Stine Bosse: Jeg er blevet ven med min krop

Mange spærrede øjnene op, da 50-årige Stine Bosse tidligere på året kvittede sit topjob i Tryg. Men en kræftsygdom, elendig livsstil og en ny titel som 'mormor' gjorde tilsammen udslaget. Hun er stadig erhvervsaktiv, men har fundet ro og frihed til også at være bossen i sit eget liv

Stine Bosse: Jeg er blevet ven med min krop

I foråret 2006 tordnede Stine Bosse af sted på tinderne af en skinnende karriere: Som absolut topchef i Tryg og leder for 4.000 medarbejdere i landets største forsikringskoncern var hun konstant i hæsblæsende omdrejninger.

Motoren bag en vellykket børsnotering og det første struttende årsregnskab. Fart på, fart på! Med i regeringens Velfærdskommission, bestyrelsesarbejde i TDC og Grundfos. Mere fart på! Nummer 11 på Financial Times' liste over Europas mest betydningsfulde erhvervskvinder. Fuld fart på! Her, i London og alle vegne.

"Jeg kørte i 6. gear og arbejdede round the clock, og jeg syntes, det var sjovt og spændende og fuldstændig fantastisk," siger Stine Bosse.

Det kunne med andre ord ikke blive meget større. Og så var det en lille bitte ting, der væltede hendes forestilling om usårlighed. Et modermærke på størrelse med en lillefingernegl på højre læg. På Privathospitalet Hamlet konstaterede en læge, at hun havde modermærkekræft, som krævede omgående operation.

"Jeg havde godt lagt mærke til, at det modermærke så forandret ud, og jeg havde en spirrende frygt for, at der var noget galt. Men jeg havde jo så travlt og blev ved med at skubbe det væk. Da han sagde 'cancer', blev jeg chokeret og hørte kun: Så skal du dø!"

Det er nu fem år siden, og faktum er, at Stine Bosse i dag føler sig mere levende end nogensinde.

Glemte at lytte til kroppen

Vi møder hende på hendes elskede landsted i Dronningmølle. Uden for stuens vinduer bader solen de grønne marker i sommerens sidste skære lys. Hun har heste, hund, køkkenhave, og på havens frugttræer får bunker af snart modne æbler grenene til at gynge i den lette vind.

Hun viser roligt omkring, fortæller og tager det hele ind med misundelsesværdig ro. Hun udtstråler i høj grad den forvandling, hun med 'dommen' selv blev tvunget til at sætte i scene.

Når du ser på dig selv, før du fik kræftdiagnosen for fem år siden, hvem ser du så?

"En Stine, som arbejdede rumpetten ud af bukserne 80 timer om ugen. Som var meget for tyk og aldrig fik motion. Som sov alt for lidt og spiste for dårligt og for uregelmæssigt. Og som levede i et ægteskab, der havde været dejligt, men som havde udlevet sin tid."

"Jeg tog slet ikke vare på mig selv og lyttede ikke til, at min krop protesterede over det, jeg bød den. Kræft er en livsstilssygdom, og diagnosen var et wake up-call, som gjorde det klart, at jeg måtte lægge min livsstil helt om," fortæller hun.

Det kendetegner Stine Bosse, at hun dedikerer sig helt til det, hun vil, og hendes egen sundhed var ingen undtagelse. Kosten skulle omlægges, hun skulle i form, hun skulle prioritere og fokusere på sin krop.

Hård træning og ny kost

Efter den vellykkede kræftoperation blev fredag morgen i et stramt ugeprogram helliget træning i et fitnesscenter. Sammen med en personlig træner gik hun løs på løbebånd, stræk og løft i maskiner.

Træningsprogrammet blev supplereret med radikale ændringer i kosten. Farvel til hvidt brød, kaffe, slik, sukker, kager og kød. Goddag til fiskeolier, kosttilskud, ingefær, kalk, grøntsager og te. Måltider på regelmæssige og fornuftige tidspunkter af dagen.

Efter 18 års ægteskab brød hun med sin daværende mand, og også det gav hende en ny energi.

StineBosse CLU8370Sammen med ordentlig nattesøvn udeblev virkningen ikke: På forholdsvis kort tid skrællede Stine Bosse 25 kilo af vægten, og den har holdt sig stabilt på 70 kilo lige siden. Kosten er fortsat stramt sammensat, men hun går ikke ind for fanatisme. Hun spiser masser grøntsager og frugt, godt med fisk og af og til et stykke kylling. Hun elsker ost, men på grund af fedtindholdet er hun tvunget til at holde igen. Ind imellem under hun sig selv et stykke sødt – men altid kun en lille brik ren 70 procent mørk chokolade.

"Jeg røg lystigt, fra jeg var 15, til jeg blev 35, men det er snart længe siden. Alkohol har aldrig sagt mig noget. Jeg drikker sjældent, og når jeg gør, er det for at mærke beruselsen. Jeg synes ikke, jeg lever asketisk, men jeg er blevet ven med min krop," smiler hun.

Stine Bosse har sågar i en periode på tre måneder i sommeren 2008 flirtet med raw food-konceptet. Her må ingen fødevarer varmes op til over 40 grader.

"Det var ganske enkelt fantastisk, og jeg blev så sprængfyldt af energi, at mine børn blev helt bekymrede! Men i længden er det besværligt at leve efter."

Fredag er mormor-dag

Netop børnene – de to voksne døtre - og især de to børnebørn er også blevet et fast omdrejningspunkt i Stine Bosses nye liv. Og efter at hun kvittede sit topjob i Tryg i januar i år, er 'mormor' nu et fast ugeindslag i kalenderen.

Mandag er ugens rolige dag. Her morgentræner hun i fitness-centret, ordner hjemmeside, interviews, booker foredrag og andre forefaldende administrative opgaver i forbindelse med brandet 'Stine Bosse'. Tirsdag, onsdag og torsdag giver hun den fuld skrue med bestyrelsesarbejde, foredrag, sparring med mindre erhvervsvirksomheder osv. Og fredag er helliget børnebørnene Alma og Esther.

"De er her hele dagen, og hvis de har lyst, sover de her til lørdag. Jeg kravler rundt på gulvet, vi leger, taler sammen, gør ting sammen. Laver mad f.eks., hvad der nemt kan tage et par timer. Men det er så utrolig berigende at være sammen med dem og lære dem at kende. Det var netop min store frygt, mens jeg var i Tryg, at jeg rejste og arbejdede så meget, at de til deres konfirmation ville spørge: Hvem er hende der?"

Hun erkender, at hun aldrig ville kunne forene den form for samvær med sine børnebørn med sit tidligere topjob. Og det springer måske i øjnene, for Stine Bosse går om nogen ind for, at kvinder skal tage deres tørn på direktionsgangene og målrettet gå efter store chefjob og bestyrelsesposter.

"Jeg holder bestemt på, at kvinder skal stræbe for at komme til tops, men der er jo ingen, der siger, at man skal være der for livet," siger den 50-årige eks-boss.

"Men man kan sagtens give den max gas i 10 år, og så ændre fokus i sit liv. Ingen kan alligevel holde til at arbejde 80 timer om ugen i meget mere end det. Og det er vigtigt at huske, for der står definitivt ingen ved din grav og siger tak."

Frihed til at nyde nuet

Men hvad har det nye fokus, den fysiske og mentale forvandling betydet for Stine Bosse?

"Jeg har fået frihed til selv at bestemme, hvad jeg vil, og i hvilket tempo jeg vil det. Jeg har fået en anden ro og kan mærke, at jeg er meget mere nærværende og tilstede i mange relationer. F.eks. når jeg er sammen med mine børn og børnebørn. Tidligere havde jeg altid en Tryg-film kørende i baghovedet, og det flimmer eller det stress har jeg fået ud af kroppen. Jeg nyder nuet i højere grad," siger hun.

Stine Bosse understreger, at et sundt liv ikke er nogen skudsikker garanti for, at man ikke kan udvikle kræft, men man kan helt sikkert minimere risikoen gennem sin livsstil.

Ud over at holde godt øje med kosten og passe sin søvn og træning, cykler hun meget. Hun har tidligere dyrket meditation, men det får hun ikke gjort så ofte. Til gengæld er hun opmærksom på sin vejrtrækning, når hun cykler.

"På den måde tømmer jeg hovedet, og det er også en form for meditation," siger hun.

"Og så skal man ikke glemme, at det at være sammen med små børn faktisk giver rigtig meget motion!"

Stine Bosse ved godt, at hun i sin position er privilegeret, og at mange ikke har de samme muligheder som hende for at ændre deres liv så radikalt.

"Men uanset hvor man er, og hvad man laver, har man friheden til og et ansvar for i hvert fald at gøre noget. Og tro mig: Det betaler sig i form af øget livskvalitet," siger hun.

 

Bosses blå bog
  • Født i 1960 og opvokset i Gilleleje.
  • 1987: Cand.jur fra Københavns Universitet og samme år ansat som fuldmægtig i Tryg.
  • 1999: Direktør i Tryg.
  • 2003: Koncernchef i Tryg.
  • Har siden 2004 beklædt bestyrelsesposter i bl.a. TDC, Grundfos og Nordea. Sidder aktuelt i seks bestyrelser: TDC, Icopal og Flügger i Danmark, samt Nordea (Stockholm), det industrielle investeringsselskab Aker ASA (Oslo) og forsikringsselskabet Amlin (London).
  • Sidehverv: Medlem af regeringens Velfærdskommission. Udvalgt af FNs generalsekretær Ban Ki-moon til MGD Advocacy Group, der arbejder for at bekæmpe ekstrem fattigdom. Arbejder for Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke. Siden 2009 formand for Børnefonden.
  • Har to gange takket nej til en ministerpost i Anders Fogh Rasmussens regeringer.
  • Januar 2011: Stoppede som koncernchef i Tryg.
  • Har to døtre, Cecilie på 28 år og Maria på 26. Mormor til Alma på 19 mdr. og Esther på 9 mdr. Bor i Dronningmølle og er efter 18 års ægteskab med Peter Boesen fundet sammen med en ny kæreste.

Du kan læse mere om Stine Bosse og hendes aktiviteter på www.bosse.bizFå de seneste artikler direkte i din indbakke