15 sunde tricks i lommen - få de smarteste apps til din smartphone

Mange af os har efterhånden fået en smartphone, der kan meget, meget mere end bare at ringe og sende beskeder. Den kan også give dig et bedre helbred. Her giver vi dig 15 bud på programmer – apps, som du kan hente til din telefon og hjælpe til at gøre hverdagen sundere

15 sunde tricks i lommen - få de smarteste apps til din smartphone

Apps til at holde kroppen i gang

 

runapp

Run App

App'en bruger den indbyggede GPS i din smartphone til at lokalisere, hvor du er og har været. På den måde kan du bruge den til nøjagtigt at måle dine træningsruter op, så du kan se, hvor hurtigt du har løbet din sædvanlige rute i forhold til sidste gang, du trænede. Du kan også få en markering for hver kilometer i en tabel, der opdateres automatisk. En klar lyd vil fortælle, hver gang du passerer en kilometer, eller du kan sætte den til at give et signal hvert femte minut. Du er altså konstant opdateret på din aktuelle præstation.

Pris: 30 kroner. Udviklet til iPod Touch, iPhone med indbygget GPS og Android

 

Office-Yoga

Yoga Office

Hvis du er til yoga, er denne app et must. Den giver dig nemlig mulighed for nemt at vælge den yoga-øvelse, du har brug for lige nu. Det vil kun tage dig et par minutter at mindske spændinger og stress, men hvis du har tid nok, kan du vælge en af de tre serier med udvalgte øvelser på 10-15 minutter. Du kan også tage hele serien, der varer cirka 30 minutter. App'en er designet til, at du kan lave øvelserne der, hvor du er, om det er på jobbet, derhjemme eller i toget.

Pris: 18 kroner. Udviklet til iPod Touch, iPhone, iPad og Android

 

Imindfulness

Imindfulness

Kan bruges til at give hjernen et frikvarter i hverdagen. App'en kan både bruges af nybegyndere som en introduktion til mindfullness og meditation såvel som af de mere erfarne til at skabe rutine og struktur i deres meditationspraksis. Imindfulness indeholder en introduktion til mindfulness og meditation samt tre guidede meditationer på henholdsvis 4, 10 og 20 minutter, og herudover giver app'en mulighed for at lave påmindelser og skabe overblik over, hvor længe og ofte du har mediteret.

Pris: 12 kroner. Udviklet til iPod Touch, iPhone, iPad, og der kommer snart en app til Android

 

Endomondo-Sports-Tracker

Endomondo Sports Tracker

Du kan bruge app'en til at registrere løb, cykling, kajaksejlads, skiløb, eller hvad du nu dyrker af sportsgrene. Den tager tid og måler distance og giver derefter feedback på din præstation ud fra din historik. Alle dine konditionsdata sendes herefter automatisk til din profil på www.endomondo.com, hvor du har vidt forskellige muligheder for at analysere din træning og konkurrere mod dine venner i forskellige konkurrencer. Du får derudover vist, hvor dine venner træner på et kort, og du kan kommunikere med aktive mennesker i hele verden og få gode råd om din træning.

Pris: Gratis. Udviklet til iPhone, iPad og Android

 

Pauseboogie

Pauseboogie fra Gigtforeningen

App'en er udviklet af Gigtforeningen som et middel mod ømme led, dårlig ryg og hold i nakken. Du får enkle og sjove, kortere øvelser, som du kan lave i din pause, når du har siddet for lang tid i den samme stilling eller slæbt på tunge ting. øvelserne løsner op og forebygger både smerter i nakken, skuldrene, knæene, hofterne og fødderne. Og så tager de under to minutter. Det er udbredt, at folk får fysiske skavanker ved at arbejde i den samme stilling i længere tid, og det kan pauseboogie forhindre med simple øvelser.

Pris: Gratis. Udviklet til iPod Touch, iPhone, iPad og Android

 

Få styr på din vægt, og spis sundt

 

Mobile-Fitness

Mobile Fitness


Her er et nemt redskab, hvis du gerne vil tabe dig eller bare spise sundere. Mobile Fitness giver nemlig støtte til en sundere kost, mere motion og velvære gennem din mobiltelefon. Du kan konstant få en vurdering af din fysiske status - afbildet i en graf - ved at indtaste, hvad du spiser, og hvor meget du rører dig. App'en gør det på den måde nemt for dig at holde styr på kaloriebalancen. Du modtager løbende støtte og feedback tilpasset din personlige udvikling og fremskridt.

Pris: Gratis. Udviklet til iPod Touch, iPhone, iPad

 

APPetitvækkeren

APPetitvækkeren

Hvis du ikke har den store kreativitet i køkkenet og gang på gang henfalder til usund mad, er dette en app for dig. APPetitvækkeren er udviklet af Hjerteforeningen, og den giver dig et hav af sunde opskrifter, så du hver dag har en ny at gå i gang med. App'en er inddelt i forskellige kategorier, så du for eksempel kan vælge mellem pizza, grønne retter, fisk, kødretter, salater eller sandwich, og den giver dig efterfølgende opskrift og indkøbsliste, så du næsten ikke behøver at tænke selv.

