Danske kvinder ryger sig ihjel

Mange kvinder dør af rygerelaterede kræftsygdomme

Danske kvinder ryger sig ihjel

Mere end en femtedel af dødsfaldene blandt danske kvinder skyldes rygning. Kun i tre lande er tobak skyld i en større andel af dødsfaldene blandt kvinder, viser et helt nyt verdensomspændende Tobaksatlas, der netop er blevet præsenteret på en stor, international tobaksforebyggelseskonference.

Læs mere: Nu dør flere kvinder på grund af røg

Rygning er dødeligt

Lungekræft, hoved-halskræft, tarmkræft, livmoderhalskræft, knoglemarvskræft, leukæmi, leverkræft, nyrekræft, blærekræft, hjerteanfald, blodprop, hjerneblødning, KOL, astma, diabetes.

Listen over alvorlige og potentielt dødelige sygdomme, som rygning kan være skyld i, er lang, og danske kvinder rammes hyppigere end kvinder i de fleste andre lande af de sygdomme.

Hele 21,4 pct. af dødsfaldene blandt danske kvinder skyldtes rygning i 2004, og det overgås kun af Maldiverne, USA og Irland. Det viser en opdatering af et Tobaksatlas, som American Cancer Society og World Lung Foundation har lavet med et hav af verdensomspændende data om forskellige aspekter af tobakkens indflydelse og konsekvenser.

"Det, vi ser, er regningen for, at danske kvinder i flere årtier har været helt fremme i skoene med at ryge, og det er blandt andet kræftsygdomme, som nu viser sig i stor stil efter de mange år med rygning. De rygerelaterede kræftsygdomme er domineret af kræft i lungerne hvor de fleste er svære at kurere, men også blandt de andre rygerelaterede kræftsygdomme er der ofte færre, der overlever end efter andre kræftsygdomme, hvor rygning ikke spiller en rolle," siger overlæge Hans Storm, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere: Danskerne kender ikke konsekvenserne af rygningFå de seneste artikler direkte i din indbakke