Sofia Manning: Det er sundt at tage chancer

Hvorfor spilde sit liv på at være mellemtilfreds? Enten skal du acceptere dit liv, som det er, eller også skal du forfølge dine drømme og finde det, der gør dig glad. Ellers ender du i en grå og frikadelle-agtig offerrolle, hvor du altid kan pege på noget, der står i vejen for din lykke, mener coach Sofia Manning

Sofia Manning: Det er sundt at tage chancer

At være mellemtilfreds er at leve et liv, hvor du har sat dig imellem to stole: På den ene side er de drømme, du har til dit liv, og på den anden side det liv, du faktisk har. Det er en klassisk konflikt, og de fleste vælger aldrig 100 procent det liv til, de har, eller 100 procent deres drømme til.

"De sætter sig i midten, og ledetråden bliver hele tiden 'hvad nu hvis?' Hvad nu hvis der ikke var krise? Hvad nu hvis min kone støttede mig noget mere? Hvis jeg var yngre eller ældre? Hvis jeg havde en anden uddannelse? Hvis vi ikke havde det her hus? Pointen er, at man aldrig får handlet, mens tid er," siger Sofia Manning.

Hun har i mere end ti år levet af at coache og rådgive mennesker og organisationer til at skabe de resultater, de ønsker. Og hun støder ofte på den såkaldte mellemtilfredshed.

"Det er den tilstand, du er i, når du er ude af kontakt med dig selv og din egen sundhed. Som mellemtilfreds kan du sagtens opleve dage og øjeblikke, hvor du føler dig helt vildt glad eller tydeligt utilfreds. Men din overordnede tilstand og grundstemning er stadig mellemtilfreds. Det er følelsen af, at noget ikke helt er, som det skal være, uden at du kan sætte fingeren på, hvad der er galt. Men du ved med sikkerhed, at vigtige dele af dit liv på en eller anden måde burde være anderledes, end de er."

Hvordan giver det sig udslag, når man for det meste kun er mellemfornøjet?

Kort om Sofia Manning
 • Sofia Manning er født i 1975 i Helsingør og opvokset i et hippiekollektiv i Gurre.
 • Hun er uddannet coach i USA i 1999 og har siden taget en mastergrad i psykolog.
 • Arbejder i dag som coach og kursusleder og er forfatter til bøgerne 'Coaching' (2004), 'Hvad venter du egentlig på?' (2009) og 'Personlig karma' (2011) sammen med Hummel-direktøren Christian N. Stadil.
 • 2004-2010: Life-coach i Alt for Damerne.
 • Er radiovært i programmet Coaching på P1.
 • Sammen med sin eksmand, Chris Manning, er hun stifter og indehaver af firmaet Manning Inspire, som blandt andet tilbyder coaching i forhold til karriere, parforhold, ledelse og virksomhedsorganisation. Manning Inspire udbyder også coach-uddannelser. Hun har en datter på fem år fra ægteskabet med Chris Manning.

Læs mere på www.sofiamanning.com

"Du ved, at du er mellemtilfreds, hvis du altid går rundt og fortæller den samme historie til dine venner, bekendte og kolleger om, at det er fint nok, det er okay, det går nok. Men det er en frikadelle-agtig øv-følelse, som bunder i, at du hele tiden fortæller om noget, der kunne være anderledes. Der er meget lidelse forbundet med at leve dér i midten, for der er modstand på din virkelighed. Du accepterer ikke dit liv, men du handler heller ikke. Du gør ikke noget for at leve de drømme ud, der kan gøre dig glad," forklarer Sofia Manning.

Find din passion

For nylig lavede en australsk sygeplejerske en undersøgelse, hvor hun spurgte en lang række mennesker, som lå for døden, hvad de fortrød mest i deres liv. Og svarene handlede hverken om sex, fede biler, slotte eller jordomrejser. Nej, den helt gennemgående fortrydelse var denne: 'Jeg ville ønske, at jeg havde haft modet til at leve det liv, som jeg selv ønskede, og ikke det som andre forventede af mig'.

En anden topscorer på listen over fortrydelse på dødslejet er, at de fleste ville ønske, de havde tilladt sig selv at være mere lykkelige. Det er helt i tråd med det budskab, Sofia Manning gerne vil udbrede. Nemlig, at de fleste af os er spundet ind i vaner og mønstre, hvor vi bilder os selv ind, at vi er tilfredse.

sofia-manning-3Men i virkeligheden er vi kun mellemtilfredse, og for at bryde ud af den tilstand, må der forandring til. Vi kan ikke blive ved med at skubbe vores drømme foran os. En ny kone eller mand, et nyt job, det optimale arbejdsliv, en lækker bolig, den fantastiske udlandsrejse ... ingenting kommer af sig selv. Så enten må man komme overens med tingenes tilstand og acceptere sit liv, som det er - eller gøre noget ved det. Skabe nye veje. Finde ind til de ting, der gør dig glad - din passion - og handle på den, mener Sofia Manning.

"Passion kan lyde stort og forkromet, men betyder bare, at du skal gøre det, som gør dig glad, som føles sandt for dig. Det kan være stort eller småt, men det skal være noget, som er i overensstemmelse med dit livsformål. Det kan være at skrive en digtsamling, begynde at spille teater eller musik, at sejle, tegne, få børn, dyrke løb, gå til synkronsvømning, yoga eller heavy metal-koncerter. Hvad som helst! Og du skal være ligeglad med, hvad andre tænker om det. Hvis du selv nyder aktiviteten, er det let at ignorere, når andre rynker på næsen."

