At stimulere det lille barn

Som nybagt forælder har du sikkert på et tidspunkt tænkt over, hvorvidt du får stimuleret dit barn, så hun udvikles, som hun skal – og helst lidt til.

At stimulere det lille barn

Der er mange omsorgsopgaver, når man er forælder til et lille barn. Der skal gives mad, der skal skiftes ble, der skal søvn til, og bedst som dit barn er faldet til ro og sover, læner du dig tilbage, og så strejfes du måske netop af tankenom, hvorvidt du får stimuleret barnets udvikling nok?

Det optimale tidspunkt for stimulering synes at være, når dit barn er vågent og mæt. Her oplever du, at hun er opmærksom på dit ansigt, og hvis hun har set det nogle gange, så vil hun eksempelvis kunne efterligne, når du rækker tunge, og de mundbevægelser, du laver, når du taler.

Læs mere: Hvornår kan jeg lade andre passe min baby? 

Enkelt legetøj

Fars eller mors ansigt, der taler med blid og rolig stemme, er absolut den bedste stimulering, du kan tilbyde dit lille barn. Intet overgår dette.

Men for at variere det kan du indimellem forsøge at fange hendes opmærksomhed ved hjælp af et stykke farvestrålende legetøj – eventuelt noget der kan give en lille lyd, som en rangle for eksempel kan.

Hvis du er på udkig efter noget stimulerende legetøj til dit lille barn, kan man nogle gange blive fascineret af flotte uroer med mange farvestrålende detaljer.

Men som en del andre forældre, vil du måske opleve, at den slet ikke interesserer barnet og i stedet bliver en udstillingsgenstand på børneværelset.

Den er for avanceret til dit barns aktuelle udviklingstrin. Har du allerede anskaffet en, så overvej om du kan fjerne noget fra uroen, så den bliver mere enkel.

Læs mere: Baby skal være økologisk 

Hjernens udvikling


Babyers hjerner udvikler sig i nærmest eksplosivt tempo, og denne udvikling har brug for stimulering.

Det betyder derfor meget, at det lille barn stimuleres gennem alle dets sanser.

Men det er ikke altid, at dit barn har brug for, at du er så aktiv, og nogle gange vil du opleve, at dit barn afviser dit forsøg på kontakt.

Gør hun det, så se det som et sundhedstegn. Hun formår at tage en pause.

Hun er således indimellem i stand til at 'lukke af' for nye stimuli og bruger i stedet energi på at fordøje de indtryk, hun allerede har fået.

Derfor besvarer hun ikke dine forsøg på at få øjenkontakt, men ser typisk et helt andet sted hen.

Læs mere: Er du en god barselsgæst?

Luk ikke af for hverdagens stimuli

Når dit lille barn ligger i sin barnevogn, stimuleres hun ved at følge med i glimt af det, I passerer på jeres gåtur.

På de første gåture, hvor dit barn ikke er mange dage gammelt, fanger hun ikke meget af det, der sker omkring jer på jeres vej.

Men for hver dag der går, stimuleres dit barn mere og mere af disse gåture, og samtidig øver hun sig i at kunne falde i søvn til trods for, at der sker forskellige ting omkring hende.

Så sæt ikke en stofble eller andet foran kalechen, der hindrer dit barns udsyn på jeres gåture. Det vil kun gøre det svært for dit barn, der så på et senere tidspunkt skal indhente denne forpassede udvikling. En helt naturlig udvikling i forhold til at kunne evne at udelukke indtryk, så dit barn bliver i stand til at falde i søvn ved egen hjælp.

Hvad er STIMULI

  • Små børn skal stimuleres for at udvikle sig
  • Dit ansigt er det bedste, du kan tilbyde dit lille barn, når du vil stimulere hende
  • Jo yngre dit barn er, jo mere enkelt legetøj har hun brug for
  • Gåture med barnevognen stimulerer dit barns sanser
  • Husk at give plads til pauserne


Få de seneste artikler direkte i din indbakke