Susanne Bier: Jeg har en chokolade-spasser i mig

Den prisbelønnede filmskaber Susanne Bier lever sundt 70 procent af tiden. I en travl hverdag går hun op i at spise fornuftigt, hvile og dyrke motion. Men hun vender sig imod tidens sundheds-fanatisme og insisterer på retten til at bage kager med masser af smør og sukker

Susanne Bier: Jeg har en chokolade-spasser i mig

Hvad er en god mor?

Det personlige og moralske spiller en stor rolle i Susanne Biers film. Hvad vil det sige at være et godt menneske? Kan man overskride alle grænser og stadig være et godt menneske? Det dilemma er også omdrejningspunktet i hendes nye film En chance til. Det får følgeskab af spørgsmålet: Hvad er en god mor?

Læs også: Anne-Grethe Bjarup Riis - Se alt det svære i øjnene

Filmen er en blanding af drama og thriller, hvor vi følger to familier: Det velfungerende par med politimanden Andreas, hustruen Anne og deres lille søn – og det skramlede junkiepar Tristan og Sanne, hvis nyfødte søn ligger i sin egen afføring, mens mor og far sejler rundt i vold og stoffer. Andreas opdager det, da han en dag bliver kaldt ud til et husspektakel, og uden at afsløre for meget tager han det radikale og grænseoverskridende valg at kidnappe den vanrøgtede baby.

Temaet har længe rumsteret i Susanne Bier.

”Jeg har været meget optaget af en sag i England, hvor en misrøgtet pige blev tilset 60 gange af sociale myndigheder og læger og endte med at dø. Selv om det var indlysende, at man skulle gribe ind, var der ingen, der gjorde noget. Jeg tror, vi alle kan sætte os ind i den oplevelse af uretfærdighed, som får os til at føle, at vi må handle på trods,” siger Susanne Bier.

Livet er sjældent sort eller hvidt

Personligt stødte hun på det samme dilemma, da hun for 19 år siden fødte sit andet barn.

”Jeg lå på neonatalafdelingen på Glostrup Hospital, fordi min datter blev født seks uger for tidligt, og der blev mine fordomme om moderskab og forældreskab provokeret. Der ligger jo mange misbrugere på afdelingen for for tidligt fødte, og der var en del af de mødre, som balancerede mellem at have en svær kæreste og et nyfødt barn, og flere gange tænkte jeg: hvordan skal det gå det barn, når der ikke er nogen sygeplejerske?”

”Der var f.eks. mødre, som fik lov til at tage hjem og hente noget tøj, men så kom de ikke tilbage i to dage. Det var jeg lidt i chok over, og jeg tænkte: Man har jo lyst til bare at tage barnet fra dem. Jeg sad nogle gange og snakkede med natsygeplejerskerne om det, og jo, selvfølgelig tænkte de også sådan, men de fortalte også, at tingene som regel er mere komplicerede end som så. Verden er aldrig sort-hvid. Men vi er så hurtige til at dømme andre,” siger Susanne Bier.'

susanne-bier elsker chokolade og motion og bryder sig ikke om Hollywoods sundhedsfanatisme

Nej tak til sundhedsfanatisme

Som en af landets mest efterspurgte og travle filminstruktører kan Susanne Bier ikke selv leve efter en ret snor af godt og skidt. Heller ikke hvad sundhed angår.

”Jeg har en chokolade-spasser i mig, som siger: Jeg skal aldrig mere spise chokolade. Og så er det første, jeg gør, at spise chokolade. Altså, jeg vil ikke guffe slik, indtil jeg gør det. Men okay, jeg lever generelt forholdsvis sundt. Jeg forsøger at spise fornuftigt, at få sovet og lave en eller anden form for motion. Og det lykkes i 70 procent af tiden. I gode perioder endda 80 procent af tiden. Men jeg er ikke konsekvent, og jeg tror heller ikke rigtig på fanatisme,” siger hun.

Læs også: Andreas Bo - Undskyld krop

Hvad mener du med fanatisme?
”Via mit arbejde i filmverdenen møder jeg mange amerikanere, som lever efter en ekstrem udgave af det her med sundhed. De drikker f.eks. decaf nonfat sojalatte, og så tænker man okay – det er en kaffe uden kaffe, med mælk uden mælk, og fedt, der ikke er fedt … Jeg møder også dem, der kun drikker grøntsagsjuice og spiser grønne blade, og vin rører de aldrig. Men når de så er til fest, tror jeg, de går om bagved og tager en masse kemiske produkter. De er så fanatiske, at det ikke virker særlig sundt.”

