400.000 danskere tisser i bukserne

Inkontinens er ved at udvikle sig til en folkesygdom. Ny undersøgelse indikerer, at problemet er stigende blandt yngre mennesker

400.000 danskere tisser i bukserne

Det er ikke sjovt at tisse i bukserne. Især ikke når man er voksen og konstant skal tænke på, om det næste latteranfald eller nys vil resultere i ufrivillig vandladning. Men det er virkeligheden for 10 procent af den voksne befolkning, hvilket svarer til 400.000 danskere. Og i modsætning til den gængse opfattelse, så er en stor del af dem personer under 40 år, hvoraf de fleste er kvinder.

Det viser en ny undersøgelse foretaget på internettet blandt 1.315 inkontinente danskere, hvor en tredjedel af de deltagende var under 40. Selv om undersøgelsen foregik på internettet, og derfor ikke er fuldstændig repræsentativ, så indikerer den ifølge sekretariatschef i Kontinensforeningen Aase Randtoft, at inkontinens langtfra er et problem kun for ældre mennesker.

"Vi kender ikke det præcise tal, men der er et betydeligt antal unge kvinder under 40, der døjer med inkontinens. Vi ser ofte piger ned til 20 års alderen, der har problemer," fortæller Aase Randtoft. Det bekræfter klinikchef på Rigshospitalets gynækologisk-obstetrisk afdeling, Lars Alling Møller. Han oplever en stigende tendens til, at kvinder mellem 20 og 40 får problemer med at holde på vandet. Typisk på grund af et for stort væskeindtag.

Læs mere: Shh, sig det ikke så højt

Den største frygt

Undersøgelsen, der er lavet af Kontinensforeningen i samarbejde med Kompas Kommunikation, viser, at en femtedel oplever, at deres vandladningsproblemer påvirker deres arbejdsliv negativt, mens 21 procent tænker over deres påklædning i tilfælde af et vandladningsuheld. Men ud over det rent praktisk besværlige, så er inkontinens desuden enormt tabubelagt og forbundet med stor skam. Den største frygt blandt de adspurgte, er da også at komme til lugte på grund af et 'udslip.' Knap halvdelen døjer jævnligt med den frygt, mens 25 procent decideret skammer sig over deres lidelse. Også når det kommer til sex, giver ufrivillig vandladning problemer. 18 procent mener nemlig, at det påvirker deres sexliv i en negativ retning.

Læs mere: Blæreproblemer på stranden

Gode behandlingsmuligheder

Ifølge undersøgelsen har kun en tredjedel fortalt deres kæreste eller ægtefælle om lidelsen, og 59 procent går heller ikke til lægen med deres problem. De fleste fordi de ikke vil gøre det til et problem, eller fordi de ikke tror, at lægen kan gøre noget ved det. Men ifølge Aase Randtoft er der gode muligheder for at komme drypperiet til livs.

"Kun 30 procent er tvunget til at gå med ble, og det er typisk de ældste. For de øvrige kan problemet løses ved enten kirurgi, medicinsk behandling eller bækkenbundsøvelser," fortæller hun.

Læs også artiklen 'Skønhedsguruer skyld i unges inkontinens

116.000 DANSKERE PLANLÆGGER TOILETRUTEN

For knap hver tredje inkontinente - svarende til 116.000 danskere - betyder deres vandladningsproblemer, at de ikke forlader hjemmet uden at have forberedt toiletruten inden.

 

Blæren for 128.000 danskere så ustabil, at de går regelmæssigt med bind eller ble.

 

Sådan lever en inkontinent:

  • 44 procent er bange for at lugte
  • 34 procent udvælger restauranter, cafeer, supermarkeder og lignende efter, hvor der er et toilet
  • 29 procent forbereder sin toiletrute, inden de forlader hjemmet
  • 25 procent skammer sig ofte over sit problem
  • 23 procent nedjusterer sit vandforbrug

Kilde: Kontinensforeningen i samarbejde med Kompas KommunikationFå de seneste artikler direkte i din indbakke