"Du skal starte med at turde sige højt, hvad du vil. Når du udtaler 'det vil jeg', så frigør det energi. Og så skal du være klar over, at det kræver rigtig meget mod at begive sig ud på den rejse, og at det tit er en lidt ensom rejse. For først skal du trodse modstanden, alle nej'erne og din indre kritiker: Hvad tænker du dog på? Hvem tror du lige, du er? Nej, nu må du lige ... Det er som en helterejse i eventyrene, hvor man skal overvinde modstand og besværligheder. Men når man kommer tilbage, har man lært en masse, fået erfaringer, som man så kan dele ud af. Og så bliver du pludselig den, der inspirerer de andre. 'Wow, hvor fedt, det har jeg også tit tænkt på at gøre!' 'Gud, det vil jeg også'."

Kriser åbner for nye veje

Ifølge Sofia Manning er kriser ofte den åbning, man behøver for at skabe forandring.

Den økonomiske krise har presset mange til at se indad i stedet for at lade sig distrahere af fladskærme, sommerhusombygninger og samtalekøkkener. Men også livskriser kan være et skub ud af mellemtilfredsheden.

"Når folk starter på min coaching-uddannelse, kommer langt de fleste på grund af en menneskelig krise. Fyring, skilsmisse, børn, der er flyttet hjemmefra, sorg, utroskab, dårlig økonomi osv. Pludselig sidder de med et blankt skrivebord eller et ryddet livs-skrivebord. Mange af os rydder ikke skrivebordet, før vi bliver tvunget til det, men et rent bord rummer jo – trods smerten – også mange nye muligheder," siger Sofia Manning.

Hun fik sit eget wake-up call, da hendes storebror uden varsel blev indlagt på Rigshospitalet en julidag i 1996. Han døde dagen efter 28 år gammel.

Chokket – bevidstheden om at døden kan melde sig når som helst - åbnede hendes øjne for, at hun var nødt til at leve fuldt ud her og nu.

"I tiden efter min brors død gik det op for mig, at et liv baseret på tvivl, passivitet og frygt er et liv levet halvt. Hvorimod et liv baseret på tillid, passion og kærlighed er et liv levet helt. I mange år havde jeg gået rundt og været mellemtilfreds. Ikke fordi der udefra set var noget galt med mit liv og de ting, jeg foretog mig. Jeg havde, hvad man skulle have: en sød kæreste, et udmærket studium, venner. Men der var altid en nagende søgen."

Et par år efter droppede hun alt og rejste til Californien for at få en uddannelse som coach. I dag er selvudvikling både hendes arbejde og hobby, hendes passion.

"Mellemtilfredsheden er udtryk for, at der er noget i dig, som ikke bliver forløst. Passionen vokser ud af smerte, og fordi den har et intenst indre drive, er det også passionen, der kan tage dig ud af lidelsen. Hvis du ikke rykker dig, kan du blive ved med at synge lange bange sange om hvor godt, det kunne have været. Så giver du dig selv en offerrolle, hvor du altid kan pege på noget uden for dig selv, som står i vejen for din lykke."

"Det er sundt at tage chancer. Når du gør noget, du brænder for, mærker du, at du er i live. Når jeg skal coache et menneske, som står et uafklaret sted i karrieren, spørger jeg: "Hvad siger dit hjerte dig? Hvad holder du virkelig af at lave?" Mange begår nemlig den fejl, at de fokuserer på, hvad de er gode til, i stedet for det de brænder for. Men gør vi det, er der stor sandsynlighed for, at vi ender i et job, som vi er gode til, men ikke holder af. Omvendt bliver vi som regel altid gode til det, vi holder af. Så hvorfor ikke vælge det som udgangspunkt?" siger Sofia Manning.

øVELSE: Hvor mellemtilfreds er du?

øvelsen kan bruges til at kaste lys over, hvordan du har det med din hverdag. Hvilke af følgende udsagn føler du passer på dig?

 • Jeg tænker tit over, hvordan i alverden jeg er havnet her.
 • Jeg tænker tit over, hvor mine drømme mon blev af.
 • Jeg føler mig som en hamster i et hjul.
 • Jeg føler mig som et praktisk skaffedyr.
 • Jeg har ofte tanker som: Hvad er meningen med mit liv? Hvem er jeg? Hvad skal jeg?
 • Jeg holder ikke mine løfter til mig selv (mht. sundhed, mad, vægt, stress osv.).
 • Jeg drikker for meget rødvin/hvidvin osv.
 • Jeg snerrer ad mine omgivelser og skælder ud.
 • Jeg har en affære.
 • Jeg lever kun for weekender og ferier.
 • Jeg sover for lidt eller for meget.
 • Jeg ryger for meget.
 • Jeg ser for meget tv.

personlig-karmaHvis du kan nikke genkendende til mere end halvdelen af punkterne, dvs. syv eller mere, så er du ret mellemtilfreds og skal til at følge dit hjerte mere, hvis du vil være mere lykkelig.


øvelsen er lånt fra bogen 'Personlig karma', som Sofia Manning har skrevet sammen med Christian Stadil. Forfatterne fortæller her ærligt om egne erfaringer, om beslutninger og situationer, som har haft betydning for deres liv: om at slutte fred med sig selv og at holde den indre skyggedialog i ave.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke