15 år gamle blodprøver kan afsløre prostatakræft

PSA testen, som bruges til at måle i blodprøver om mænd har tegn på prostatakræft, kan også forudsige om der er en forhøjet risiko for denne kræftform, senere i livet.

15 år gamle blodprøver kan afsløre prostatakræft

Den såkaldte PSA test (prostataspecifikt antigen) måles i blodprøver og bruges i dag til at vise, om en mand har tegn på kræft i prostata. Men nu viser forskning fra Kræftens Bekæmpelse, at PSA-testen også kan bruges til at forudsige, om en mand har en forhøjet risiko for senere i livet at udvikle prostatakræft – og om det er en aggressiv form for kræft.

 Læs også: Stress giver ikke kræft

Blodprøver fra befolkningsundersøgelse viser vejen

Forskeren har haft adgang til en enestående samling af blodprøver fra flere end 27.000 danske mænd, som er indsamlet i perioden 1993-97 i forbindelse med Kræftens Bekæmpelses befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred’. Knap 1.100 af de 27.000 mænd udviklede senere prostatakræft. Ved at sammenligne disse blodprøver fra 90’erne med en tilsvarende gruppe af raske mænd uden prostatakræft har forskeren vist, at blodprøver taget for op til 15 år siden kan sladre om, hvilke mænd som mange år senere har øget risiko for at få prostatakræft.

Læs også: Spis rigtig og forebyg kræft

Denne artikel er udviklet i samarbejde med Kræftens BekæmpelseFå de seneste artikler direkte i din indbakke