4 yogaøvelser bliv stærkere og find din indre ro

I en travl hverdag kan det være svært at få presset motion ind, men med yoga kan du finde ro og overskud både fysisk og følelsesmæssigt – derhjemme på stuegulvet.

4 yogaøvelser bliv stærkere og find din indre ro

Øvelser til dig, der er travl

Du er mere i dit hoved end i kroppen, du oplever tankemylder, sover måske uroligt, har svært ved at finde ro, har en overfyldt kalender, som du ikke helt kan overskue, og du synes ikke, du har tid til at motionere. Selvom din tid er knap, så prioritér yoga. Det behøver ikke være mere end et par stræk i frokostpausen.

yogaøvelser stolensstilling - til dig der har travlt

1. Stolens Stilling

 • Stil dig med hoftebredde mellem fødderne, og stræk armene op langs ørene.
 • Sæt numsen langt tilbage, som skulle du sidde på kanten af en usynlig stol. Læg vægten tilbage i dine hæle, sug navlen til rygsøjlen, og skub dit bryst frem og op, mens du strækker armene længere tilbage.
 • Sæt numsen endnu dybere tilbage, så du kan mærke det arbejde i dine lår. Stå, så længe du kan holde det ud, og træk vejret dybt og roligt.

yogaøvelser skulderstand til der har travlt

2. Skulderstand

 • Læg dig på ryggen, og rul frem og tilbage over rygsøjlen, så du får bevægelse på og momentum nok til at kunne svinge numsen over hofterne.
 • Støt dine håndflader mod lænden og skub så lænden op mod loftet, så du får mere vægt på dine skuldre. Træk dine skulderblade ind under dig. Tjek, at kropsvægten er på skuldrene, ikke på din nakke.
 • Hold hovedet, hvor det er, og lad være med at kigge til siderne. Det kan du hjælpe på vej ved at presse baghovedet ned i måtten, så du heller ikke ligger og kvæler dig selv ved at presse hagen ned i brystet.
 • Saml benene og pres dem ind mod hinanden, mens du peger tæerne opad. Bliv ved med at presse op, mens du stemmer albuerne i måtten, og arbejd hen mod at stå lodret.
 • Når du skal ud af stillingen, lægger du armene ned langs siden, suger navlen ind og ruller ned ryghvirvel for ryghvirvel.

I starten er det en krævende stilling, så hold den kun et halvt til et helt minut. Med tiden kan du blive i den op til syv minutter – du vil mærke en fantastisk afstressende fornemmelse i kroppen. Bliv liggende helt stille på måtten mindst 30 sekunder efter, så du virkelig kan mærke effekten af øvelsen.

Se også: 6 øvelser, som får gang i kroppen fra morgenstunden 

Vidste, du at…
Yoga sænker dit adrenalin-niveau? En undersøgelse fra Harvard School of Medicine viser, at yoga også sænker adrenalin-niveauet i kroppen, som er tæt forbundet med stress..

Øvelser til dig, der føler dig presset

Dit åndedræt er overfladisk, du har muskelspændinger i kroppen, hovedpine, din lunte er kort, du er ked af det, du har måske svært ved at sove og overskue din hverdag og dine arbejdsopgaver, og din fordøjelse fungerer heller ikke optimalt. Du skal passe på med at gøre yoga til endnu et to do-projekt på din liste. Brug det i stedet som et middel til at berolige dit system. Du skal ikke præstere noget. Du har brug for at tage dig tid til bare at være på din yogamåtte. Du skal ned i kroppen.

yogaøvelser - fokusmeditation - til dig der føler sig presset

3. Fokusmeditation

 • Tænd et lys og sæt dig en armslængdes afstand fra det og sådan, at flammen er cirka ud for punktet mellem dine øjenbryn.
 • Kig ind i flammen og prøv at lade være med at blinke. Når du føler ro, lukker du øjnene og kigger bag dem op mod punktet mellem dine øjenbryn og ser et billede af flammen for dit indre øje.
 • Når det billede forsvinder, kan du åbne øjnene igen og gentage øvelsen. Sid gerne mindst 5 minutter.

Se også: 4 gode øvelser der holder dig sund og smidig

yogaøvelser - udlufteren - til dig der er presset

4. Udlufteren

 • Du ligger på måtten med dit venstre ben strakt lige ud og foden flekset, så tæerne peger op mod loftet.
 • Bøj dit højre ben, så du kan gribe fat om underbenet med begge hænder. Arbejd hen imod at kunne få ryggen og baghovedet i måtten.
 • Træk blidt højre knæ i retning af højre skulder, og gå dybere for hver udånding. Arbejd samtidig på at holde venstre hofte i gulvet.
 • Hold den mindst fem hele åndedrag. Gentag med modsatte side, og kram til slut begge knæ ind mod brystet.

Øvelserne stammer fra bogen "Begynderyogabogen" af Karen Pallisgaard, Pretty Ink, 296 sider, vejl. pris 249 kroner.Få de seneste artikler direkte i din indbakke