Børnevaccination giver raske bedsteforældre

Børnevaccination giver raske bedsteforældre

Allerede et år efter vaccination mod pneumokokker i 2006 blev indført i Norge, kunne man se en dramatisk nedgang af alvorlig sygdom hos børn forårsaget af pneumokokker. Samtidig gik sygdom på grund af antibiotikaresistente pneumokokker også ned.

Pneumokokker

Der blev endvidere påvist en nedgang af alvorlige pneumokokinfektioner hos ældre mennesker. Alt dette viser et disputatsarbejde udført af lægen Didrik F. Vestrheimved ved institut for Folkesundhed i Oslo.

Pneumokokbakterien forårsager sygdom af alle sværhedsgrader. Den findes i halsen hos raske børn uden at give symptomer, men den er også en almindelig årsag til lungebændelse og hjernehindebetændelse. Det er særligt de yngste børn og svage ældre, som rammes af alvorlig pneumokoksygdom.

Før vaccinationen indførtes blev omkring 100 børn i Norge under fem år ramt af sygdom relateret til bakterien hvert år. Og man kan forestille sig, at noget lignende gør sig gældende i Danmark.

Vaccinationen beskytter mod de mest almindelige og farligste typer af bakterien. I 2007 blev der i Danmark indført vaccination i børnevaccinationsprogrammet med en såkaldt 7-valent vaccine og i 2010 indførtes en 13-valent type, som dækker endnu bredere. Det er hensigten med vaccinationen at forebygge især de alvorlige infektioner, som skyldes pneumokokker.

Læs mere: "Det giver mig en god fornemmelse i maven at vaccinere mine drenge"

Effekt for flere befolkningsgrupper grupper

Ud over at beskytte mod alvorlig infektion giver vaccinationen børnene en vis beskyttelse mod at få pneumokokbakterier i halsen (bærer af sygdommen). Forekomsten blandt raske børn i børnehaver blev undersøgt i Norge både før og efter vaccinationen blev taget i brug.

Før vaccinationen blev indført blev bakterien fundet hos 80 procent af børnene. Efter vaccinationen blev indført, skete en nedgang af de typer pneumokokbakterier, der vaccineres imod.

Kilde: 'Betydningen av pneumokokkvaksine i barnevaksinasjonsprogrammet'

Læs mere om sundhedspleje på www.sundhedsplejersken.dk

Læs mere: Tvivl blandt unge kvinder om HPV-vaccines sikkerhedFå de seneste artikler direkte i din indbakke