Hvad kan kompressionstøj?

Kompression betyder i al sin enkelthed ”at presse noget sammen”. Så når vi taler om bevægelse i kompressions tights eller kompressionsstrømper, så handler det derfor oftest om løbetøj, som er designet til at lægge tryk på udvalgte muskler for at øge blodcirkulationen, men også til at hjælpe dig med at restituere hurtigere efter træning. Men hvem har egentlig mest gavn af dem? Og hvad kan de gøre for os eller hvilken effekt har de på os?

Hvad kan kompressionstøj

Hvem har glæde af at anvende tøjet med kompression?

For det meste er det motionister, som fx løbere og cykelryttere samt de, der dyrker triathlon, fitness og crossfit, som drager nytte af kompressionseffekten. Mange analyserer deres træning, fra de går over fra at dyrke motion i en almindelig løbetight, til de begynder at anvende en kompressionstype over til, at hverdagstræningen altid foregår i dem.

 

Læs også: Scanning afslører om du lider af åreforkalkning

Men der kan også være andre, som kan få gavn af effekten. Både gravide og ældre, hvis de kæmper med åreknuder eller har risiko for at danne blodpropper, kan have stor glæde af at trække en kompressionsstrømpe på om morgenen, inden blodet løber til benene. Det kræver desværre, at man gør det liggende, inden man står op – så dér må man lægge sit liv en anelse om og bade om aftenen. Men det er kun en lille detalje, som bestemt opvejes af den effekt en sådan strømpe kan have på lidelsen.

En handicappet topidrætsmand tager udfordringen op

Du kan også læse om, hvordan diagnoser som fx diabetes og gigt kan behandles med kompressionstøj: Elitehåndboldspilleren Mats Griph blev diagnosticeret med diabetes 1 og fik i stigende grad smerter i hofter, skuldre og led, hvilket medførte, at han til sidst ikke kunne træne. Senere fik han også diagnosen gigt, hvilket førte til endnu flere problemer og dårlig søvn. Men Mats blev introduceret for idéen med en kompressionsstrømpe og fandt frem til 2XU-kompressionsprodukterne og bestilte et par. Ved en fejl modtog han i stedet et sæt kompressions tights, som han besluttede sig for at prøve. I dag træner han 5-6 dage om ugen med alt fra cykling til løb og svømning. Han er desuden blevet meget mere nærværende og i bedre humør.Så det er altså flere forskellige grupper, der med stor fordel kan anvende disse produkter. Og når vi først har set, hvad de kan gøre for os, er det ikke særligt svært at vælge.

Hvordan virker tøjet?

Kompressionen foregår ved, at man placerer et strategisk tryk eller kompression på udvalgte muskelgrupper for på den måde at sikre et bedre blodomløb. Det betyder, at blodet bedre kan afgive næringsstoffer og ilt - samtidig med at det lettere kan fjerne uønskede affaldsstoffer, heriblandt mælkesyre. Kompressionen er ligeledes med til at mindske vibrationer i musklerne, hvilket reducerer trætheden.

Effekten af kompressionstøj er individuel

Der er mange holdninger til, hvilken effekt sådan en løbetights og/eller sådan et par strømper har, og hvor længe man skal træne for at mærke et resultat. Og det er helt forståeligt, fordi det er individuelt, hvordan vi mennesker mærker effekten, og om den er stor eller lille.

Hold ud – måske er 2XU tights netop noget for dig

Der er flere fordele ved de stramme tights, fx behøver du ikke tænke på lynlåse og snore ved anklerne eller lommer alle vide vegne. Det er overflødigt. Bukserne holder sig selv oppe. I starten kan det være hårdt at få kompressionstøj på. Men det er meningen, for det skal sidde stramt! Således virker det optimalt på dine muskler og giver dig så god en restitution bagefter som muligt – så tænk endelig ind de første gange, du skal i dem: Øvelse gør mester!Få de seneste artikler direkte i din indbakke