Pris: Gratis. Udviklet til iPod Touch, iPhone, iPad

 

Madvare-info

Madvare info

App'en er udviklet af Fødevarestyrelsen i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, og den giver et indblik i indholdet af over 1.000 danske madvarer. Der er tal på, hvor meget fedt, protein og kulhydrat, du finder i de forskellige madvarer, samt hvilke vitaminer og mineraler madvarerne indeholder. Med app'en i lommen ved du altid, hvad den bestemte madvare indeholder, så du kan sørge for at få den rette energifordeling.

Pris: 6 Kroner. Udviklet til iPod Touch, iPhone, iPad

 

Way-of-Life

Way of Life

Nu kan du holde øje med, om din livsstil bevæger sig for meget i en negativ retning uden at bruge særlig meget tid på det. De fleste har en mavefornemmelse, om hvilken livsstil de har, men ikke desto mindre gør de sjældent noget ved det. Med Way of Life kan du med simple røde og grønne grafer måned for måned overvåge de trends, der styrer dit liv. Spiser du eksempelvis nok frugt og grønt? Får du rigelig søvn? Og får du egentlig trænet så meget, som du selv troede? Med denne app kan du overvåge dig selv og finde ud af, om du har den livsstil, du ønsker, eller om der skal ske ændringer.

Pris: Gratis. Udviklet til iPod Touch, iPhone, iPad

 

Food-for-Brains

Food for Brains

Mange tænker på, hvordan kroppen ser ud og reagerer på det, vi spiser. Men det er mindst lige så vigtigt, at hjernen får den rette føde at arbejde med. Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg står bag denne app, der giver dig inspiration og opskrifter til, hvordan du fodrer hjernen, så den fungerer og udvikles bedst muligt. Du får at vide, hvad der er sundt. Hvad du skal holde dig fra. Hvad gør dig bedre til det, du gerne vil være god til, og hvad du skal spise for at undgå at blive syg. Desuden har app'en en farvenøgle, der fortæller, hvilke retter, der passer godt sammen i løbet af en dag.

Pris: 18 kroner. Udviklet til iPod Touch, iPhone, iPad

 

Fedtenergiprocent

Fedtenergiprocent

Ifølge Nordisk Næringsstof Rekommendationer er anbefalingen af energifordelingen i dine måltider således: Fedt bør maksimalt udgøre 30 procent, kulhydrat 55 procent og protein 15 procent. Hvis du følger de anbefalinger, minimerer du risikoen for ernæringsrelaterede sygdomme, og det er nemt med denne app. Varedeklarationen på fødevarer kan nemlig ofte snyde med hensyn til, hvor meget af varens energi der kommer fra fedt. Med app'en kan du hurtigt udregne den rigtige fedtenergiprocent, samt procenterne for kulhydrater og protein i dine fødevarer, så du rammer den gode balance.

Pris: 6 kroner. Udviklet til iPod Touch, iPhone, iPad

 

Apps til at holde dig sundhedsorienteret:

 

TV-2-Førstehjælp

TV 2 Førstehjælp

Nu kan du lære at redde liv med din telefon. Den fortæller nemlig, hvad du skal gøre, hvis du pludselig skal yde førstehjælp. Se, hvordan du giver kunstigt åndedræt og hjertemassage på de udførlige demonstrationer på instruktionsvideoerne. App'en er støttet af Trygfonden og giver et overfladisk kursus i førstehjælp, som dog ikke kan erstatte et rigtigt førstehjælpskursus.

Pris: Gratis. Udviklet til iPod Touch, iPhone, iPad

 

Pollental

Pollental

Lider du af allergi, og begynder du straks at nyse, når der er græsfrø i luften, er det en god ide at anskaffe denne app. Så slipper du for at tjekke vejrudsigten, hver eneste gang, du skal udenfor en dør. Pollental-appen fortæller dig nemlig det eksakte pollental, lige der hvor du befinder dig i Danmark, så du slipper for at få ødelagt dagen af en tilstoppet næse.

Pris: 18 kroner. Udviklet til iPod Touch, iPhone, ipad

 

Idrætsskader-nej-tak

Idrætsskader nej tak

Uanset om du er træner, idrætsudøver eller motionist, er denne app uundværlig. Hvis uheldet er ude, og du eller en af dine venner bliver ramt af en idrætsskade i for eksempel skulder, albue, knæ, ankel eller muskler, har Danmarks Idrætsforbund udviklet denne app, så du kan vurdere og førstebehandle nogle af de mest almindelige idrætsskader i led, sener og muskler. Du kan desuden også finde baggrundsviden om idrætsskader og genoptræning.

Pris: Gratis. Udviklet til iPod Touch, iPhone, ipad og Android

 

Heart-R8

Heart R8

Den bedste måde at finde ud af din egen formkurve er gennem din puls. Med app´en kan du måle pulsen og få at vide, hvor den burde ligge, om din krop skifter hurtigt nok fra max- til hvilepuls, og på den måde finde ud af, hvor meget du skal fokusere på kredsløbstræning. Placer din pegefinger foran iPhone kameraet, og på 10 sekunder vil din aktuelle puls blive målt og logget i din historik.

Pris: Gratis. Udviklet til iPhoneFå de seneste artikler direkte i din indbakke