Børnesår er ikke for børn

Selv om navnet antyder, at der er tale om noget barnligt og uskyldigt, så er børnesår slet ikke for børn. Der er derimod tale om en yderst smitsom infektion, som kræver hurtig behandling, hvis man vil undgå at ens barn smitter familien og resten af institutionen

Børnesår er ikke for børn

De fleste småbørnsforældre oplever det på et eller andet tidspunkt af deres barns institutionsliv. At de små en dag har fået nogle sår i ansigtet og på hænderne, som ikke ligner almindelige sår eller rifter.

Det kan være børnesår, og selv om navnet antyder noget barnligt og måske endda uskyldigt, er det langt fra tilfældet. Børnesår er nemlig en betændelse i huden, som er yderst smitsomt. Det ved de alt om i den integrerede institution Fryden på Frederiksberg i København.

Her var det et stykke plaster, som gjorde, at infektionen i 2009 bredte sig blandt børnene i institutionen. En forælder havde nemlig givet sit barn et plaster over et børnesår i den tro, at det så ikke ville smitte. Men det gjorde det, fortæller Frydens leder, Minna Strei.

"Vi er meget emsige med at sende børnene hjem, hvis vi opdager det. Problemet er, hvis et barn kommer til at gå med et uopdaget børnesår. Det var det, der skete den gang," forklarer Minna Strei.

Infektionen udviklede sig til en epidemi. Det viste sig, at der var tale om en særligt aggressiv bakterie, og institutionen måtte have hjælp af embedslægen til at komme af med den.

Læs mere: Børneeksem kan sætte sig på selvtilliden

Sådan behandler du børnesår

  • Bakterierne i et børnesår sidder under skorpen – det er derfor ikke nok blot at vaske såret.
  • Blødgør skorpen med en våd klud.
  • Løft forsigtigt skorpen af med en pincet
  • Vask såret med sæbe og vand. Brug eventuelt klorhexedinsæbe, som kan købes på apoteket.
  • Lægen kan behandle børnesår enten med en salve med antibiotika eller i sværere tilfælde med en antibiotikakur i form af tabletter eller mikstur. Ved behandling med salve skal sårenes skorper også fjernes inden påsmøring for den mest effektive behandling.
  • Barnet må ikke komme i institution, før sårene er tørret ind, og skorperne er faldet af.

 

Undgå at infektionen spreder sig:

  • Sørg for at dit barn får vasket hænder, når han eller hun kommer hjem fra institution. På den måde hjælper du til, at en eventuel infektion ikke kommer inden for døren i dit eget hjem.
  • Klip barnets negle korte. Så er det sværere at kradse sig, og bakterierne har sværere ved at samle sig under neglene.
  • Tænk på hygiejnen både i institutionen og derhjemme. Barnet skal have sit eget håndklæde og sengetøjet skal vaskes hver dag, hvis barnet er smittet. Det kan også være en god idé at vaske legetøjet.
  • Børnesår rammer, som navnet antyder, typisk børn, men voksne kan også få sygdommen, hvis de kommer i kontakt med et smittet barn. Sørg derfor for, at stikkontakter, telefoner og andre steder, som de voksne rør ved, også bliver sprittet af.

Læs mere: Mange børn udvikler stress

Bliv hjemme

Ifølge Mads Haaning, der er farmaceut og souschef på Frederiksberg Apotek, er der ingen lette løsninger, hvis ens barn får børnesår.

Hvis et børnesår ikke behandles, vil infektionen sprede sig både til andre steder på barnet og til andre børn, når barnet klør sig på ny eller måske blot rører ved det samme legetøj, som andre børn derefter taget fat i. Børnesåret vil ikke gå i sig selv, for bakterierne dør ikke af sig selv. Og et plaster har ingen effekt overhovedet, så længe såret inde under plasteret ikke behandles.

"Såret væsker bare ud igennem plasteret," forklarer Mads Haaning.

I institutionen Fryden følger man Sundhedsstyrelsens retningslinjer om børnesygdomme.

Retningslinjerne siger, at et barn ikke må komme tilbage i institution, før alle børnesår er tørret ud, og skorperne er faldet af.

"Vi taler altid med forældrene, for der er flere holdninger til, hvor langt vi skal gå, men vi vil hellere sende børnene hjem en gang for meget end for lidt," siger Minna Strei.

Og der er god grund til at følge Sundhedsstyrelsens regler, fortæller Mads Haaning.

"Små børn forstår ikke smitte," forklarer han.

"Man kan ikke fortælle dem, at de ikke må røre ved et andet barn, eller at de ikke må klø sig."

Kløe sender smitten videre

Et børnesår opstår, når bakterier kommer i kontakt med en åbning i huden, for eksempel et lille sår, en rift eller et myggestik. Det giver mulighed for at bakterierne inficerer huden. Børnesåret ses først som en lille rød plet på huden. Kort tid efter udvikles en blære og såret begynder at væske med gulligt puds og danne skorpe.

Ifølge Mads Haaning kan det i første omgang være svært at se om såret blot er et almindeligt sår. men så snart der dannes blære, og såret begynder at væske, bør man ikke være i tvivl.

"Sårene opstår typisk ved næse, mund og ører, hvor børnene klør sig," forklarer han.

"Vi har alle sammen bakterierne på os – for eksempel i næsen – og normalt er vi modstandsdygtige over for dem. Men hvis vi får en rift eller et myggestik og derefter klør os, risikerer vi, at bakterien kommer ind under huden."

Læs mere: Børn har alarmerende mange skader i arme og ben

Oftest om sommeren

Både i institutionen på Frederiksberg og på apoteket, oplever man børnesår hyppigst om sommeren. Det kan ifølge Mads Haaning skyldes, at børnene har mere tøj på om vinteren, og at huden derfor er bedre beskyttet. Og børnene får måske også færre sår og rifter, når de leger mere inden døre.

Børn, der har andre hudlidelser, som børneeksem eller fnat er også mere udsatte for børnesår. Det er derfor særlig vigtigt, at de behandles for deres hudlidelse, så deres hud er hel og ikke inviterer til at klø.

kend forskel på dit barns sår

Børnesår (Impetigo): Ses først som en rød plet på huden, fortrinsvis rundt om munden og ved næsen, hvor barnet ofte klør sig. Kort efter dannes blærer, som brister og udtømmer en klæbrig gullig væske. Der dannes en gulbrun skorpe. Sårene klør og vil ofte sprede sig hurtigt, når barnet kradser i dem og derefter klør sig et andet sted på kroppen. Børnesår forsvinder efter 4-8 dage, hvis de behandles korrekt. Kontakt altid lægen, hvis du har mistanke om, at det er børnesår.

 

Almindeligt sår (hudafskrabning): Kan opstå overalt på kroppen. Bløder, hvis såret er dybt. Danner skorpe inden for et døgn og vil derefter sive med klar væske (vævsvæske). Efterhånden som såret heler, vil skorpen falde af.

Kilde: www.apoteket.dk

Kilde: Kilde Mads Haaning, farmaceut, Frederiksberg Apotek og www.apoteket.dkFå de seneste artikler direkte i din indbakke