Chili - hot og helbredende

Chilien har gjort sin entré på den danske køkkenscene, og vi har efterhånden alle taget dybe indåndinger ved overdoseringer af den lille frugt. Umiddelbart skulle man ikke tro, at den brændende følelse kan være sund, men det er den. Udover at sætte ild til smagsløgene kan chili blandt andet spice sexlivet op og helbrede kræft

Chili - hot og helbredende

Den er rød, og den er hot, og de fleste har nok trillet en tåre og tømt et glas vand efter at have stiftet bekendtskab med den stærke fætter. Men selv om det ikke er mange år siden, den røde djævel blev budt velkommen på de danske krydderihylder, har chilien dog nogle år på bagen - nærmere bestemt cirka 8.000 fra dengang sydamerikanske indianere brugte den til lidt af hvert. Arkæologer har fundet forsteninger af chilien samt optegnelser af, hvad Mayafolket brugte den til. Og de var ikke fantasiløse. Udover krydderi blev chilien nemlig brugt som både medicin og elskovsmiddel. Og de var ikke helt galt på den, mener flere forskere i dag, men det vender vi tilbage til.

Læs mere: Hvidløg - stinkende sundt

Columbus løb tør for sort peber

I løbet af årtusinder har chilien kun bredt sig ud over et ganske begrænset område i Sydamerika, hvilket skyldes dens brændende effekt. Den er nemlig et forsvarsværn mod at blive spist af dyr, og eftersom fugle er det eneste væsen, der er immunt overfor chiliens flammer, er den kun blevet spredt via kernerne i fuglens afføring. Så i dag kan vi udelukkende takke Columbus for frugten.

Efter at have krydset Atlanten nåede Columbus i slutningen af 1400-tallet til Caribien, hvor han og besætningen blev introduceret for chilien. Historien fortæller, at de var løbet tør for sort peber og derfor straks blev så glade for den røde erstatning, at de besluttede at tage planten med til Spanien - deraf navnet chilipeber. I starten af 1490’erne ramte de første chiliplanter europæisk jord, hvorfra den blev spredt til resten af Europa, Afrika og Asien. I 1494 fik den i Europa betegnelse som medicinsk plante.

Læs mere: Sæt krydderi på helbredet

Tusinder af typer

Enhver mayaindianer ville korse sig, hvis man blot betegner en chili som en chili, for det er blot den brede betegnelse for planten, der rummer mange tusinde forskellige sorter. Lene Tvedegaard er chiligartner og har skrevet chilibogen ’Den Lille Stærke’, og hun er en af Danmarks førende chilieksperter. Hun fortæller, at hver enkelt lille sydamerikansk landsby de seneste 9.000 år har haft sin egen helt specielle chiliplante, som de har fremavlet ved at krydse et hav af chilisorter. Og det mexicanske køkken tager ikke let på, hvilken type chili, der bruges til hvad.

”Det er nøje afstemt ud fra duft- og smagsnuancer og hvor stærk, chilien er. Og sydamerikanerne sætter en kæmpe ære i at finde chilien, der passer perfekt til den enkelte ret. Og der er jo tusinder at vælge imellem.”

I Danmark ved vi i hvert fald, at den er hot, men der findes grader af chilistærkhed, og der er endda opfundet en skala til at angive, hvor stærk en chili er.

Læs mere: Det kan dine krydderier

Brandsår i munden

I 1912 satte Wilbur Scoville sig for at skemainddele chilifrugter, så han opsatte en skala, der fortæller hvor stærk en chili er. Stoffet i chilifrugten, som Scoville målte på, hedder Capsaicin, og dét er hele humlen i frugten, der frembringer den brændende effekt; og det er heftigt. En enkelt dråbe Capsaicin opløst i 100.000 dråber vand kan nemlig give blister på tungen, hvis man tager en tår.

Wilbur Scoville inddelte det altså således, at en chilifrugts smertepåvirkning bestemmer, hvor mange scoville den ligger på.

”En mild chilifrugt som eksempelvis en rød peber ligger på nul scoville, hvor verdens stærkeste naturlige chilifrugt, Habanero ligger 577.000 scoville, så det er jo stærke sager, og man kan godt komme galt af sted og brænde sig,” fortæller Lene Tvedegaard, der forelskede sig i planten for 13 år siden, og siden har skabt sig en levevej af den som gartner og forfatter.

Hvis man bruger chili i mad, påpeger hun, er det vigtigt, at maden tilberedes ved 60 grader eller derover, da det er her, Capsaicinen frigøres.

Læs mere: Ginseng - måske en misforstået rod

Chili er narko

Det kendetegnende flammekast i munden, der er frugtens varemærke, er udelukkende bestemt af Capsaicin-indholdet, og det har gennem årene givet planten sine helbredende virkninger. Og dem er der mange af.

Først og fremmest findes der ironisk nok en smertestillende effekt i chili, fordi den brænder i munden. Hjernen registrerer smerten og sender smertestillende stoffer i form af endorfiner ud i kroppen for at lindre, og da de også har en opløftende effekt, kan man ligefrem føle en let eufori. Derfor bruges Capsaicin også i forskellige smertestillende salver mod gigt og andre ledsmerter. Planten er derfor et mildt narkotikum, som ligefrem skaber en afhængighed hos nogle, men modsat narkotika, som vi kender det, er der kun positive virkninger at spore ved brugen af chili.

Chili kan være en brandbombe i munden, men i endnu højere grad er den en ren vitaminbombe i kroppen. Den er proppet med antioxidanter, A-,B- og C-vitaminer, og chilifrugten indeholder endda flere A- og C-vitaminer end citroner og gulerødder. Den er med til at sænke blodtrykket og kolesteroltallet, og da den får maveslimhinden til at udskille mere slim, beskytter den maven mod ætsende stoffer som alkohol og medicin. Herudover lindrer og forebygger den forkølelse, fordi den bedøver nerverne i næseslimhinderne og gør dem mindre modtagelige for infektioner. Men endnu vigtigere kan Capsaicinen i chili forebygge og endda kurere visse typer af cancer.

Læs mere: Ingefær - en kurerende knold

Chili kan helbrede cancer

I 2006 placerede forskere på Cedars-Sinai Medical Centre i Los Angeles menneskelige prostata-kræftceller i mus, som blev fodret med Capsaicin. Forsøget viste, at 80 procent af kræftcellerne forsvandt, og musene havde ikke modtaget anden behandling.

Man skal dog passe på med direkte at konkludere, at Capsaicin så også kan kurere cancer hos mennesker, mener overlæge Anne Tjønneland fra Kræftens bekæmpelse: ”Bare fordi det virker hos mus, er det ikke 100 procent sikkert, at det også virker hos mennesker, men der er store indikatorer på, at Capsaicin ville virke kurerende på cancertyper som eksempelvis prostatakræft,” siger hun og henviser i samme åndedrag til ny forskning i Korea. Her blev cancerceller i et reagensglas påvirket med Capsaicin, og de blev stærkt svækket. Så selv om meget tyder på en positiv virkning overfor kræft, er hun påpasselig med at sige noget med komplet sikkerhed.

Anderledes konkluderende er ph.d Yasser Mahmmoud fra Aarhus Universitet. Han har forsket i Capsaicins effekter på kroppen og fortæller, at Capsaicin kan nedsætte prostatakræft.

”Capsaicin øger simpelthen koncentrationen af kalciumkoncentration i cellerne, og det betyder kort sagt, at kræftcellerne begår selvmord, og derfor kan de ikke formere sig.”

Samtidig uddyber han, at der også er en god chance for en positiv virkning på andre kræfttyper som eksempelvis tarmkræft. Hos Propa, der er patientforening for prostatakræftramte nikker de genkendende til forsøgene med chili, som mange patienter benytter sig af. Og chiligartner Lene Tvedegaard har mødt adskillige med prostatakræft, som fortæller om deres forsøg med chili som medicin:

”Det er helt vildt. Jeg ved godt, at det ikke er videnskabeligt underbygget, men jeg er simpelthen stødt på så mange historier fra folk, hvor kræfttallet er dalet mirakuløst, efter de er begyndt at spise chili,” beretter hun entusiastisk. Og hun skriver alle historierne ned i en bog, som, håber hun, på et tidspunkt kan være med til at gøre chili til anerkendt behandling.

Myter om chili

Slanker chili?

Ja. Capsaicin, som chilifrugter er rige på, påvirker nervesystemet, når vi spiser dem. Det betyder, at muskelcellerne arbejder, selv om man er i hviletilstand, og det sætter forbrændingen op. Det er også derfor, man kan svede lidt, når man spiser mad med chili.

Kan chili bruges som elskovsmiddel?

Ja. Capsaicinen får blodet til at strømme hurtigere rundt i kroppen, også til kønsdelene, så derfor kan det virke seksuelt opstemmende at spise chili. Man skal dog nok være yderst forsigtig, hvis man vil eksperimentere med at smøre det direkte på huden.

Er friske chilier stærkere end tørrede?

Ja, chilifrugter mister med tiden indholdet af Capsaicin, men det går meget langsomt, så derfor er den friske chilifrugt stærkest. Under madlavning mister chilifrugten også en smule Capsaicin. Det er derfor, man sommetider nyser under madlavning med chili.



Få de seneste artikler direkte i din indbakke