Boost kærligheden på din ferie

Kys, kærtegn og sex på sommerlagner står øverst på listen over ferieaktiviteter for mange par. Alligevel ender ferien ofte i skænderi. Men med målrettet forberedelse kan du få indfriet dine forventninger, booste kærligheden og genfinde forelskelsen til din partner.

Boost kærligheden på din ferie

Ferien står for døren, og forventningerne er tårnhøje. Mange travle måneder i hamsterhjulet skal afløses af årets store afbræk, hvor vi endelig kan få indhentet noget af alt det, vi har forsømt i parforholdet og familien.

Konflikterne tager med på ferie

Der er ingen grænser for, hvad must have-listen indeholder: Slentreture langs stranden hånd i hånd, mens solnedgangen ser på, afslapning med en god bog, et fordybende museumsbesøg og spændende geotracking med børnene. Vores forventninger er så forskelligartede og mange, så når kufferten skal pakkes, tager de fleste af os af sted med flere ønsker end underbukser. Og når vi kommer retur, er det oftest kun tøjet, der er brugt, mens ønskerne stadig ligger uforløste i bunden af rejsetasken og skriger på at blive realiseret. Forklaringen er ifølge psykolog Mette Holm såre simpel.
”Sommerferien er fortællingen om, at vi nu skal have det fedt sammen. Vi skal grille og hygge og have det sjovt. De skænderier, vi havde lige inden ferien, får vi lukket ned for uden at konflikterne bliver løst, fordi vi tænker, at ferien vil gøre noget godt for os. Men problemet er, at ferie i sig selv ikke kan noget. Den giver en ramme og et set-up, hvor vi kan mødes med venner og familie og hinanden. Men når ferien er slut, og vi oplever, vi ikke har fået alt den sex, vi ønskede, at børnene ikke var så velopdragne og søde at være sammen med, som vi ønskede, og vi ikke nåede at opleve, de ting vi havde sat næsen op efter, gør vi ferien ansvarlig,” forklarer Mette Holm.

Læs mere: Vær guide for dit barn på ferien

Forbered din ferie

Efter sådan en ferie er der pres på telefonerne hos psykologer og parterapeuter. Vi oplever, vi må have hjælp udefra, hvis vores parforhold skal være leveringsdygtigt i mere kærtegn, mere sex eller et harmonisk familieliv. Men vi kan faktisk selv gøre en masse for, at ferien bliver det, vi går og drømmer om. Og vi kan gøre det inden ferien.

Du høster som du sår

”I biblen står der blandt andet ’Du høster, som du sår’. Det passer meget godt på indfrielse af vores mange ferieforventninger. Her kan du hæve præcis det, du har stående i banken, og det betyder, at hvis du har forventningsafstemt ønsker med dig selv og dine omgivelser inden ferien, så er du meget tættere på at få den ferie, du drømmer om, end hvis I begge blot møder op med en pakket kuffert og forskelligrettede forventninger. Hvis I desuden er realistiske om, hvad der kan lade sig gøre, er I også kommet langt med at få en god ferie uden for mange uindfriede ønsker bagefter,” forklarer Mette Holm.

Læs mere: Brandvarme sommertips til feriemotion

Se ud over dine egne behov

Hun påpeger, at noget af det vigtigste at lære at forholde sig til ved en ferie er, at rammen og det faste skema er væk, hvilket betyder, vi med ét er sammen i døgndrift. Det lyder som lykken. Men det er møgsvært, når dagligdagen er fyldt med gøremål, og man nogle gange skal lede rigtig langt efter en aften med ’kærestetid’.
”I ferien skal du forholde dig til din partner og dine børn 24-7. For mange er det en svær manøvre, for det udfordrer den sociale intelligens og stiller krav om, at vi ser ud over egne behov, hvis vi vil have ferien til at fungere,” siger Mette Holm.
Hun foreslår, at vi inden ferien sætter os ned og snakker om, hvad det er for en ferie, vi gerne vil have. Og så beder hun os om at tænke mere på familien og parforholdet end på os selv og egne behov og ønsker.

Giv slip på hinanden og drop egoismen

”Hvis vi hver især kun går op i mig, mig, mig, får vi aldrig en god ferie med hinanden. Vi er nødt til at slippe vores eget projekt med at ville sole ved stranden hver dag, hvis den anden i parforholdet eller børnene vil noget andet. Livet er et kompromis. Det skal vi lære ved f.eks. at nyde, at se børnene trives og have det superfedt, når de leger i haven, eller manden vil på museum og nyder det, selv om vi vil noget andet. Så må vi forsøge at tænke, ’dejligt de trives, jeg skal nok få opfyldt mine behov med at sole eller sove længe i morgen’. Hvis vi kan det – altså give lidt slip på hinanden og give mulighed for, at den anden kan være der og få indfriet sine forventninger – så kan man også have held med at få forelskelsen til at blomstre igen. For forelskelse trives i fravær, og derfor er det slet ikke så skidt at skiftes til at lade hinanden komme til orde med sine ferieønsker og måske endda gøre noget hver for sig i en del af tiden,” foreslår Mette Holm.

Læs mere: Ferie med god samvittighed

Planlægning er kodeordet

Websexolog Maj Wismann oplever også, at vi som mennesker er meget egoistiske og har svært ved at gøre plads til partnerens behov. Hun slår også et slag for, at vi forbereder os sammen på at få en god ferie og lader det ellers så usexede ord ’planlægning’ sikre, at kærlighed og sex får optimale kår i ferien. 

”Hvis man deler tiden op i fire, så noget ferietid går til fællesaktiviteter med hele familien, noget går til mandens aktiviteter og ønsker, noget til kvindens og noget til kærestetid, så bliver der fyldt op på alle konti,” foreslår Maj Wismann som løsning på, hvordan alle bliver hørt, og parforholdet kan få et boost.

”At planlægge handler ikke kun om at sætte ord på, hvad man har af ønsker til ferien sammen og hver for sig. Det handler også om at snakke med sin partner om, hvornår man føler sig elsket. Mange får ekstra lyst til sex i ferien, men hvis det også skal være lyst til sex med ens partner, er det vigtigt, at vi forstår at vise, vi forstår og elsker vores partner, da der er en uløselig sammenhæng mellem sex og det at føle sig elsket,” forklarer Maj Wismann.

Lav en kærlighedsmanual

Der følger manualer med til alt her i verden, men ikke til hvordan vi gør hinanden glade, så vi føler os elsket. En før-ferie-øvelse kunne derfor være, at lave en brugsanvisning til sig selv, der siger, hvad der skal til for at man føler sig elsket.
”Det tager tid at lave sådan en liste, men når den er lavet, vil man oftest kunne finde ord, der repræsenterer alle fem kærlighedssprog og dermed måden, vi ønsker, at den anden udviser os kærlighed på. De fem kærlighedssprog er fysisk berøring, søde ord, gaver, tjenester og tid,” forklarer Maj Wismann.

Læs mere: Tag din sexlyst alvorligt

Spørg ind til hinanden

Undersøgelser viser, at der procentvis er flere mænd, for hvem den fysiske berøring i hverdagen har en større betydning i forhold til at føle sig elsket i forhold til kvinder, som oftere føler en større kærlighed, når de bliver anerkendt verbalt, spurgt ind til og snakket med. En god måde at imødekomme hinanden på inden en ferie kunne her være at spørge interesseret til hinanden.
”Man kunne spørge ’Hvis jeg skal være med til at gøre dig glad i sommerferien, så den bliver super god, hvad kunne du så tænke dig’ - Det er ikke ensbetydende med, at det kun er den ene part, der skal bestemme, men det er en åbning til en dialog omkring, hvad, der skal sættes på dagsordenen fra begges sider af. Min erfaring er, at mange mænd værdsætter, at kvinden på den måde viser interesse og også prioriterer mandens ønsker i sommerferien som lige så vigtige at få realiseret som hendes egne og familiens i det hele taget. Det skal være et samarbejde, hvor alle er med på råd og bliver hørt, for at en ferie tilgodeser alles behov. Den slags opmærksomhed og altså viden om den andens behov,betyder mere sex på den lange bane. Men det kræver, at man har lavet sit forarbejde og sat ord på, hvad der gør den enkelte glad,” siger Maj Wismann.

5 ferie-fif til god ferie:
  • tal om jeres forventninger til ferien, inden I tager af sted
  • planlæg hvad I skal lave og sørg for at tilgodese både børn, voksne og parforholdet
  • vær realistisk med, hvad ferien skal kunne
  • giv slip på egne behov og nyd, når din partner gør noget, han bliver glad af
  • lav en ’brugsanvisning’ på dig selv, som du giver din partner, så din partner konkret ved, hvad der gør dig glad. Det giver mulighed for, at parforholdet får et boost, og man føler sig elsket

Kilde: Maj Wismann og Mette Holm.

Læs mere: Bliv rejseklarFå de seneste artikler direkte i din indbakke