Brystkirurgiens historie - fra bivoks og glaskugler til implantater

Forskønnende brystkirurgi kan fejre 120 års fødselsdag. Det har været en lang og turbulent tilværelse, og der er sket alvorlige fejl undervejs, men nu ser det ud til at brystkirurgien har vundet bred anerkendelse

Brystkirurgiens historie - fra bivoks og glaskugler til implantater

Større bryster, mindre bryster, løftede bryster, mere ens og symmetriske bryster, naturligt dråbeformede bryster eller højsiddende high profile bryster - i dag kan man stort set få de bryster, man ønsker sig. Kvindebryster er og har været genstand for opmærksomhed så langt tilbage, man kan se af historien. Og kvinder har udsat sig selv for livsfare og enorme smerter for at opnå et fyldigere brystparti.

Brystkirurgi - Med livet som indsats

Magasinet Sundhed har sat en af brystkirurgiens absolutte førstedamer stævne for at høre hele historien. Benedikte Thuesen er medejer og speciallæge i plastikkirurgi på Københavns Privathospital ved Lyngby. 

Læs også: Forebyggende brystoperation redder liv

Første brystoperation - Begynderheld

Den første kirurgisk brystforstørrende operation blev udført i 1895 af den østrigske læge Czerny. I forbindelse med at han fjernede en godartet knude fra en kvindelig patients bryst, efterlod fjernelsen et hulrum i brystet. Czerny transplanterede en fedtknude, som den samme kvinde havde omme på ryggen, op til hulrummet i brystet. 

”Og tænk det lykkedes! Det er den type operation, vi har så svært ved at få til at lykkes endnu i dag”, fortæller Benedikte med smil på læben. Flere læger fortsatte eksperimenterne med brystforstørrende operationer med eget fedtvæv. 

”Men fedtet gik jo ofte til grunde i organismen, og så medførte den forskønnende operation blot et bryst, der var skæmmet af store ar efter operationen og igen var skrumpet til naturlig størrelse.”
Så man gik over til at sprøjte vegetabilsk olie, paraffin, lanolin eller voks direkte ind i brystet, eller man forsøgte sig med at indoperere mere faste implantater af elfenben og glas!

Ny fase af implantater

I 1950’erne var det nye, at anvende polyvenyl som fyld i brystet. Polyvenyl er en form for syntetisk svamp. Denne type implantat var Benedikte engang med til at fjerne ved en operation på Rigshospitalet.

”Patienten kom med to kanonkugler og der var dannet fuldstændig kapselstramning i brystet. Det var en kamp at få fjernet, fordi vævet var groet sammen med polyvenylen. Jeg måtte skære det ud, og det havde patienten gået med i over 30 år! Det var før silikonens tid.”

Læs mere: Sprøjter afløser kniven

De første silikoneimplantater

I 1967 blot seks år efter opfindelsen af silikone implantatet udførte man den første brystforstørrende operation med silikoneimplantat i Danmark.

De tidlige implantattyper havde en glat overflade, og den glatte skal gav øget risiko for kapseldannelse. Benedikte anslår, at over 40 procent af patienterne i 1960’erne fik kapseldannelse.

Anden generations implantater

I midten af 1970’erne justerede man udformningen. Andengenerationsimplantaterne fik en tyndere silikoneskal, dog stadig med den glatte overflade, og de indeholdt en mindre fast silikonegel. Det resulterede i færre kapseldannelser, men til gengæld steg risikoen for sivning af silikonegelen på grund af den tyndere skal. I årene der kom, så man derfor flere tilfælde, hvor der var gået hul på implantatet.

Tredje generationsimplantater

bryst-operation-med-implantat_2.jpg

I 1987 kom tredjegenerationsimplantatet på markedet. Det havde en nupret overflade, som minimerede antallet af kapseldannelser betydeligt. 

Fjerde generationsimplantater

I dag taler vi om fjerdegenerationsimplantater, de såkaldte skærefaste implantater, hvor skallen er helstøbt så der ingen svage punkter er, og der gives livslang produktgaranti på holdbarheden. Risikoen for kapseldannelse med kvalitetsimplantater er i dag på under en procent.

Skamfulde patienter 

I 2000 begyndte Benedikte at arbejde med plastikkirurgi i privat regi. Dengang kom patienterne nærmest krybende langs væggene, når de ønskede en brystforstørrende operation.

”Det var stadig meget tys-tys og for nogle næsten skamfuldt at få foretaget en operation. Men så eksploderede åbenheden omkring brystforstørrelser ellers op gennem 00’erne i takt med, at det blev mere og mere almindeligt at få lavet bryster.”

”I dag er det ALLE typer fra alle samfundslag, det er lavt-uddannede og højtuddannede, det er hippien og karrierekvinden. Den meget naturlige kvindetype henvender sig også, de vælger så bare at få lagt meget små implantater ind.  Det bliver spændende at se, hvor mange fra vores døtres genration, der tager det til sig. De er jo nærmest født ind i en tid, hvor det er almindeligt. Og jeg vil sige, kom min datter og sagde: ’det vil jeg gerne have’, så ville jeg sige: ’fint, så kom min egen’.”

brystimplantat_Placeringafsnit.jpg
Implantatet lægges ind via armhulen, via brystvorten, eller mest almindeligt, lægge snittet under brystfolden.
Illustration af Per Diemer

Men bliver man virkelig lykkeligere af at få en større barm?

”Ja, mange gør. Hvis det længe har været et ønske, bliver de fleste faktisk utroligt glade. Tænk på, at for nogle kvinder var ønsket så stort, at de var villige til at løbe en seriøs sundhedsrisiko for at få større barm – det behøver ingen længere i dag.”

Læs mere: 10 år med botox

Brystkirurgiens hovedområder:

  • Brystløft indebærer et indgreb, hvor man kirurgisk løfter den hængende barm, men ikke ændrer på barmens naturlige størrelse.
  • Bryst-rekonstruktion kirurgen genskaber ved hjælp af brystimplantat det fjernede bryst.
  • Brystreduktion er en operation, hvor man formindsker medfødte store og tunge bryster.
  • Brystforstørrende operation ved hjælp af brystimplantater går man ind og øger brystvolumen med op til flere bh-størrelser.
  • Brystforstørrende operationer er uden sammenligning den mest udførte operation, både herhjemme og internationalt. Alene i USA blev der i 2013 udført knap 300.000 brystforstørrende operationer.

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke