Brandvarme sommertips til feriemotion

Det er nemt at falde i og glemme motionen, når ferien kommer, og vi fristes af grill, is, lækker mad og kølig vin. Læs med her og se hvordan du kan holde formen i sommervarmen

Brandvarme sommertips til feriemotion

Mange oplever, at det er svært at holde den sunde linje i sommerferien. Børnene er måske hjemme, der går hurtigt ferie i den, og ens egen motion falder i baggrunden. Der bliver forbrændt færre kalorier, og samtidig ryger der flere ned.

Sådan får du trænet i ferien

På feriedestinationerne tiltrækker poolen og de kulturelle seværdigheder – samt ikke mindst den lokale gastronomi – mere end træningstøjet og løbeskoene, og familien kan måske heller ikke forstå dit motionsbehov.

De familiære, praktiske og logistiske muligheder kan blive barrierer – også selv om det er ferie, og det hele burde være nemmere – så der skal tænkes i løsninger.

Det kan med andre ord kræve forberedelse og planlægning at holde formen sommeren over, men du vil uden tvivl blive gladere og dejligt tilfreds med dig selv, når hverdagen er tilbage, og din form ikke er blevet dårligere i løbet af ferien – den er måske endda blevet forbedret.

Nedenfor får du 23 gode råd og tips til hvordan, du holder dig aktiv i ferien. Pluk af dem og brug dem som inspiration – hvad enten du tilbringer sommeren hjemme eller på en af alverdens feriedestinationer.

1. Gør dig din feriemotivation klar

Hvorfor er det lige, du gerne vil få trænet i din ferie? Det skal du gerne kunne svare på med det samme. Hvilke motivationsfaktorer og mål har du? Skriv dem ned og pak dem med i kufferten.

2. Læg en overordnet træningsplan

Hvornår kan du træne? Hvor meget vil du træne? Hvilken motion kan du dyrke sammen med dine rejsekammerater? Planlæg med vær stadig åben for nye interessante motionsmuligheder og bekendtskaber.

3. Lav aftaler inden ferien

...først og fremmest med dig selv og dernæst med dine rejsekammerater eller omgivelserne derhjemme. Fortæl dem at det er afgørende for din ferie, at du får trænet uden at skulle få dårlig samvittighed. Fortæl hvor lang tid du gerne vil bruge på det, og hvornår det vil passe dig bedst. Måske der også er nogle af de andre, der bare har manglet én, der vil tage initiativet?

Læs mere: Bliv rejseklar

4. Tænk i ny og udviklende motion

Brug ferien til at udforske nye motionsformer, nye træningsmetoder, nye ruter, nye steder, nye sociale bekendtskaber, nye kulturer og nye billeder på nethinden. Det kan give ny, vigtig motivation til dagligdagens motion.

5. Stå tidligt op om morgenen

Temperatur og luftfugtighed er ofte mere behagelig tidligt på dagen. Har du svært ved at få trænet, er det desuden godt at få det overstået – en god start på feriedagen med god samvittighed og uden en opgave, du skal nå senere.

Læs mere: Motionstip til den danske sommerferie

6. Vent med den store morgenmadsbuffet

Det kan gå udover oplevelsen og udbyttet at løbe lige efter maden. Alternativt kan du som morgentræningsmåltid købe lidt frugt, brød og tørrede snacks dagen inden samt nogle små bægre yoghurt.

7. Brug løbeskoene til sightseeing

Nå længere og få ikke mindst set mere fra nye vinkler i rask gang eller i løb. Tag en let, funktionel løberygsæk med eksempelvis håndklæde og rent, tørt tøj med, hvis I skal se seværdigheder undervejs. Tag bus eller tog når I skal hjem igen. I kan måske finde badevand at vaske jer i?

8. Find de skønneste perler hjemmefra

De fleste storbyer byder på større parker, som kan føles mere sikre og trygge, når man er turist, og som giver et pusterum fra den ofte hektiske trafik, man ellers kan opleve. Samtidig er det sværere at fare vild i en park.

Du kan også bruge din egen løbetur som research for jeres senere sightseeing – så ved du, hvor alt er.

9. Få fart i cykelpedalerne

Vær cykelturist i dit lokalområde. Sommerferien er et oplagt tidspunkt til at lege turist herhjemme og få set alt det, man ikke har fået afset tid til i hverdagen, men som andre tager til netop dit område for at se.

Tag cyklen ud til seværdighederne og få motioneret samtidig. Man kan cykle på alle slags cykler i Danmark og gøre det til effektiv motion – der skal bare trædes igennem.

På ferien er der alle muligheder for at leje en cykel og se området fra en anden side. De fleste af vores foretrukne ferielande byder på mange muligheder for effektiv og høj intensiv bakke- og trappetræning.

