Leg dig i form med håndboldfitness

Det er sjovt, og du får sved på panden, der er ingen kampe, men alligevel flere mål - og så kan du komme, når du vil. Håndboldfitness er god motion og passer godt ind i en travl hverdag

2014-04-22 Leg dig i form med håndboldfitness

Af Ulrik Schaarup - Foto: Carsten Lundager

 

Der er ingen kropskontakt, bolden er blød og gør ikke ondt.

Fleksibilitet er nøgleordet, fordi du kommer, når du kan og ikke behøver at melde afbud.

Fakta om Håndboldfitness
  • Håndboldfitness er et træningskoncept. Det er håndbold i en tilpasset form - uden kropskontakt med fokus på det legende element.
  • Det består af modulerne PULS, der er løbelege og ofte med bold, POWER som er styrketræning, og PLAY som er en ny form for håndbold på små baner uden faste regler.
  • Netop kombinationen af pulstræning og styrketræning er effektiv, og deltagerne får trænet hele kroppen.

Håndboldfitness er udviklet til den voksne motionist, der i en hverdag med familie og arbejde har svært ved at finde en vedvarende motionsform.

I Hornbæk IF Håndbold er såvel forældre som børn begejstrede.

"Det er fantastisk. Det er blandet styrke og bold, og du får gennembanket kroppen. Muskulaturen bliver bygget op på en måde, jeg aldrig har prøvet før - og så spiller vi også håndbold! Det er sjov motion sammen med andre," fortæller 36-årige Heidi begejstret.

 

Tabt 20 kg på fire måneder

Heidi har tidligere tabt 25 kg ved at løbe, men tog det hele på igen.

Tilbage i november lod hun sig overtale af de mange håndboldmødre i nordsjællandske Hornbæk IF Håndbold til at prøve kræfter med håndboldfitness.

Hendes første indtryk var, at det var superfedt og meget hårdt.

Fire måneder efter stod hun 20 kilo lettere.

Haandbold2

"Vi griner og pjatter med hinanden. Jeg har det rigtig godt med mig selv, og selv med mine mormorluffer er der sket noget. Jeg kan helt klart mærke forbedringer i hverdagen", siger Heidi.

Denne torsdag aften kommer hun styrtende til træning direkte fra datterens U-10 kamp i Roskilde, som de flot vinder otte-seks.

Hendes datter træner normalt inden håndboldfitness, og så spiller hun f.eks. stikbold med veninderne, imens Heidi træner.

Heidi har også tidligere prøvet at træne i fitnesscenter, men det her er meget sjovere.

Hun tror på, at hun har fundet den rigtige motionsform for hende, og at hun denne gang kan holde fast.

 

På tværs af generationer

Håndboldfitness har mange positive sider.

Det er blandt andet med til at aktivere klubbens forældre, som gerne vil have et større tilhørsforhold end det, der naturligt kommer med deres børns håndboldaktivitet.

Det fortæller instruktør og næstformand i Hornbæk IF Håndbold, Trine Bay.

Haandbold6Hun er selv tidligere elitehåndboldspiller med 25 landskampe på bagen.

"Håndboldfitness handler om at bevæge sig og have det sjovt.

"Det er jo egentligt ikke håndbold. Vi har nogle faste elementer, men ellers tager vi udgangspunkt i dem, der er til stede.

"Fleksibilitet er det vigtigste. Konceptet giver os mulighed for at spille på tværs af generationer - børn med voksne og tidligere håndboldspillere som jeg sammen med nybegyndere," pointerer hun.

 

Forældrene kan nu spille sammen

Deltagerne til håndboldfitness er meget forskellige.

Børn kan spille med bedsteforældre. Det kan også være tidligere håndboldspillere, der enten helt har måttet droppe det traditionelle håndboldspil grundet skader eller bare trappet ned. Men som godt kan deltage i håndboldfitness og dermed bevare kontakten til miljøet.

