Dansen med mr. Parkinson

Flere end 7.000 danskere lider af den neurologiske sygdom parkinson. Langt flere lider med på sidelinien som pårørende. Gennemsnitsalderen er godt 60 år, når diagnosen stilles, men unge helt ned til sidst i 20’erne rammes af sygdommen. Dans kan ikke kurere parkinson, men en svingom i godt selskab og til god musik kan mindske symptomerne, give smil på læben og frembringe en tiltrængt samhørighed og gnist hos både patienter og pårørende.

Dansen med mr. Parkinson

Det er ikke til at tage fejl af, at danseinstruktøren gennem mange år, Elisabeth Dalsgaard, gør en forskel for de parkinsonpatienter, hun møder i sit daglige arbejde. Siden januar 2014 er hun og ambassadøren for Parkinsonforeningen, Anne-Mette Rasmussen, flere gange årligt rejst med en gruppe patienter, pårørende og instruktører til sportsressortet Club La Santa på den kanariske ø Lanzarote for at danse. Et projekt, som kvinderne i starten troede ville blive en udfordring at få stablet på benene, men som nu tre år senere har lange ventelister. Faktisk har de netop udvidet tilbuddet med en tur til en ny dansedestination syd for Barcelona. Der er rift om pladserne og gengangerne flokkes. 

”musikken og motionen stimulerer mange af de signalstoffer, som patienten mangler”

DANS OG DOPAMINSpørger man speciallæge i neuromedicin, Anne Gersdorff Korsgaard, hvordan dans kan have en relevans for parkinsonpatienter, så er svaret klart: ”Parkinson er først og fremmest en dopamin-mangel. Og i dag ved man fra forskellige videnskabelige undersøgelser, at musikken og motionen stimulerer mange af de signalstoffer, som patienten mangler,” siger hun. Og hun ved, hvad hun taler om, for hun har forsket inden for området i mere end 30 år.

”Vi kan se det på smilet, vi kan se det på motorikken og flere af de patienter, som er med nede at danse, kan faktisk skære ned på medicinen, for de bliver nærmest dopet af dansen og musikken”, tilføjer Elisabeth Dalsgaard, som slet ikke er i tvivl om, at speciallægens påstand virker i praksis.

”Folk der har parkinson siger tit, at de dagligt kæmper med mr. Parkinson, men når de danser rundt, finder de ud af, at de kan danse med mr. Parkinson, og han er faktisk okay at danse med”, siger Elisabeth og tilføjer, at alle er velkommen til at skråle med på de gode numre, som strækker sig fra Nik & Jay og Justin Timberlake til Liva Weel, for stemmen har også godt af at blive trænet, når man lider af parkinson. 

PAUSE FRA PATIENTLIGGØRELSENMange parkinsonramte har for længst afskrevet håbet om nogensinde at komme ud at rejse igen. Eller ud at danse igen for den sags skyld. De har måske ikke været uden for Danmarks grænser i 10-15 år, men pludselig opstår der en mulighed for at komme af sted med deres nærmeste under ordnede forhold, hvor de ikke patientliggøres, men selvfølgelig tages hensyn til og passes godt på.

”Det er ikke et behandlingsprogram, vi tilbyder”, pointerer Anne-Mette Rasmussen. ”Der er ikke fokus på sygdommen, og mange af dem, vi er af sted med, finder tilbage til den, de var engang, fordi de får en pause fra patientliggørelsen, som de lever med til daglig. Man må jo også bare se på, hvad der logisk giver mening,” påpeger hun om det tilbud, der bringer glæden tilbage hos de ægtepar, far-datter-forhold eller venskaber, der ellers er præget af sygdommen, som også tærer på de pårørende, der konstant står til rådighed for deres kære, hvis krop bare ikke gør det, hjernen beder dem om.

DANS TIL ALLEElisabeth Dalsgaard og Anne-Mette Rasmussen underviser ikke kun på de spanske breddegrader og på Elisabeths danseskole Swingtime i Farum. Planen er at udbrede tilbuddet om at danse med mr. Parkinson til hele landet, så alle sygdomsramte kan få en naturlig dopaminindsprøjtning og i øvrigt have muligheden for at bibeholde de gode takter efter en dansetur sydpå. Elisabeth oplever, at folk kører til danseskolen i Farum helt fra Ringsted og Nykøbing Sjælland for at danse med, så interessen, lysten og viljen til at danse er til at få øje på.

”flere af de patienter, som er med nede at danse, kan faktisk skære ned på medicinen, for de bliver nærmest dopet af dansen og musikken”

Med støtte fra Trygfonden er målet for i år at starte workshops og dansecentre op i alle landets regioner, så det er muligt for alle at komme ud og danse lidt tættere på hjemmet. Elisabeth skal stå for at uddanne danseinstruktører, mens speciallæge Anne Gersdorff Korsgaard skal klæde instruktørerne fagligt godt på, så de har et solidt fundament for at kunne tage sig godt af danserne.

Interessen for Anne-Mette Rasmussen og Elisabeth Dalsgaards projekt er støt stigende, Parkinsonforeningerne i Sverige, Norge og på Færøerne forespørger på danseturene, og Danmarks Radio har tidligere på foråret fulgt kvindernes arbejde med parkinsonpatienter og dans. Programmet vises i Sundhedsmagasinet på DR1 den 16. maj. Du kan i øvrigt læse mere om parkinsondans, danseskolerne og danseturene til Spanien på www.swingtime.dk.

undefined 

 

 

 Få de seneste artikler direkte i din indbakke