Ta' familien med på skattejagt

Geocaching er en familiesport, hvor skjulte skatte og GPS udstyr forvandler en almindelig søndagstur i skoven til en skattejagt for hele familien

Ta' familien med på skattejagt

Danmark er fyldt med skjulte skatte. Sandsynligvis går eller kører du forbi en eller flere hver dag uden at lægge mærke til det. I alt ligger der godt 8500 'skatte' eller caches, som de hedder på geocacher sprog, gemt rundt om i landet. Måske i en hul træstub ude i skoven eller sat fast med en magnet under en skraldespand inde i byen. Ideen bag de mange gemte 'skatte' er, at alle, der har lyst og ejer en bærbar GPS, kan gå på internettet, finde skattenes nøjagtige og derefter tage ud i naturen og finde dem. Det kaldes geocaching, og det er en af de hurtigst voksende familiesportsgrene i verden.

Ligesom et par tusind andre familier i Danmark dyrker familien Ekstrøm Christensen geocaching i deres weekender. Sammen med sin hustru Gitte Ekstrøm Christensen og deres tre delebørn har Kim Christensen dyrket sporten i to år. Ifølge ham er det interessante ved sporten, at det er en blanding af noget teknisk og naturoplevelser.

"Det er lidt nørdet, fordi man begynder turen med at gå på nettet og plotter koordinaterne for de skatte, man vil finde, ind på GPS'en. Men samtidigt kommer man også ud i naturen og ser nogle områder af Danmark, man normalt ikke ville opleve," siger Kim Christensen.

Det skal du bruge til geocaching

 • En håndholdt GPS (Koster fra 800 kr.)
 • Ekstra batterier
 • Vandrestøvler
 • Blyant
 • Notesblok
 • Lygte
 • Kniv
 • Lette arbejdshandsker
 • Drikkevand
 • Mobiltelefon
 • Kompas

Af sted på skattejagt

Sammen med resten af sin familie har han inviteret os med i skoven omkring Farums nedlagte kaserne lidt uden for København. Her ligger otte caches gemt inden for en radius af cirka en kilometer. Det ved han efter et besøg på Geocaching.com, hvor alle i caches i Danmark er markeret på et kort.

"Jeg valgte, at vi gerne ville prøve at finde de otte caches, så jeg har downloaded koordinaterne på GPS'en," fortæller han, inden vi begiver os ind i skoven.

Familiens 12-årige datter, Helena, går i spidsen. Hun holder GPS'en op foran sig og følger pilen på den lille skærm. Når bare hun går den vej, pilen peger, vil hun til sidst komme til det sted, hvor den første skat er gemt. Mens resten af familien følger trop, styrer hun gruppen ind igennem vinterskovens nøgne træer, uden om knækkede grene og forbi kolde vandhuller. Fem minutter efter, vi forlod parkeringspladsen, nærmer vi os den første skat. GPS'en viser, at vi er under to meter fra det sted, hvor skatten ligger gemt. Mere præcist kan det ikke blive, og vi begynder at lede i skovbunden. På nettet har Kim læst, at der tale om en skat i mellemstørrelse. Hurtigt finder de to store drenge den kamuflagefarvede ammunitionsboks, der er gemt under nogle grene op ad et stort træ.

De åbner den og fisker den lille logbog frem, der altid i en eller anden form findes i skattene. Her skriver man navn og dato for, hvornår man har fundet den. I kassen ligger også forskellige små legetøjsfigurer, og har man lyst, kan man tage en ting og til gengæld selv lægge noget i kassen. Da logbogen er udfyldt, dækker vi kassen til igen. Med et tryk på GPS'en peger pilen mod næste skat, og vi kan se, at den ligger godt 200 meter væk. Nu er det mor Gittes tur til at finde vej, og hun holder nøje øje med GPS'ens røde pil.

Læs mere: Leg løb med dine børn

Undgå at blive opdaget

Normalt er en tur i skoven med mor og far ikke noget, der får større børn og unge til at strutte af begejstring. Måske nærmere tværtimod. Men når man tager GPS'en med, bliver det ifølge familien Ekstrøm Christensens to store drenge meget mere interessant at tage med mor og far i skoven.

"Det kan være ret udfordrende at finde nogle af de sværere skatte, så udover at få frisk luft og motion, er det også spændene at lede efter skattene," fortæller den ældste af de to drenge, Jesper på 17. Hans et år yngre bror, Michael, er enig med ham. Selv om han indrømmer, at nogle af klassekammeraterne synes, at det er lidt underligt, at de gider rende rundt ude i skoven og lede efter skatte.

"Vi har også selv været på geocaching inde i København, hvor der er mange gemte skatte. Men de er svære at finde, og man skal passe på, at folk ikke opdager det, når man finder noget. Ellers risikerer man, at de finder skatten og smider den væk," fortæller de to drenge.

Mønter med mission

Skattene, eller caches, varierer meget i størrelse og indhold og kan bestå af alt fra små metalcylindere på størrelse med spidsen af en pegefinger til metalkasser med plads til fem-seks liter. I skattene skal der som minimum være en logbog, derudover findes en række andre genstande, der blandt geocachere er populære og sjove at finde. Eksempelvis har Kim Christensen købt en såkaldt Travelcoin - en rejsemønt - på nettet. Den koster cirka 50 kr. og har et unikt serienummer, der gør det muligt at følge dens videre færd via internettet. Ideen er, at mønten lægges i en skat, hvor den næste geocacher, der kommer forbi, kan tage den med sig og lægge den i en anden skat et andet sted i landet. På den måde kan en Travelcoin rejse fra sted til sted og land til land. Når geocacherne kommer hjem, registrerer de på geocacher.com, hvilke mønter de har fundet, og hvor de har lagt dem ud.

"På den måde kan vi følge mønten. Vi kan se, hvor den har været, hvor den skal hen, og om den har en mission," fortæller Kim Christensen. For en Travelcoin kan godt have et bestemt geografisk mål.

"Hvis jeg lægger en mønt ud, kan jeg skrive på nettet, at netop denne mønt skal rejse til eksempelvis Las Vegas. Så kan folk, der finder den, måske tage den med i lommen, hvis de skal over Atlanten," fortæller Kim Christensen.

Der findes blandt geocachere 'coin races', eller møntvæddeløb, hvor mønter et bestemt sted i verden kæmper mod hinanden om først at komme til et andet land eller verdensdel. I dag skal Kims mønt dog ikke noget bestemt sted hen. Så da familien ankommer til den fjerde skat, lægger de mønten ned. I skatten ligger i forvejen en anden mønt. Den tager familien med sig i bytte, for at lægge den ud på næste tur.

Læs mere: Orienteringsløb for børnefamilien

Man skal bruge hovedet

Geocaching er et amerikansk fænomen, der begyndte i år 2000 og som siden har fået flere og flere tilhængere verden over. Derfor er de fleste begreber inden for sporten også på engelsk, hvilket i starten godt kan gøre det lidt svært at holde styr på terminologien. På verdensplan er flere end 700.000 personer registreret som aktive geocachere, og millionvis af caches findes gemt på alle kontinenterne. Også på Antarktis. De mange skatte kan findes på geocaching.com, og Kim Christensen, der gennem sit arbejde rejser meget, har også været på skattejagt i en række europæiske lande.

"Når jeg har tid til det, plejer jeg gerne at gå efter en skat, det sted jeg er. Blandt andet har jeg fundet skatte i England og Polen, men det er ret svært at geocache inde i byerne, fordi de høje bygninger går ud over GPS'ens nøjagtighed," fortæller han.

De flere end 8.000 skatte, der er gemt rundt omkring i Danmark, er lagt ud af privatpersoner, der gerne vil give andre geocachere mulighed for at finde dem. Ifølge Lars Lautrup-Larsen, der står bag hjemmesiden Geocaching.dk, lægger folk caches ud, fordi de synes, det er sjovt, og fordi de gerne vil vise andre et smukt stykke Danmark.

"De fleste, der laver en skat, gør det, fordi de kender et smukt sted i nærområdet, som de gerne vil dele med andre," fortæller han.

Og så er der det med årstiden. Selv om familien Ekstrøm Christensen har taget på skattejagt i starten af det nye år, så er de enige om, at geocaching er sjovest i sommerhalvåret, hvor en kold sodavand og en god madpakke er en lige så vigtig del af sporten som GPS'en.

Hvem har flest skatte?

Når geocachere kommer hjem fra en skattejagt i skoven slutter turen som den begyndte – foran computeren. Hos familien Ekstrøm Christensen er det far Kim, der står for den del. Han bruger typisk et kvarter til en halv time på at registrere, hvilke skatte familien har fundet, og hvilke mønter, de har lagt ud eller taget med videre. Men for Kim og resten af familien, betyder det ikke så meget, hvor mange skatte de har fundet. Men det kan det gøre for andre, fortæller Kim.

"Nogle går også meget op i at være såkaldt 'first finder', det vil sige den første til at finde en ny skat. Så meget endda, at de er parat til at stå op midt om natten for at være den første til at finde den."

begreb indenfor geocaching

 • Geocaching: Skattejagt med GPS efter såkaldte 'caches' eller 'skatte.'
 • Geocacher: En person, der dyrker geocaching
 • Caches: Betegnelse for de 'skatte', som geocachere ligger ud. Typisk består de af en mindre plastikboks indeholdende små nipsgenstande samt en logbog. Findes i mange forskellige former helt ned til fingerbølstørrelse.
 • Travelcoin: Mønt med et unikt serienummer, der gør det muligt at følge dens vej fra skat til skat via internettet.
 • Travelbug: Lille æske, der ligesom travelcoins har et unikt serienummer. Travelbugs indeholder typisk små nipsgenstande, og må flyttes fra skat til skat.
 • Geocaching.com: Den officielle hjemmeside for hele verdens geocachere, hvor alle skatte, travelcoins og travelbugs er registreret.
 • Geocaching.dk: Dansk hjemmeside i stil med den officielle, hvor geocachere kan udveksle erfaringer og gode råd. Et godt sted for begyndere, at finde mere information om sporten.Mystery caches: Skatte, hvis koordinater er hemmelige, indtil man har fundet en række andre skatte, der tilsammen afslører mystery skattens koordinator.
 • Multi caches: Skatte, hvis koordinator først afsløres, når man har løst en række opgaver i form af eksempelvis rebuser eller regnestykker.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke