Allergi kan komme af parfume

Allergi kan komme af parfume

Den liflige duft af parfume er et must for nogle. Mens andre ikke bryder sig om - eller måske ikke kan tåle de stærke dufte, der kommer forbi næse og hud. Og der kan være god grund til at gå udenom de parfumerede produkter, hvis du vil undgå allergi.

Parfumeallergi

EU's eksperter fastslår nemlig i en vurdering af parfume, at over 100 duftstoffer fra kosmetik kan give allergi. De anbefaler, at forbrugerne får at vide, når et af stofferne findes i deres produkt.

Brugere af parfumerede plejeprodukter risikerer at udvikle allergi. I hvert fald hvis der er tale om et eller flere blandt 127 parfumestoffer. Det er hovedbudskabet i vurderingen, som EU's videnskabelige komite, SCCS, står bag. Eksempelvis er menthol og vanillin blandt de 127 parfumestoffer, som eksperterne vurderer, er så allergifremkaldende, at de bør stå med navns nævnelse på bl.a. din shampoo eller creme.

SCCS vurderer altså, at det ikke kun er de nuværende 26 deklarationspligtige parfumestoffer, som kan være et problem, hvis man vil undgå allergi fra parfume. Det kan derfor være en god ide at gå udenom alle parfumestoffer, hvis man vil være forsigtig.

Læs mere: Unge mænd bliver syge af parfume

BESKYTT DIG IMOD parfumeALLERGI

  • gå efter produkter til personlig pleje, rengøring og tøjvask med Den Blå Krans, så er du sikker på, der ikke er parfume i. Er der oveni købet et af miljømærkerne Svanen eller Blomsten på, sikres du til en vis grad også mod stoffer, som er miljøbelastende og kan påvirke sundheden på andre måder.
  • gå efter svanemærkede plejeprodukter, der er lavet til børn. Svanen tillader nemlig ikke parfume i produkter til børn, men der må godt være lidt i, når det er til voksne.
  • undgå at bruge produkter, der indeholder parfume. Du kan desværre ikke altid se i deklarationen, om et produkt indeholder parfume. Hvis der står 'parfume', 'parfum' eller 'aroma' kan du regne med, at der er parfume i. Men hvis det ikke står der, må du dufte dig frem for at være sikker på, at det er uden parfume. Eller vælge produkter, der decideret skriver, at de er uden parfume på emballagen.
  • nøjes med at bruge parfume, aftershave og lignende til festlige lejligheder.
  • holde parfumestoffer væk fra kontakt med din hud, ved f.eks. at bruge det på tøjet (tjek dog først om det pletter). Men husk at parfume også kan genere luftvejene hos dig selv og andre.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke