Bliv fadder for en hjertestarter

Hjertestartere redder liv. Derfor placerer TrygFonden hvert år 100 hjertestartere på offentlige og kulturelle institutioner, så almindelige mennesker kan redde folk med hjertestop

Bliv fadder for en hjertestarter

Hvert år falder 3.500 danskere om af hjertestop uden for hospitalet. Blot hver tredje af dem får førstehjælp, og kun en ud af 15 overlever hjertestoppet.

Det er grumme odds, som TrygFonden håber, de kan være med til at ændre. Siden 2006 har TrygFonden sat 300 hjertestartere op over hele landet. De fungerer på den måde, at de gennem elektriske stød kan få et hjerte, som er holdt op med pumpe, til at slå normalt igen. Indtil videre har de reddet fem danskeres liv.

En af dem, der har prøvet en hjertestarter på egen krop, er den 69-årige pensionist Povl Schultz Hansen fra Midtsjælland. Sidste år, efter et besøg hos nogle gamle kollegaer i København, tog han indtil Hovedbanegården for at tage toget hjem. Men mens han kigger på afgangstiderne, begynder hans øjne at flimre kraftigt, og pludseligt er alt sort.

"Det næste, jeg husker, er, at nogen siger 'nu har vi ham', og jeg vågner op igen," fortæller Povl Schultz Hansen.

På det tidspunkt ved han ikke, at en læge og en jordmoder tilfældigvis har set ham falde om og med en af TrygFondens hjertestartere på Hovedbanegården har fået ham genoplivet. En oplevelse, der har gjort stort indtryk på ham.

"Hvis det var sket på Strøget eller et andet sted, så var jeg her nok ikke i dag," fortæller han.

Povl Schultz Hansen nåede aldrig at få sagt tak til de to, der reddede hans liv.

"Hvis de læser det her, så skal de vide, at jeg er dem dybt taknemmelig, og gerne vil sige tak for deres indsats," fortæller han.

Læs mere: Sikkert strandliv

Private må købe selv

Siden 2006 har TrygFonden årligt doneret 100 hjertestartere. Det er planen, at de vil fortsætte indtil det samlede antal når 500. Hjertestarterne bliver hængt op synlige steder og fungerer som mobile enheder, man kan tage ned fra væggen og over til personen med hjertestop.

"Vi går efter at donere hjertestarterne til organisationer, foreninger og kultursteder, hvor der kommer mange ældre mennesker over 50 år, da denne målgruppe har størst risiko for at få et hjertestop. Også steder i eksempelvis Vestjylland bliver favoriserede, når der skal findes aftagere, eller faddere som vi kalder dem, da der i det vestjyske er længere udrykningstid og derfor potentielt mere brug for en hjertestarter. Når folk får en hjertestarter, modtager de naturligvis også undervisning i, hvordan den skal bruges," fortæller Trine Heidemann, der er kommunikationschef hos TrygFonden.

Hun fortæller videre, at de ikke donerer hjertestartere til private virksomheder, da de må forventes at kunne betale for udstyret selv.

Læs mere: Brandmænd rykker også ud til hjertestop i København

Alle kan bruge dem

Direktør i firmaet red-liv.dk, der blandt andet sælger hjertestartere, Allan Lassen fortæller, at man ikke skal være bange for at bruge en hjertestarter, selv om man aldrig har prøvet det før.

"Når man tænder for hjertestarteren, fortæller den dig, hvad du skal gøre, og hvor du skal sætte elektroderne på. Og så giver den kun strøm, hvis den kan mærke, at der er brug for det. Man kan ikke gøre noget forkert," beroliger Allan Lassen, der har undervist hundredvis af personer i brugen af hjertestartere.

En hjertestarter, som den TrygFonden donerer, koster i omegnen af 25.000 kroner inklusiv taske. Men private firmaer og andre, der ønsker at anskaffe sig en hjertestarter, kan få dem fra omkring 10.000 kroner afhængig af mærke og type.

HJERTESTARTER

Ønsker man at blive fadder for en hjertestarter gennem TrygFonden, er der ansøgningsfrist to gange om året.

 

På hjemmesiden hjertestarter.dk kan du finde en oversigt over landets hjertestartere samt yderligere instruktion til, hvordan man bruger den.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke