24 timer i kroppen - hvad sker der?

Fra vi står op, bader og børster tænder om morgenen, til vi et døgns tid senere afslutter nattens sidste drømmesøvn, gennemgår vores kroppe utallige små, automatiske processer. Hvordan din krop fungerer, kan du blive meget klogere på her - kort fortalt.

24 timer i kroppen - hvad sker der?

Håret vokser

Et hår på hovedet vokser 0,05 millimeter på et døgn. Dagligt taber vi op mod 100 hårstrå af de mellem 100.000 og 200.000, vi har på hovedet.

Neglene vokser

En fingernegl vokser 0,1 millimeter på et døgn, mens en tånegl nøjes med 0,05. De negle, vi slider mest på, vokser hurtigst, og om sommeren vokser neglene desuden hurtigere end om vinteren.

Læs også: Pas på dine fødder

Vi bliver kortere i løbet af dagen

Når dagen er omme, og vi går i seng, er vi næsten 1 centimeter kortere end om morgenen, da vi stod op. I dagens løb synker muskler og led nemlig en smule sammen.

Vi sveder 1 liter

Vi sveder hver dag for at køle kroppen af, men mængden afhænger af flere ting: hvor i verden vi bor, hvor højt vores aktivitetsniveau er, og hvordan vores kroppe er indrettet. På et døgn sveder og udånder vi normalt 1 liter, men ved for eksempel feber, stærk varme eller hård træning stiger tallet markant.

Vi drømmer

Vi drømmer gennemsnitligt 4 gange i løbet af natten, primært under den såkaldte REM-søvn. Hver drøm varer mellem 5 og 40 minutter, og voksne drømmer typisk i op til 2 timer per nat. Lige når man er faldet i søvn, er drømmene kortest.

Hvor meget sover vi?

Søvnbehov er meget individuelle – og til en vis grad aldersbestemte. Jo yngre vi er, desto mere søvn har vi brug for. En 20-årig behøver omkring 8,5 timers søvn i døgnet, mens en 60-årig kan klare sig med cirka 5 timer. Den dybeste søvn ligger først på natten.

Maden passerer på 24 timer

Mad er cirka 24 timer om passere gennem kroppen. Fra mavesækken, som optager væske, vandrer maden i løbet af 4 timer videre til tyndtarmen, som den er 13 timer om at komme igennem. Næste station er tyktarmen, hvor der over cirka 7 timer nedbrydes blandt andet fedt og proteiner.

B-mennesker har 26 timers døgn

Nyere forskning viser, at vores indre urs naturlige dagcyklus ikke varer de 24 timer, som Jordens gør, men snarere 25, 26 eller endda 27 timer. De sidstnævnte mennesker er typisk dem, som foretrækker at gå meget sent i seng, mens mennesker, der ligger tættere på en 24 timers-cyklus, typisk er A-mennesker.

Læs også: Hver anden mand får vandladningsproblemer

Hvor meget skal vi spise?

Det daglige kaloriebehov er 30 kalorier per kilo kropsvægt ved almindelig aktivitet. Selv hvis man tilbringer hele sin dag i sengen uden nogen form for fysisk aktivitet, har man stadig behov for kalorier til at holde kroppen og organerne i gang.

1-2 liter urin i døgnet

Urin dannes, når blod filtreres på sin vej gennem nyrerne. I alt filtrerer vi gennemsnitligt 180 liter væske på et døgn. 98 procent af det bliver igen absorberet af blodet, mens det resterende udskilles som urin. Der dannes 1-2 liter i døgnet.

250 gram afføring

Vi udskiller mellem 150 og 250 gram afføring per døgn. Mængden kan variere i forhold til hvor meget væske, der er i afføringen. Det er individuelt, hvor mange gange i døgnet, man skiller sig af med afføring, men i reglen får man tre-fire gange i døgnet afføringstrang.

1000 ml spyt om dagen

En rask, voksen person producerer mellem 1000 og 1500 milliliter spyt på et døgn. Spyt har flere funktioner, bl.a. at fugte slimhinderne og sikre modstandsdygtigheden over for mikroorganismer i slimhinder, tunge og tænder. Desuden påbegynder det nedbrydningen af kulhydrater og blødgør maden, så den er lettere at synke og nemmere at fordøje.

Vi blinker 15 gange i minuttet

Som voksne blinker vi gennemsnitlig omkring 15 gange i minuttet for at hindre øjnene i at tørre ud. Er man vågen i 14 timer i døgnet, svarer det til 14.400 blink om dagen. Nyfødte blinker væsentlig sjældnere – kun et par gange pr. minut.

Vi siger i gennemsnit 16.000 ord om dagen

En grundig undersøgelse af knap 400 amerikanske studerendes ordbrug viste, at de gennemsnitligt ytrede 16.000 ord i døgnet – og at der var minimal forskel mellem kvinder og mænd. Spændet blandt de undersøgte var imidlertid stort; personen, som talte mindst, brugte blot 500 ord i døgnet, mens den, som talte mest, nåede op på 47.000. Begge var mænd.

Vi trækker vejret 17.000 gange om dagen

Man trækker normalt vejret 12-15 gange i minuttet – eller mellem knap 17.000 og 22.000 gange på et døgn. Er tallet højere, kan det være tegn på for eksempel stress eller nervøsitet, mens mediterende kan komme helt ned på 3 til 4 åndedrag i minuttet. Ved hvert åndedrag i hvile passerer en halv liter luft ud og ind af lungerne.

Hjertet slår 100.000 gange om dagen

Hjertet slår 100.000 gange på et døgn. På en måned bliver det til omkring 3 millioner hjerteslag, og hos en 80-årig har hjertet slået op imod 3 billioner gange gennem livet. Ved hvert hjerteslag pumpes der cirka 70 milliliter blod ud – det samme som 7.000 liter pr. døgn. Kvinders hjerter slår hurtigere end mænds.

Læs også: Flere danskere får hjerteflimmer

På en måned skifter vi hele huden ud

Vore kroppe taber hvert døgn 25 millioner hudpartikler, hvoraf ti procent er bærere af bakterier. På en måned har vi skiftet hele huden ud, og bliver man 80 år gammel, har man tabt tæt ved 50 kilo hudpartikler i løbet af sit liv.

Mænd producerer 1000 sædceller per sekund

En mand producerer 86.400.000 sædceller i løbet af et døgn. Det svarer til 1000 sædceller per sekund. Ifølge nogle undersøgelser kan tallet dog være op imod 1500 sædceller per sekund. En kvinde danner til sammenligning cirka 450 æg i løbet af sit liv.

 

Kilder bl.a.:Medicinsk Kompendium, Sundhed.dk, Den Store Danske, sweathelp.org, anti-perspirant.info, Statens Seruminstitut, Den nationale kosthåndbog, glostruphospital.dk, National Geographic, Dansk Sygeplejeråd (dsr.dk), flush-it.dk, The Guardian, Scientific American, bionordic.dk, Illustreret Videnskab.

DEN TIDSSTYREDE KROP

  • Tidligt om morgenen stiger både hormoner og antallet af sædceller
  • Midt på formiddagen er koncentrationsevnen højest
  • Ved middagstid er den verbale formåen stærkest
  • Tidligt på eftermiddagen kan man bedst tåle smerte
  • Sidst på eftermiddagen skulle risikoen for træningsskader være mindst
  • Først på aftenen er fordøjelsessystemet på fuld kapacitet
  • Ved 22-tiden er sexlysten stærkest


Få de seneste artikler direkte i din indbakke