HJERTET SLIDER FOR SUNDHEDEN

Med ca 35 mio. årlige slag holder dit utrættelige hjerte dig i live. År ud og år ind. Hele dit liv. Uden pauser. 29. september er international World Heart Day. Og årets tema er “Power your life”. Og er der noget, alle hjerter har, er det netop POWER.

Din krop

EN MUSKEL, DER ALDRIG HVILER
Dit hjerte knokler konstant. Pumper blodet ind og ud af de fire hjertekamre i op til 100 år. Nonstop. Hos voksne er hjertet på størrelse med to knyttede voksenhænder. Et barns hjerte er ca på størrelse med barnets knyttede hånd. Det vokser altså, men er ikke nogen bodybuildermuskel. Hjertets vægt ligger ret konstant på omkring 1/200 af din kropsvægt og producerer i løbet af dit liv energi nok til at køre en lastbil til månen og tilbage igen.

MANGE HJERTEBØRN KLARER SIG FINT
Omkring 0,8 pct af alle nyfødte (ca 450 børn om året) har hjertefejl. Nogle bliver opereret. Andre ikke. Og nu viser et norsk forskningsprojekt, at mange børn med hjertefejl, specielt børn med hul imellem hjertekamre, klarer sig fint uden overvågning. “De fleste børn med påvist hul i hjertet bliver stemplet som hjertebørn og sygeliggjort helt uden grund. Men det er at gøre dem en bjørnetjeneste,” udtaler overlæge og forsker Jarle Jortveit fra Sørlandet Sygehus i Arendal til forskning.no.

Er du nysgerrig på at vide mere om dit hjerte?
I Magasinet Sundhed+ kan du få en masse informationer om vores vigtigeste livskilde HJERTET

KØB ABONNEMENT PÅ SUNDHED PLUS, OG FÅ MAGASINET LEVERET TIL DØRENFå de seneste artikler direkte i din indbakke