Læs mere...
Dansk Håndbold Forbunds hjemmeside, hvor du kan finde over 130 klubber, der pr. 1. januar 2014 tilbyder håndboldfitness. I nogle klubber betaler du f.eks. 225 kr. for et halvår, i andre klubber betaler du 25 kr. per gang.

En af dem er Karina, 39 år og fra Hornbæk.

Hun spillede håndbold, indtil hun var 16 år, før uddannelse, karriere og familie tog over.

For 12 år siden startede hun op igen, og hun er begejstret for, at alle til håndboldfitness kan træne med hinanden uanset evner og niveau.

"Jeg kan godt lide kombinationen af det at få pulsen op og det sociale. Vi griner og har det sjovt samtidig. Her er også mange forældre fra både skolen og håndbold, og vi kan træne og lære hinanden at kende på en anden måde. Det kan man ikke med almindelig håndbold, " siger hun.

Karina kan have problemer med ryggen, og det er godt for hende, at træningen indeholder styrkedelen.

Det virker skadeforebyggende at styrke den indre muskulatur, og håndboldfitness er faktisk bedre fysisk træning end almindelig håndboldtræning, beretter Karina.

 

Konditionstræning

Der er knap 20 kvinder til træning denne torsdag ud af 30 deltagere.

Efter en kort briefing på midten skal der varmes op, hvilket betyder 50 stående squats, 20 lunges på hvert ben og løb frem og tilbage i hallen.

Haandbold7

I løbedelen spiller man først partibold i badmintonfelterne to mod to med scoring ved at lægge bolden i bagerste felt. I alt fem baner er i gang, tre med voksne og to med børn og voksne.

Dernæst kryds og bolle med kegler, hvor man skal løbe ind på banen og smide vesten ved en kegle.

Det handler som hold om at få tre på stribe, men det er ikke nemt, når modstanderne prøver på det samme og hugger ens kegler.

Man er meget opmærksom på, at deltagernes kondition er forskellig, så der er mulighed for flere drikkepauser undervejs, så ingen får overbelastet sig selv.

Folk kører jo bare på, fordi det er så sjovt, bliver der sagt.

 

Styrketræning

Styrkedelen er cirkeltræning med ti forskellige øvelser.

Instruktionskort fra Dansk Håndbold Forbund lægges ved hver station, og det er nye hver gang. Et minut ved hver station og så en kort pause.

Haandbold5

På trods af den tydelige anstrengelse i ansigterne, bliver der grinet og pjattet, så tiden flyver af sted.

øvelserne er så forskellige som hulahopring, armstræk, lige mavebøjninger og planken, der er rigtig hård, pointerer Heidi.

Derudover er der diagonalt løft, løft med strakt arm og ben, rygstræk med sidebøjning, baglår med et bens løft, skrå mave med benkryds, skuldercirkler, foldekniven, planken med benløft, diagonal mave, og så skal der padles rygcrawl.

Den sidste lille halve time er det tid til håndbold til to mål. Flere af børnene slutter sig til.

Efter lidt udstrækning er klokken blevet 21. Halvanden time er hurtigt overstået, når man har det sjovt.

Trine Bay har fået indført aftensmad i kantinen, så ingen skal tænke på madlavning om torsdagen. I aften står den på stegt flæsk og persillesovs og ikke mindst hygge.

 

Streethåndbold

I PLAY spilles der med en nyudviklet streethåndbold, der er blød og uden luft i, og som derfor ikke kan hoppe.

Du skal altså konstant være i bevægelse og kaste bolden videre, for ikke at tage mere end de tre tilladte skridt, og for ikke at løbe ind i en opdækkende modspiller. Og du skal selv arbejde hårdt for at være fri til at modtage bolden.

Den bløde bold har den fordel, at den ikke gør ondt at blive ramt af, og du ikke slår fingrene ved greb.

Den bløde Streethåndbold er udviklet efter inspiration fra den mangeårige danske landsholdsspiller Lasse Boesen. Han gik til boldproducenten Select, fordi han savnede en bold som den, han legede med som barn, hvor han kastede rundt med en bold af strømper, der var rullet ind i hinanden.

 

 

 

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke