Orienteringsløb for børnefamilien

Sved på panden. Børn bruger hovedet. I er sammen som en familie. I deler oplevelsen – midt i en travl hverdag. I orienterer jer sammen frem til posterne – med børnenes barnlige glæde og jubelbrøl til følge. 'Find vej i Danmark' kan blive begyndelsen på et liv som orienteringsløber

Orienteringsløb for børnefamilien

For et år siden tog Philip Bæk Christiansen sine børn med til den første 'Find Vej i Danmark'-dag, hvor familier kan deltage i orienteringsløb over hele Danmark. Det blev en bragende succes, fortæller han.

Philip og hustruen Mette havde ellers haft svært ved at finde en idræt, som deres 8-årige datter Emilie kunne fatte vedvarende interesse for. Hun er ikke så begejstret for den rene fysiske udholdenhed. Det skal helst ikke blive for voldsomt. Derfor håbede de, at orienteringsløb måske ville være noget.

"Jeg lagde først mærke til det på motionslob.dk, og da jeg var til fodboldtræning med min søn Oscar på 5 år, mødte jeg Magnus fra Søllerød Orienteringsklub, der var ved at gøre ruterne klar til den første 'Find Vej i Danmark'-dag. Jeg tog til arrangementet med de to ældste, og indtil videre har det fungeret fantastisk, selv om min datter stadig er mere til kort end sved på panden."

Første post imod 'rigtige' orienteringsløb

Emilie synes, det er sjovt at bruge sit hoved og læse kort; derfor kan hun ligesom 'snydes' til også at få den fysiske aktivitet med.find vej i danmark 1

Efter introduktionen til 'Find vej i Danmark' startede familien til mini-SUT i Søllerød Orienteringsklub, og det har de gået til lige siden. Mini-SUT blev lanceret for halvandet år siden og er klubbens tilbud til børn fra 6-12 år og deres forældre.

Man manglede et mere rummeligt, mere legende alternativ til deres succesfulde SUT (Søllerød Ungdoms Team), som er for de ældre børn fra 12-18 år, og som kræver et vist niveau og en grad af modenhed.

Læs også: Ta' familien med på skattejagt

Derfor møder de yngre børn nu op med forældre hver mandag kl. 17.30 og i en time får en fornemmelse af et 'rigtigt' orienteringsløb.

For børnene er der absolut også et konkurrenceelement. Ikke mod hinanden. For det går ikke alt for hurtigt, når de går med kortet og skal finde posterne, fortæller Emilies og Oskars forældre, som denne mandag også har deres 2-årige datter Hanna med.

Men så snart, de spotter Find Vej posten, bliver der sprintet og glæden er ikke til at tage fejl af.

Fysisk lærdom

I en tid, hvor man i visse kredse med sikkerhed vil blive hånet, hvis man dukker op med et gammeldags fold-ud kort i stedet for en GPS, vil børnene få en forståelse for kortets DNA. De vil lære at orientere sig som i de gode gamle dage. Man begynder jo heller ikke med en lommeregner men med papir og blyant.

find vej 3Børnene lærer at læse de meget detaljerede orienteringskort bestående af signaturer og farver, der signalerer faste ting som veje, stier og sten; vand som søer, moser og grøfter; højdeforskelle som bakker, skrænter og gravhøje; og skovområder, hvor træerne står med stort mellemrum.

De enkelte poster har på kortet fået en specialsignatur, så man ved, hvad man skal holde øje med. Det kan eksempelvis være en sten eller en gravhøj, man skal holde øje med, som er ved posten.

Den grønne farve fortæller, hvor tæt skoven er, mens gul viser, hvor der er åbent land som marker og heder. Med andre ord får man altså et indgående kendskab til naturen.

Man lærer det danske vejr og årstiderne at kende. For orienteringsløbere danner årstidernes skift grobund for mange forskelligartede og inspirerende oplevelser.

Det handler om optimalt vejvalg

- for den korteste vej er sjældent den hurtigste. Man skal eksempelvis holde sig væk fra det meget mørkegrønne på kortet. "Det vil man ikke ud i," fortæller Philip Bæk Christiansen, der også selv er begyndt på orienteringsløb.

Men det kan selvfølgelig også være en del af charmen ved orientering, at man kan ende et sted, hvor ikke mange andre har sat deres aftryk. Så lærer man i hvert fald, at man skal tage kortlæsningen alvorligt.

Læs også: Leg løb med dine børn

Det handler om at vælge den rigtige vej for dig ud fra din fysiske formåen. Det nytter ikke noget, at du sender dig selv (og din familie) over en stejl bakke, hvis du ved, du får ondt i knæene af det. Eller igennem et svært gennemløbeligt skovområde i stedet for stierne.

Derfor lærer børnene altså signaturerne godt at kende og genkende. For hvordan ser en mose ud? Hvordan ser et vandløb ud? Hvordan ser en gravhøj ud? Hvor tæt skov er det grønne på kortet egentligt?

Prøv orientering med 'Find Vej i Danmark'

'Find Vej i Danmark'-dagen finder i år sted lørdag den 13. april. Her er der 43 gratis motionsarrangementer, hvor I kan få en introduktion til orienteringsløb.

Sådan gør I

 

Ruterne kan I finde på findveji.dk, hvor de allerede ligger klar til print. Posterne er også allerede sat op, så I kan også tage af sted lige om lidt, hvis I har lyst.

Ved 170 steder i Danmark er der over 5.000 poster. Alene i Rude Skov nord for København har Søllerød Orienteringsklub opsat 65 faste poster, som er blevet til 22 baner – 12 lette, 6 middel og 4 svære.

I Lyngby kan man få lokalhistoriske spørgsmål stillet ved hver funden post via sin smartphone, da ruten går igennem den historiske del af byen.

Har du fået blod på tanden, og vil deltage i 'Find Vej i Danmark'-dagen, kan du tilmelde dig på Facebook og blive løbende opdateret om nye tiltag.

Bliver I grebet af det, kan I finde jeres nærmeste klub på Dansk Orientering-Forbunds hjemmeside.

 

 

familieorientering - sådan gør du

  1. Gå ind på findveji.dk
  2. Find og læs pjecen 'Orientering – lær at finde vej'.
  3. Find en rute og print. Husk at medbringe væske og evt. lidt mad.
  4. Sæt jer ind i kortets signaturforklaring, og hvad mønstre og farver symboliserer.
  5. Har du et kompas, så tag det med. Der findes også Smartphone-applikationer med kompas.
  6. Vend kortet undervejs, så det hele tiden vender i samme retning, som I går – også kaldet 'at retvende kortet'.
  7. Start med den letteste rute og prøv evt. en sværere bagefter.
  8. Notér posternes kontrolbogstaver undervejs i felterne på kortet. På findveji.dk kan I tjekke, om I fandt de rigtige.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke