Dårlig ånde er ofte indbildt

Hver femte dansker mener, de lider af dårlig ånde, men det er heldigvis ofte nemt at slippe af med igen

Dårlig ånde er ofte indbildt

Hvis du hele tiden er bange for, at du har dårlig ånde, så gå til tandlægen og få det tjekket. I de fleste tilfælde er det nemt at få bugt med, og mange patienter har slet ikke dårlig ånde, det er bare noget, de tror.

Hvis man bliver ved med at synes, man har dårlig ånde, selv om en tandlæge konstaterer, at man ikke har det, så har man i stedet Halitofobi. Og det kan være næsten lige så slemt, og i nogle tilfælde kræver det psykologisk rådgivning.

"Op til halvdelen af patienterne, der kommer til tandlægen med dårlig ånde, har det ikke," siger Alan Richards, der er tandlæge og forsker på Tandlægehøjskolen.

Ifølge Bo Danielsen, der er ledende tandlæge på Skolen for Tandplejere og Kliniske tandteknikere, viser en undersøgelse af skolens patienter, at op til hver femte har dårlig ånde eller angst for dårlig ånde. Og det er enormt ødelæggende for folks selvværd.

"Det kan udvikle sig til at få afgørende psykologiske konsekvenser. Folk holder sig tilbage og undgår for nær kontakt med andre, så det kan ende med social isolation," forklarer han.

Morgenånde tæller ikke

Dårlig ånde er først et problem, når den daglige hygiejne ikke kan fjerne den. Så hvis man børster sine tænder ordentligt, bruger tandtråd og spiser normalt og varieret, så forsvinder morgenånden:

"Stort set alle har lidt dårlig ånde om morgenen, når de vågner, og tror fejlagtigt, at det betyder, at de også har det resten af dagen," siger Alan Richards.

Men døjer man alligevel med dårlig ånde, bør man gå til tandlægen. Der kan være tale om en sygdom. Men det er oftest et resultat af dårlig mundhygiejne, paradentose, huller i tænderne eller noget, man har spist, røget eller drukket. Og det kan klares med grundig tandbørstning, en tungeskraber, der fjerner bakterier fra tungen, en pastil eller tyggegummi, der sætter gang i spytproduktionen, for spyt er naturens eget mundskyllemiddel. Endelig kan man også bruge mundskyllevæske. Men det må dog kun bruges i korte perioder, fordi det kan misfarve tænderne.

Kan komme fra tarmen

Endelig kan dårlig ånde også skyldes forstoppelse. Det viser sig at være årsagen hos op til hver fjerde med dårlig ånde ifølge en undersøgelse fra Hillerød Hospitals Tarmlaboratorium. Her skønner overlæge, dr.med. Dennis Raahave, at mellem 5 og 10 procent af danskerne lider af kronisk forstoppelse, og op til 20-25 procent har skjult forstoppelse, som oftest er skyld i en irritabel tyktarm. Af dem får 20 procent dårlig ånde, fordi der er for meget afføring deponeret i tyktarmen.

Forstoppelse kan således medføre dårlig ånde, fordi bakterier i tyktarmen danner en blanding af ildelugtende luftarter, der breder sig op igennem tarmkanalen. Den dårlige ånde kommer derved til at lugte som afføring.

dårlig ånde

  • Tjek din egen ånde ved at slikke håndleddet. Lad det tørre i 10 sekunder og lugt så efter.
  • Mundskyllemiddel med antibakterielle stoffer dæmper bakterierne i munden, og zink neutraliserer svovllugt. Mundskyllemiddel dæmper dårlig ånde, men det fjerner det ikke.
  • Børst tænder grundigt og brug en tungeskraber.
  • Motion, fiberrig kost og meget væske sætter tarmen på arbejde, og derved undgår man forstoppelse og deraf risiko for dårlig ånde.
  • Jo længere efter vi har spist, jo større risiko er der for dårlig ånde. Der dannes mindre spyt, hvilket giver flere bakterier. Så spis ofte.


Få de seneste artikler direkte i din indbakke