Væk din indre vulkan

Når kroppen nægter at stå ud af sengen sådan en regnvejrsfyldt efterårsmorgen, er der en sikker kur: solskin, varme og motion!

2013-10-14  Væk din indre vulkan

Af Janne Aagaard - Foto: Club La Santa

 

Den sorte vulkanaske omkranser et kridhvidt hus med en flaskegrøn dør. Ovenover gnistrer en indigoblå himmel med en enkelt lille lammesky – bare sådan for at understrege farverne.

Vi er milevidt og langt fra Danmark, og det eneste ubehagelige ved busturen fra lufthavnen i Arrecife er den 1980'eragtige 'La Santa-sang', der brager ud af bussens højttalere. LS cykling-bakke

Sangen vækker minder om charterferier fra en svunden tid.

Club La Santa ligger en halv times kørsel fra hovedbyen Arrefice på vej over til den vestlige kyst, få kilometer fra en af øens eneste attraktioner: Nationalparken Timanfaya. Ude af bussen i solskinnet og med 25 graders varme og tør, ren luft er det svært ikke at elske ferieformen, der sørger for, at man kommer helt hen til feriestedet og samtidig giver os alle muligheder for at få slappet af og givet den gas i form at mange timers daglig træning.

 

I morgen, i morgen

Vi er selvfølgelig på Lanzarote – en af Kanarieøerne der befinder sig på samme breddegrad som Marokko og Sahara. Det har bare taget fem timers direkte flyvning fra Kastrup Lufthavn, men vi er i en helt anden verden.

Mens regn og rusk har overtaget derhjemme og mængden af D-vitamin langsomt svinder, er det på tide at give sig selv et skud vitaminer til at klare årets lange, mørke måneder.

Gode råd til aktiv ferie
  • Husk solcreme i minimum faktor 20 samt solbriller og hat eller kasket – der er knald på solen og cirka dobbelt så høj UV-stråling som i Danmark.
  • Vandflaske eller eventuelt en sportsdrik for mere energi er nødvendigt for at holde væskebalancen.
  • Medbring sportstape og tjek din rejseforsikrings dækning – aktiv ferie kan også betyde skader. Det blå sygesikringsbevis, som kan bestilles hos kommunen, dækker i EU-lande, men giver ikke gratis hjemtransport.

Lad det være sagt med det samme: Det er svært at være vinterdeprimeret, når man går i klip-klappere. Eller rettere sagt: Helt umuligt. Det føles på en gang som en meget moderne tankegang, sådan at tage på ferie for at motionere, og samtidig er der en næsten altmodisch stemning på Club La Santa med en restaurantindretning fra det forrige århundrede og tjenerne, der taler virkelig godt dansk og formår at charme ungerne.

Der er befriende lidt at foretage sig på Lanzarote. øen er cirka en halv gang større end Bornholm, og her bor omkring 120.000 lokale, hvoraf langt de fleste er børn og gamle, mens den resterende del arbejder indenfor turisme.

Så hvorfor bruge så mange timer på at finde en solbeskinnet plet i vinterhalvåret?

Mest af alt fordi man her holder ferie med god samvittighed.

 

'Come on'

Damen i tætsiddende lycra råber, så det kan høres i miles omkreds. Den lille mikrofon, der sidder på kinden, synes hun ikke at tage notis af, mens hun banker derudaf med mavebøjning nr. 65. For hun skal overdøve den allestedsnærværende basrytme, der får os smågustne turister til at vågne op til dåd. Til gengæld er den overskruede musik og råberiet en hel anderledes belastning, når man henslæber sig ved poolen og bare vil slappe af.LS holdtraening-med-bold

Der er timer – eller fitnessklasser – fra tidlig morgen klokken 08.30, til solen nærmer sig horisonten der ved 20-tiden. Og der er nok aktiviteter at vælge imellem, både for nybegyndere, der er her for at nyde vejret og så os mere hardcore idrætsfolk.

Ovre i bikeshoppen kan man låne mountainbikes og tage ud på planlagte ture. Der er både til de mere moderate motionister og til triatleternes behov, om end mange ligefrem har taget deres egen cykel med herned.

Her er behageligt og lunt det meste af året – temperaturen om dagen ryger sjældent under 20 grader, og Golfstrømmen sørger også for at holde de omkringliggende laguners vandtemperaturer pænt over 20 grader.

Af samme grund står vi i kø til at prøve de forskellige vandsportsaktiviteter, lige fra den nye dille stand-up-paddling (at stå oprejst på et surfbræt og padle med en åre) til gode gamle havkajakker og windsurfing. Her er det trygt, også for de mindste, at få en introduktion til svære sportsgrene, men nogen ørn bliver man selvfølgelig ikke på bare en uge.

Til gengæld nyder jeg chancen for at tage tai chi-klasser tidligt om morgenen, prøve benhård styrketræning om eftermiddagen og tage en tur i den 50 meter lange pøl sidst på dagen.

 

Ud og se

Når trætheden og de ømme muskler har sat sig på tredjedagen, er det på tide at løfte blikket og tage ud i verden – eller bare lidt rundt på den knap 900 km2 lille ø.

LS vulkanMed over 300 årlige solskinsdage og dagtemperatur på mellem 20 og 30 grader hele året, er det svært IKKE at elske Lanzarote. Brisen fra havet holder varmen i skak, og samtidig giver de allestedsnærværende vulkaner og det sorte lava-dække en helt surrealistisk fornemmelse af et varmt månelandskab.

Af sted med bus til Arrecife der er en typisk hovedby med et strøg, og hvis man ønsker en anelse kultur, finder man det her. Egentlig er det en forvokset havneby, der blev etableret i det 15. århundrede, og da hovedstaden blev udsat for berberiske pirater et par hundrede år senere, blev fiskerlejet opgraderet til øgruppens administrative centrum og forsøger i dag at akkommodere de mange hundredetusinde årlige turister.

Byens moderne museum er måske mere moderne end dets udstillende kunstnere. At der har været krise i den spanske økonomi præger øen, der ligesom fastlandet kæmper med tårnhøj arbejdsløshed.

Shoppemulighederne består som på så mange andre turiststeder af småtterier, men hvis man absolut skal have noget med hjem til andet end amagerhylden, er der nogle gode butikker i indkøbscentret Biosfera Plaza i den lille by Puerto del Carmen, få kilometer fra Arrecife.

 

Natur mere end kultur

Et absolut must er den lokale nationalpark i Timanfay med den stadigt aktive vulkan af samme navn. Her findes ikke noget fabelagtigt dyreliv men i stedet månelignende landskaber med vulkaner en masse og imponerende farvekombinationer med de mange mineraler, der findes i lavaen.

Aktive ferier
  • Club La Santa blev åbnet i 1983 af Pastor Ejlif Krogager, stifteren af Tjæreborg Rejser. Bygningerne er oprindeligt fra 1968, og i dag er der ved at blive bygget 96 nye lejligheder, der skal supplere de 391 gamle. Læs mere på www.clublasanta.dk.
  • I sommerhalvåret tilbyder mange danske højskoler aktiv ferie. Især er Oure Idrætshøjskole kendt for sit brede udbud af sportsgrene såsom crossfit og havkajak. Læs mere på www.oure.dk.
  • Playitas er en pendant til Club La Santa, der ligger på den næststørste kanariske ø, Fuerteventura. Her er der hotelværelser til forskel fra Club La Santa, der kun tilbyder lejligheder. Læs mere på www.playitas.dk.

Her er det blot at gå på opdagelse i de udtømte kratere og beundre de brændte overflader. Der steges desuden pattegris på grillen med jordvarme – en slags indre bål der stadig kan antændes så ganske forsigtigt.

Guidebogen påstår hårdnakket, at der er 177 forskellige plantearter i nationalparken, men man aner nu hovedsagligt små hårdføre sukkulenter i landskabet, og hovedattraktionerne er da også kamelsafari og geyserkigning.

Med et pakket sportsprogram går ugen forbavsende hurtigt. De fleste spiser på en af hotellets restauranter, og ikke mange tager turen til den lille by La Santa, hvor diverse lokale ellers gør deres for at højne det kulinariske niveau.

Men ærligt talt kommer kun de færreste herned for madens skyld, og på vej hjem i flyet kaster de fleste sig også over det danske rugbrød og leverpostejen.

Vitamindepoterne er dog fyldt godt op efter en uges solskin og aktivitet, og der går lige lidt længere tid, inden det indre vintertusmørke sætter ind.

 

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke