Børn fyldes med antibiotika

Forbruget af antibiotika i Danmark er de sidste ti år steget voldsomt. Udviklingen skyldes især dårlig kommunikation, og at læger føler sig pressede til at udskrive antibiotika til børn

Børn fyldes med antibiotika

Nye tal viser, at forbruget af antibiotika er steget med omkring 20 procent på blot ti år. Det er en skræmmende udvikling, mener professor og speciallæge i almen medicin Lars Bjerrum fra Københavns Universitet. Han frygter, at vi med tiden ikke vil være i stand til at bekæmpe helt almindelige bakterielle infektioner som f.eks. en bakteriel lungebetændelse.

”Det er noget, vi læger må tage seriøst. Vi ved, at når vi har et stort forbrug af antibiotika, får vi også en øget resistens. Det vil sige, at medicinen ikke har så gavnlig en effekt som sidst, vi anvendte den.”
Ifølge Lars Bjerrum skyldes det store forbrug ikke, at børn er mere syge end tidligere, men at læger og forældre misforstår hinanden – lægerne tror, at forældrene gerne vil have antibiotika til deres barn, og føler sig dermed pressede til at ordinere det.

Læs også: Pas godt på vores antibiotika

Der er sjældent behov for antibiotika

Alle børn bliver syge, får hoste, bliver forkølede og får ondt i ørerne, men det er ifølge Lars Bjerrum sjældent nødvendigt at ordinere antibiotika. Han skønner, at op imod 80 procent af alle luftvejssymptomer skyldes en virus, og i de tilfælde har antibiotika ingen effekt. Alligevel udskrives der ofte antibiotika mod luftvejsinfektioner.

”Kroppen kan faktisk ofte selv bekæmpe en mellemørebetændelse eller en halsbetændelse – også selv om infektionen skyldes bakterier,” siger Lars Bjerrum.

"Kun 1 ud af 20 børn, som får antibiotika for mellemørebetændelse, har gavn af det. Resten kunne have klaret sig lige så godt uden. Men 1 ud af 14 børn, som får antibiotika for mellemørebetændelse, vil opleve bivirkninger som ondt i maven, diarré, opkastninger og/eller udslæt."

Antibiotikabehandling kan være på sin plads 

I de tilfælde, hvor lægen konstaterer en bakterieinfektion, og barnet har feber, kan lægen udskrive antibiotika. Det kan være vanskeligt at afgøre, om en betændelse skyldes en bakterie eller en virus, men en podning kan vise, hvilke bakterier der er tale om.

”Hvis et barn er under et halvt år, og det f.eks. mistænkes, at det har en mellemøreinfektion, bør der ofte udskrives antibiotika. Vi ved, at det i de tilfælde hjælper de fleste børn. Derimod hjælper det ofte ikke, efter at et barn er fyldt fire år. Undersøgelser viser, at hvis man behandler 20 børn med antibiotika, har det kun en gavnlig effekt på 1 barn,” siger Lars Bjerrum

Husk at tage pinicilinkuren færdig

Den hyppigste årsag til at udskrive antibiotika er luftvejsinfektioner, dernæst urinvejsinfektioner. Hvis sygdommen skyldes en streptokokbakterie, er der typisk god grund til at ordinere antibiotika.

Det er endvidere vigtigt at gøre antibiotikabehandlingen færdig – også selvom barnet føler sig frisk efter et par dage. Hvis man stopper behandlingen før tid, vil nogle af bakterierne nemlig kunne overleve, og de vil derefter være mere modstandsdygtige overfor samme type antibiotika og vil kunne formere sig.

Læs også: Resistente bakterier kan sprede sig fra jord

Antibiotika eller ej

  • Antibiotika har ingen effekt på virus.
  • Næsten alle infektioner i øre, næse og hals skyldes en virus.
  • Antibiotika kan give bivirkninger som ondt i maven, diarré, opkastninger og udslæt.
  • De fleste infektioner – også dem, der skyldes bakterier – går over af sig selv.
  • Flere og flere bakterier bliver resistente overfor antibiotika.

 

Sådan får du barnet til at tage antibiotika

  • Mikstur: Brug antibiotikamikstur direkte fra køleskabet. Jo koldere miksturen er, jo mindre gennemtrængende er smagen.
  • Piller: Pulveriser pillen, og bland den med en skefuld saft eller juice.
  • Få barnet til at holde sig for næsen. Det mindsker smagsindtrykket.
  • Vær klar med noget, som barnet kan spise eller skylle efter med.

 

Kilde: www.antibiotikaellerej.dk

Læs mere om antibiotika på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

www.antibiotikaellerej.dk

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke