BATH – DET HELBREDENDE BAD

Termiske bade, helbredende vand og wellnes har altid haft en central plads i den mentale og fysiske sundhed. I årtusinder er vandet blevet brugt til at styrke sundheden.

BATH – DET HELBREDENDE BAD

Lang tid før Brexit blev en del af europæernes begrebsverden, valfartede mennesker fra det europæiske kontinent til de britiske øer for at nyde de helbredende vande i byen Bath i England. Målet var Aquae Sulis "vandfald", som den blev kaldt dengang.

De termiske bade i det idylliske sydvestlige England er for længst lukket. Alligevel kan man stadig forestille sig, hvor unikke de må have været, da romerne har haft mange andre muligheder for at benytte sig af termiske bade. Mange steder, hvor der var helsegivende kilder, opførte romerne således kurbade for at slappe af og få energi gennem vandets mange egenskaber.

Dengang som nu er det gældende for de termiske bade, at de både er helbredende og forebyggende. Vandet er typisk acrato-termisk med en temperatur på ca. 36 °C og rigt på calcium, magnesium og kulsyre.

Blod- og lymfecirkulationen bliver forbedret på grund af det hydrostatiske tryk. Den termiske effekt gavner hele kroppen. Kredsløbet bliver forbedret, når der sker en stigning i temperaturen i vævene. Vandet medvirker også til smertelindring, reduktion af muskelspændinger og en øget aktivitet i metabolismen. Hudens ekstravaskulære væske og celler bliver aktiveret, og kroppen kommer til at slappe af.

Termiske bade med den ioniske sammensætning og vandets temperatur er gavnlige til behandling og rehabilitering af:

  • Inflammatorisk og degenerativ gigt.

  • Skader og følgevirkninger efter kirurgiske indgreb.

  • Gynækologiske sygdomme og eftervirkninger efter gynækologiske kirurgiske indgreb.

  • Neurologiske sygdomme f.eks. eftervirkninger efter slagtilfælde og andre neurologiske tilstande, som kræver genoptræning.

  • Postoperativ rehabilitering af traumer.

FOREBYGGENDEMineralerne og temperaturen i det termiske vand får kroppen til at slappe af. Det fungerer derfor også som forebyggende og lindrende.

Det vidste romerne. I dag bliver Bath besøgt af mere end en halv million turister hvert år, men det bliver ikke brugt som kurbad. Det er muligt at smage på vandet, som efter sigende både har helbredt og forebygget en række sygdomme. Vandet indeholder natrium, calcium og svovl i store mængder, og det kommer fra Mendip Hills, hvor det falder som regn og trænger ned gennem kalksten til en dybde på mellem 2.700 og 4.300 meter. Varmen fra jordens indre hæver vandtemperaturen til 69-96 °C, før det under tryk stiger til overfladen langs sprækker i kalkstenene. 

Vil man opleve og nyde de termiske bade, kan det anbefales at se på mulighederne på nettet, hvor der findes forskellige destinationer i forskellige prisklasser. En god oplevelse hænger også sammen med omgivelserne, og her er der mulighed for mange forskellige aktiviteter i hele verden.

3 forslag til destinationer hvor man kan opleve de termiske bade

  • Széchenyl termisk bad i Budapest, Ungarn
  • Hotel Vejlefjord
  • Terme di Saturnia i byen Saturnia, Italien

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke