Barnløshed er en livslang sorg

Mange mener, at meningen med livet er at få børn. Men det er langt fra muligt for alle

Barnløshed er en livslang sorg

Mellem hver 5. og 8. par har brug for hjælp til at blive forældre, og en gennemsnitlig skoleklasse rummer typisk et til to børn, der er blevet til ved hjælp af lægevidenskaben.

Alligevel kan barnløshed selv i 2013 være yderst svært at tale om. For mange er det et tabu, og for de fleste er ufrivillig barnløshed en livslang sorg.

Mænd er dobbelt så lukkede om deres barnløshed som kvinder. Hvis de skal tale om temaet, bliver det i højere grad på et orienterende plan, hvor kvinder oftere er mere åbne om situationen; det viser resultater fra det såkaldte 'Compipro - et forskningsprogram om barnløshed og behandling', ledet af Lone Schmidt, der er lektor, dr.med., ph.d. ved Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Lone Schmidt leder et samarbejde mellem en international, tværvidenskabelig forskningsgruppe og fire offentlige fertilitetsklinikker i Danmark.

Forskningsprogrammet giver udtryk for, at par i behandling for barnløshed har et stort behov for forståelse, og netop den forståelse mener psykolog og psykoterapeut Nina Cederberg er afgørende for at komme godt videre uden børn.

Læs mere: Ambitiøs forskning i barnløshed sætter manden i centrum

Skabt til fællesskab

"Ufrivilligt barnløse par oplever en stor og reel sorg, der typisk er størst i den periode, hvor parret aktivt søger om at blive forældre. Oftest får de barnløse forståelse, når de fortæller omgivelserne om deres situation. Men typisk sker der det, at empatien og omtanken for de barnløses situation reduceres i takt med, at tiden går," forklarer Nina Cederberg.

Nina Cederberg er forfatter til en bog om barnløshed og parforhold og mener, at en del af sorgen omkring ikke at kunne få børn hænger sammen med en eksistentiel angst, der er et grundvilkår for os alle som mennesker.

"I en tid hvor de fleste af os ikke tror på nogen Gud, står vi mere alene i forhold til at skabe mening i vores eget liv – noget som kan være svært at forvalte. Vi er alene om at blive født og alene om at dø, og for rigtigt mange er det at skabe sig en familie helt afgørende. Vælger man at stifte familie, så har man pludselig fællesskabet og er en del af noget større. Når vi vælger hinanden som partnere, ser vi også helt instinktivt på hinanden som potentielle forældre, der kan skabe dette fællesskab. Når den rolle bortfalder, skal vi til at redefinere os selv. Det er en stor opgave og for nogle en livslang opgave," siger Nina Cederberg.

Læs mere: Hormonbehandlinger for barnløshed kan øge børnenes risiko for kræft

Livets andre muligheder

"I forbindelse med mit arbejde på bogen 'Barnløshed og parforhold – at passe på sig selv og hinanden' interviewede jeg en barnløs mand, der stod midt i livet. Han sagde blandt andet om barnløsheden, at det også handler om at træffe et valg om ikke at lade det forpeste hele sit liv. Man må virkelig gøre op med sig selv; det er lidt ligesom en, der bliver kørt over og ikke har sine ben mere – det må han så forholde sig til. Man må finde de andre muligheder livet så tilbyder," citerer Nina Cederberg.

"Det er meget rammende for, hvordan man kan have det, og hvad der skal til for at komme videre. At være barnløs er for de ufrivilligt barnløse et livslangt livsvilkår, som man skal lære at leve med. For nogen er det en livslang opgave. Når vennernes børn bliver store, og der kommer børnebørn, bliver de barnløse igen konfronteret med, at der er sider af livet, som de ikke får lov til at opleve. Det handler om at finde noget at sætte i stedet for at være forældre og bedsteforældre. Og det kan godt tage nogen tid at finde det, der giver mening og livskvalitet," siger Nina Cederberg.

Hun har følgende to råd til ufrivilligt barnløse, der kan ses som mulige veje til at skabe livskvalitet uden egne børn i hverdagen:

"Lav en plan med din partner. Hvad vil I gerne med jeres liv, når børn ikke kan være omdrejningspunktet? Over 3, 5 og 10 år skal I afdække, hvad I vil med livet sammen. Hvad vil I opleve? Hvad vil I nå? Og sørg for at have et standardsvar til folk, der spørger, hvorfor du ikke har børn. Det sikrer, at du ikke får revet unødigt op i det, der gør ondt, når du mindst venter det."

myter om barnløshed

 • Barnløshed er en sjældenhed!
  Nej, den rammer mellem hvert 5. og 8. par.
 • Barnløshed er selvforskyldt på grund af usund livsstil!
  Nej, undersøgelser viser, at barnløses levevis kan sidestilles med folk, der ikke er barnløse.
 • Fertilitetsbehandlinger er en garanti for graviditet!
  Nej, lidt under en tredjedel af de kvinder, der går i behandling bliver aldrig gravide.
 • Hvis man lever sundt og motionerer, kan man få børn til man er langt oppe i årene!
  Nej, graviditet hænger sammen med det biologiske ur, der ikke ændres af motion og sund levevis.
 • Hovedparten af dem, der får fertilitetsbehandlinger er enlige eller lesbiske!
  Nej, i 2011 blev kun 6,2 procent af alle IVF behandlinger på offentlige klinikker udført på kvinder uden en mandlig partner.
 • Ufrivillig barnløshed er et luksusproblem, som ikke vedkommer samfundet!
  Ufrivillig barnløshed er et samfundsproblem. Det kræver 2,1 barn at reproducere os. I øjeblikket er gennemsnittet for, hvad en kvinde føder 1,8 barn. Det truer samfundsudviklingen.

  Kilde: Karin Erb, chefbiolog på Fertilitetsklinikken på OUH/Fertility Awareness

Læs mere: Videoovervågning finder de bedste æg til barnløse parFå de seneste artikler direkte i din indbakke