vi bliver bare ved med at køre i sjette gear i 6.000 timer, indtil alle lamper lyser rødt, og bilen brænder sammen."

Sarah Zobel Kølpins opskrift er derfor, at vi dropper den dræbende trang til det perfekte, og i stedet begynder at mærke livet med alt, hvad det indebærer. Og i det lys er medfølelsen en vej til mental sundhed.

"Vi er jo alle hele mennesker. Vi har angst, svagheder, sårbarhed og indestængt vrede. Men vi indeholder jo også et enormt potentiale for empati, medfølelse og kærlighed. Og når vi erkender det og kan rumme os selv, har vi hele tiden muligheden for at vælge, hvilke sider og hvilken del af os selv, vi vil leve med og sætte i verden."

 

Kort om Sarah Zobel Kølpin
  • Sarah Zobel Kølpin er født i 1974, datter af tidligere Codan-direktør Peter Zobel og tidligere fotomodel Anita Zobel. Forældrene blev skilt, da hun var seks år.
  • Arbejdede som ung som fotomodel, studerede i London og New York, inden hun læste til cand.psych på Københavns Universitet med speciale i ledelse og positiv psykologi.
  • Hun har arbejdet med leder- og medarbejderudvikling hos Novo Nordisk og Compass og holder i dag foredrag og kurser i positiv psykologi og meditation.
  • Har sværget til meditation gennem mere end 15 år.
  • Udgav i 2008 bogen "Lev dig lykkelig – med Positiv Psykologi", og er 8. september aktuel med sin nye bog 'Tør du mærke livet? – en bog om at finde nærvær og overskud til sig selv og andre'.
  • Gift i 1998 med den tidligere balletdanser Alexander Kølpin. Parret har to børn – Roberta på 10 år og Vincent på 5.
  • Parret har netop solgt deres kæmpevilla i Rungsted og flytter midt i september et år til Santa Monica i Los Angeles, hvor de har lejet et hus, og børnene skal gå i skole.
  • Livret: Steak tatar med pommes frittes og salat.
  • Hun elsker at lytte til Jason Mraz, Prince og Mads Langer.

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke