Dansk blodtrykshandling halter

Kun en ud af tre opnår et velbehandlet blodtryk, selv om de er i behandling hos egen læge

Dansk blodtrykshandling halter

Blodtryksbehandlingen herhjemme er langt fra i top. 7 ud af 10 danskere, der er i behandling, har stadig et for højt blodtryk. De risikerer dermed at blive ramt af blodpropper i hjertet, hjernen eller få hjerneblødninger på grund af for højt blodtryk. Det viser et dansk studie fra Forskningsenheden for Almen Praksis på Syddansk Universitet, som er støttet af Hjerteforeningen. 5.413 patienter deltog i undersøgelsen. De havde i forvejen et kendt forhøjet blodtryk og gik til kontrol og var i behandling hos egen læge. Alligevel nåede kun 3 ud af 10 deres mål for et velbehandlet blodtryk på værdien under 140/90 mmHg eller under 130/80 mmHg for patienter med sukkersyge.

I forvejen er det kun cirka halvdelen af de danskere, der har fået konstateret for højt blodtryk, der bliver behandlet, fortæller professor på afdelingen på almen medicin på århus Universitet og praktiserende læge Bo Christensen, som står bag undersøgelsen.

Læs mere: Op og ned om blodtrykket

Kan koste liv

Hvorfor så få opnår optimal blodtryksbehandling vil Hjerteforeningen nu have undersøgt. Ifølge forskningschef i Hjerteforeningen Gorm Boje Jensen kan et af problemerne være, at behandling af forhøjet blodtryk kræver flere forskellige blodtryksænkende præparater for at få den fulde effekt. Det kan afskrække nogle patienter, hvorefter de dropper ud af behandlingen. Et andet bud kunne være, at de praktiserende læger er tilbageholdende med at give mere behandling mod forhøjet blodtryk.

"Ubehandlet blodtryk kan koste liv og koster samtidig det danske samfund store summer ved mange unødvendige indlæggelser," siger Gorm Boje Jensen og fortsætter:

"Mange patienter har en modvilje mod at indtage lægemidler, når man i øvrigt føler sig rask, som det ofte er tilfældet med blodtrykspatienter. Jeg vil derfor opfordre de praktiserende læger til, at være langt mere fokuseret på, at patienterne bliver behandlet helt til de behandlingsmål, som er fastsat, og løbende drøfte konsekvenserne af at droppe ud af behandlingen med patienterne. Samtidig skal den enkelte patient selv følge med i behandlingen og stille spørgsmål til målsætning og medicinering undervejs," siger Gorm Boje Jensen.

950.000 danskere over 20 år har forhøjet blodtryk. Det er cirka hver femte. Mere end 250.000 danskere har forhøjet blodtryk uden at vide det.

Læs mere: Klumme: Pas på blodtrykketFå de seneste artikler direkte i din indbakke