Intervaltræning på hotellet

Susanne Bier er altid gået op i at dyrke motion. Hun løber, går til spinning, og når det kan lade sig gøre, træner hun med en personlig træner.

”Jeg har altid bevæget mig meget, det er essentielt for mig. Desværre kan jeg ikke gøre det så intenst, som jeg gerne vil. Og hvis jeg er træt, går jeg en tur i Dyrehaven i stedet for at løbe. ”

Den faste rejsekammerat er app’en 7 Minutes Workout på hendes iPad. Et kort træningsprogram udviklet på basis af videnskabelige fysiologiske træningsmetoder. Programmet kan laves inden døre, uanset hvor man befinder sig – og i Susanne Biers tilfælde er det ofte hotelværelser. Det er 12 intervaløvelser a 30 sekunders varighed, som både får pulsen op og styrker forskellige muskelgrupper. Øvelserne er f.eks. armbøjninger, mavebøjninger, step-up ved hjælp af en stol, squats, triceps, plank og high knees, som er løb på stedet.
”Det er et kort, intenst program, som jeg kan nå, selv om jeg skal tidligt op til et møde. Jeg synes, det er benhårdt, og selv for en halvdårlig én som mig, er det svært at gøre sjusket.”

Læs også: Hold din forbrænding ung

De skal ikke kritisere mine kager

Hun er vild med at spise, og hun kan godt lide, at man er sammen om at spise.

”Da jeg var lille og læste De 5-bøgerne, var jeg meget mere optaget af de picnickurve, de havde med, end de ting, de skulle opklare. Jeg har en masse kogebøger, og jeg elsker også at læse om mad. Jeg laver altid mad, når familien kommer på besøg, og jeg har en forventning om, at de alle skal sige, hvor godt det smager. Jeg er faktisk langt mere følsom over for at blive kritiseret for mine kager end for mine film. Der skal man godt nok passe på,” siger hun og smiler.

Sundhed må gerne være sjovt

Hvad er din yndlingskage for tiden?
”Lige nu prøver jeg at bage uden mel. Dels fordi vi har et par glutenallergikere i familien, men også fordi jeg selv prøver at holde igen med gluten. Jeg har i perioder lidt af migræne, og det har faktisk hjulpet at skære ned på gluten. Så bager jeg i stedet med mandler, nødder og rismel. Min marokkanske appelsinkage med mandler, appelsiner og rosiner kan jeg virkelig anbefale.”

Det lyder jo mægtig sundt!
”Ja, men min familie vil også gerne have, jeg bager tebirkes med masser af smør og sukker. Det er et kæmpe arbejde, men jeg ved, at når der er gået et vist stykke tid, bliver jeg nødt til at bage dem. Det er også fint nok. Jeg tror, det er bedre at bage ordentlige tebirkes nogle gange, end det er at spise købe-tebirkes ofte eller helt at afholde sig fra det. Igen: Jeg er ikke fanatisk, og sundhed må gerne være sjovt.”

Vil ikke lave reklamer for usunde vaner

Du tror ikke på askese?
”Nej, alting med måde. Jeg er også sådan en, der elsker vin, men jeg drikker ikke voldsomt meget.”

Men skal man aldrig sætte foden ned og sige: Her går grænsen?
”Jo, bestemt. Jeg blev en gang spurgt, om jeg ville lave en reklamekampagne, hvor man skulle få skandinaviske børnefamilier til at skifte vand til maden ud med sukkerholdige læskedrikke. Og det havde jeg overhovedet ikke lyst til. Det var jo at gøde jorden for, at børn fik alle de usunde vaner ind fra starten, og det synes jeg var uetisk.”

Blå Bog: Susanne Bier

Susanne Bier er født i 1960 og opvokset i København.

1983-87: Uddannet filminstruktør fra Den Danske Filmskole.

Film:

  • Den eneste ene (1999). Filmen vandt en Bodil for bedste danske film og er en af dansk filmhistories største komediesucceser med mere end 800.000 solgte biografbilletter.
  • Elsker dig for evigt (2002), som fik Bodilprisen for bedste danske film.
  • Brødre (2004)
  • Efter brylluppet (2006)
  • Things We Lost in the Fire (2007)
  • Hævnen (2010), der vandt en Oscar for bedste udenlandske film
  • Den skaldede frisør (2012)
  • Serena (2014)
  • En chance til – som har biografpremiere 15. januar.

 

2010: Ridder af Dannebrog

Hun har to børn, Gabriel Bier Gislason på 25 år og Alice Esther Bier Zandén på 19.

Privat danner hun par med komponist og producent Jesper Winge Leisner.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke