Hold ud - det er for tidligt at droppe nytårsforsættet

Året har ikke mange dage på bagen, før danskeres nytårsforsæt om mere motion er ved at være slidt. Men hold ud. Bliver du ved lidt endnu, gør du motionen til en vanesag, og resultaterne venter lige om hjørnet

Hold ud - det er for tidligt at droppe nytårsforsættet

Vi kender det sikkert alle sammen. Julens gode mad har sat sig på sidebenene, og i januar skal det dæleme løbes eller trænes væk. Men for mange kniber det allerede her seks til syv uger efter jul med motivationen. Det ses blandt andet hos fitnessbranchen. Her sælger man generelt en stor del af sine medlemskaber i årets første måneder. Også hos en af landets mest populære fitnesskæder, fitness dk, mærker de, at januars høje træningsfrekvens er dalende. Og det er en stor skam. For det er netop nu, det gælder om at holde fast. Efter otte uger begynder motionen nemlig at blive en uundværlig vane, og de første synlige resultater viser sig. Det siger Tom Petersen, der er salgs- og marketing direktør hos fitness dk.

"Lige efter nytår oplever vi, at der er mange folk, der melder sig ind i vores centre, og at motivationen er høj. Men vi oplever også, at motivationen og træningsfrekvensen blandt nogle af vores medlemmer daler lidt, når vi kommer længere ind i det nye år. Psykologisk set tager det mellem otte og 12 uger at skabe nye gode vaner. Derfor er det vigtigt, at folk de første måneder træner to til tre gange om ugen, så kroppen vænner sig til de nye træningsrutiner – og når de først er indarbejdet, vil lysten til at træne som regel følge med," siger Tom Petersen.

Så meget forbrænder du gennem de forskellige træningsformer:

Løb

3 x 45 minutters løb om ugen:

1485 kval/ugen

198 gram fedt forbrændt

 

Spinning

3 x 45 minutters spinning om ugen

1350 kcal/ugen

180 gram fedt forbrændt

 

Pump

3 x 45 minutters pump om ugen:

1215 kcal/uge

162 gram fedt forbrændt

 

Kilde: Martin Kreutzer, Ernæringshusholdningsøkonom ved Institut for Human ernæring

Tab de tunge kilo

Vil man gerne af med julefedtet, så tager det også mere end blot januar måned at smide de tunge kilo. Ernæringsekspert på Institut for Humanernæring Martin Kreutzer oplyser, at det med tre gange 45 minutters motion såsom løb eller spinning om ugen vil tage omkring fem uger at tabe et kilo julefedt. Så det er altså for tidligt at give op endnu. Især når mange danskere uden problemer kan tage to til fire kilo på henover julemåneden. Med lidt hurtig hovedregning vil det altså først være svedt væk omkring marts-april måned.

Ifølge personlig træner Mona Al-Haj, der er uddannet elitetræner og på landsholdet i styrkeløft, så er det vigtigste for at holde gejsten, at man følger de målsætninger, som man har sat sig fra starten. Motivationen følger nemlig automatisk med, når man oplever resultater i form af vægttab, bedre kondition og en fladere mave. Derudover anbefaler hun de danske motionister at undgå ensformig træning, så man ikke går død i den samme rutine.

"Det er vigtigt, at man ikke lægger for hårdt ud, og at man træner forskelligt fra gang til gang. Eksempelvis kan man have en hård dag, en kort dag og en lang dag, så man sørger for at varierer træningen. Men også holdtræning og træning med makker er godt for motivationen," fortæller hun. Ifølge den rutinerede træner er en anden vigtig ting, at man sørger for at planlægge træningen med sin familie.

"Det er utrolig vigtigt, at man får sin træning til at passe ind sammen med familielivet, og har man en dag ikke tid til at træne, så dør man ikke af det," siger Mona Al-Haj..

Læs mere: Vægttab handler om kalorieforbrænding

Fem gode råd, når motivationen er på vej væk eller forsvundet:

  • Tilgiv hurtigt dig selv, hvis du ikke holder dit nytårsforsæt om mere træning. Det kræver nye systemer og en stor indsats i starten for at bryde gamle mønstre.
  • Hold fokus på hvorfor du gerne vil nå dine nye mål. Husk at du forsøger at gøre noget godt for dig selv.
  • Overvej at omformulere dine mål. Er det sat for højt? Er din plan realistisk? Er dine forventninger/krav til dig selv for høje?
  • Husk at fejre det, når du kommer af sted til træning. Et bevidst klap på skulderen vil støtte, at du får lyst til at træne igen.
  • Støt dig selv med en coach, der kan bidrage med fokus og motivation.

Kilde: Mentorcoach Rudi Narine fra Coachinghuset MindjuiceFå de seneste artikler direkte i din indbakke