Læs mere: Undgå trampolinskader

10. Prøv ny, sjov og mindeværdig fællesmotion

...eller fysisk aktivitet, som der ikke er tid til eller mulighed for i hverdagen. Prøv roning i kano eller kajak, tag et slag tennis, squash eller badminton, spil beachvolley med nogle lokale på stranden, kast frisbee med børnene, spil strandtennis i vandkanten eller spil fodbold – det er aktiviteter, hvor alle kan være med! Svømning er også sjovt og effektivt, og regner det, er bordtennis en god mulighed.

11. Svøm langs stranden eller i den lokale badesø

Husk svømmebriller til crawl – gerne maske eller briller med bredt udsyn, så du nemmere kan orientere dig. Supplér eventuelt med snorkel og svømmefødder, der kan gøre det mindre hårdt og åbne verdenen under dig.

12. Løb nye grønne natursteder

Danmark er beriget med tre nationalparker og to mere på vej foruden alle vores mange smukke skove og kyststrækninger. Tag turen ud til et grønt område for at få ny luft og inspiration til din løbetur. Du kan måske endda overveje at cykle derud, så du får lavet en effektiv omgang krydstræning.

13. Gør din træning tryg og sikker

Gå, løb og cykl altid med mobiltelefon og helst en smartphone – eller et GPS-ur med kort til dit ferieområde – så du har mulighed for kortfunktion og for at tage billeder undervejs. Husk også sygesikringskort og penge nok til eventuelt at tage bussen eller måske endda en taxi hjem.

Læs mere: Boost kærligheden på din ferie

14. Løb på stigninger og på trapper

Få pulsen op i rød zone, når du belaster kroppen anderledes end på flad vej. Tag turen op til byens udsigtspunkter ad trappen eller vejen, og tag også trappen på hotellet i stedet for elevatoren.

15. Løb på stranden

...for eksempel i vandkanten i solopgangen eller solnedgangen. Det er god træning for musklerne, og pulsen vil uundgåeligt blive høj. Prøv at løbe uden sko hvis sandet ellers ikke er for varmt, og der ikke er for mange sten.

16. Styrketræn med din egen vægt

Der findes masser af klassiske øvelser, hvor du kun bruger din egen vægt – eksempelvis armbøjninger, mavebøjninger og planken. Træningselastikken er også et både fleksibelt og effektivt træningsredskab. Her finder du et træningsprogram med elastik.

17. Vær kreativ med udstyret

Prop tøjet ned i løbeskoene og tag det med i håndbagagen. På den måde har du i det mindste træningstøj til at få løbet frustrationerne ud af kroppen, vis din bagage skulle blive forsinket.

Tag desuden gerne træningstøj med der kan håndvaskes, og som også kan bruges til at gå i. Har du et par sko, der er tæt på at være udslidte, så løb dem helt færdige på ferien, og lad dem blive dernede, så du har plads til flere af de lokale indkøb på hjemturen.

18. Find et lokalt fitnesscenter

Søg hjemmefra på nettet eller book overnatning med fitness. Du kan mange steder købe enten engangsbillet eller klippekort.

19. Øg intensiteten hvis tiden er knap

Heller ikke din ferietræning må stresse dig, så øg hellere pulsen og kort træningen ned, hvis du ikke føler, du kan afsætte den tid, du egentligt gerne ville.

20. Tjek vejrudsigten hjemmefra og hver aften

...så ved du, hvilket træningstøj du skal have med – og hvilket træningstøj du skal lægge frem til morgendagens træning. Forberedelse er vigtig. Har du først lagt tøjet frem, er sandsynligheden større for, at du holder fast i din træning.

Læs mere: Sikkert strandliv

21. Pas på middagssolen

Træn når det er køligst. Eller når temperaturen passer lige netop dig bedst. Overvej væskebælte hvis du løber i høj varme eller tjek for vandposter ved havne og strande. Tag ellers penge med til væske undervejs – at dehydrere på en ukendt destination er endnu mere ubehageligt end herhjemme.

22. Find sjippetovet frem og træn intensivt

Sjip 5x2 minutter med 1 minuts pause mellem hvert sæt, eller brug sjipning som opvarmning til løb eller styrketræning. Find eventuelt et sted med en god udsigt. Er du rusten så øv dig hjemmefra. Her finder du 8 sjippeøvelser for begyndere.

23. Pas på overtræning og overbelastning

For meget motion er selvfølgelig også en risiko: "Nu har jeg bedre tid, så den skal virkelig have én over nakken med træningen!". Men vær opmærksom på, at du ikke bør øge din træning med meget mere end 10 procent om ugen. Kroppen skal kunne følge med. Hvis du gerne vil træne mere, så supplér netop med alternativ ferietræning, som passende kan inkludere en social form for fysisk aktivitet.

Læs mere: Legende motion på rulleskøjterFå de seneste artikler direkte i din indbakke