Bedsteforældre går til børnepsykolog

Der er kommet en helt ny type bedsteforældre, der går til psykolog for at få hjælp til at takle udfordringerne med børn og børnebørn. Børnepsykolog opfordrer forældre til at respektere, at bedsteforældre er mere end en pasningsgaranti

Bedsteforældre går til børnepsykolog

Næste gang du og din mand trænger til en weekend uden børn, så husk at børnepasning ikke er bedsteforældrenes problem. Måske trænger de også til en weekend uden børn eller børnebørn. Og så må I finde på noget andet, eller udskyde planerne til en anden weekend.

»Der er ingen andre generationer, der har haft så store forventninger til, hvad bedsteforældrene skal hjælpe til med. Det er helt nyt, at man forventer, at de altid skal kunne passe børnebørnene,« siger den erfarne familiepsykolog Margrethe Brun Hansen.

Hun har arbejdet med familier i over 30 år, og i de seneste år har hun fået en ny slags klienter i sin konsultation. En typisk situation er bedsteforældrene, der har planlagt noget for weekenden, men så ringer deres barn og vil have hjælp til børnepasning på samme tidspunkt - og hvad gør man så? Det er et dilemma, en del bedsteforældre slås med:

Læs mere: Børnevaccination giver raske bedsteforældre

Dårlige bedsteforældre?

»De spørger mig, om de er dårlige bedsteforældre, hvis de siger nej. Det mener jeg ikke, de er. Mit råd er altid, at det er i orden at sige nej, og så kan man jo foreslå en anden weekend, hvor det passer,« mener Margrethe Brun Hansen, der dog understreger, at det naturligvis er en anden situation, når børnebørnene er syge.

»De vil gerne hjælpe, de er meget engagerede, og de slipper alt, de har i hænderne, hvis børnene ringer for at få hjælp. Det er selvfølgelig godt, hvis alle er glade for det. Men nogle gange bliver det for meget. Så kan bedsteforældrene ikke finde ud af at sige nej til de krævende børn, og så kommer de til mig for at få hjælp,« fortæller hun.

Læs mere: Hvornår kan jeg lade andre passe min baby?

Venner med børnene

Ifølge psykologen er det en helt ny tendens, at bedsteforældre går til psykolog med den slags problemer. Men man kan sige, at de ligger som de har redt. For problemet med at sige nej er ikke nyt. Det er tværtimod opstået, dengang deres egne børn var små.

»De nye bedsteforældre var den første generation af forældre, hvor begge var ude på arbejdsmarkedet. De skulle definere en ny forældrerolle, og for mange blev det en rolle, hvor man var mere venner med børnene, end man var den voksne, der bestemte. Derfor har mange undgået at tage konflikter med deres børn. De har altid givet lov og givet plads. Børnene forventer, at det mønster fortsætter, når de selv bliver forældre. De tror stadig, mor og far skal gøre alt for dem og deres børn,« forklarer Margrethe Brun Hansen.

Så hun råder de nye bedsteforældre til at turde sige til og fra.

»Mange bedsteforældre skal lære at sige fra overfor deres børn, og det kan også indebære, at de sætter andre grænser overfor børnebørnene end dem, deres egne børn synes er rigtige. Men så skal de naturligvis også lade være med at blande sig, så børnene kan være de forældre, de vil være,« siger hun.

Læs mere: En dejlig tid sammen med bedsteforældreneFå de seneste artikler direkte i din indbakke