Danskerne solbader unødvendigt meget for at få D-vitamin

De fleste danskere solbader for at blive brune, men ca. 40 procent lægger sig også i solen for at få D-vitamin. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, der har kortlagt danskernes solvaner i 2011. Problemet er, at det ikke er nødvendigt at solbade for at få nok D-vitamin, og danskerne udsætter sig derved for alt for meget UV-stråling.

Danskerne solbader unødvendigt meget for at få D-vitamin

Få minutter i solen midt på dagen - mere skal der ikke til, for at personer med lys hud kan få dækket deres behov for D-vitamin i sommermånederne. Alligevel er D-vitamin et hyppigt svar, når man spørger danskerne, hvorfor de solbader.

Der skal ikke mange minutters sol til for at danne nok D-vitamin om sommeren. D-vitamin er altså ingen undskyldning for at blive i solen længe.

"Mange danskere er meget optagede af, om de får nok D-vitamin, og det er uheldigt, hvis det fører til lang tid i solen og solskoldninger," siger Line Rasmussen projektleder i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens solkampagne.

Solbadning er særligt udbredt blandt kvinder, viser den netop offentliggjorte undersøgelse 'Danskernes solvaner i den danske sommer 2011', der bygger på besvarelser fra 4130 danskere i alderen 15-64 år. Ifølge undersøgelsen opholder 37 procent af de danske kvinder sig i solen for at blive brune én eller flere dage om ugen, hvis vejret er til det, og de har fri.

Læs mere: Pas på solens stråler og få nok D-vitamin

D-vitamin er oppe i tiden

D-vitamin har været meget debatteret, og der er gennem de seneste år skrevet meget om det fedtopløselige vitamin, hvis vigtigste funktion er at sikre omsætningen af kalk og fosfat i kroppen. Den store interesse for D-vitamin ser ud til at have givet danskerne en undskyldning for at blive længe i solen. Mens det i dag er 41 procent af de solbadende danskere, der nævner D-vitamin som begrundelse for, at de solbader, var det kun 24 procent i 2007.

"D-vitamin er vigtigt for kroppen, og vores anbefaling er ikke, at man holder sig ude af solen, men der er absolut ikke grund til at ligge og stege. Tommelfingerreglen er, at man ikke opholder sig længere end ca. 20 minutter i solen midt på dagen uden at bruge solbeskyttelse og vigtigst af alt, at man ikke bliver solskoldet. Så man kan sagtens nyde solen, få nok D-vitamin og forebygge kræft i huden på samme tid," siger Line Rasmussen.

At danskernes problem snarere er for meget end for lidt sol, vidner kræftstatistikkerne om. Unge danske kvinder har den hyppigste forekomst af modermærkekræft i verden, og antallet af danskere, der får hud- eller modermærkekræft, er nærmest eksploderet. Over de sidste 30 år er antallet af nye tilfælde af kræft i huden tredoblet, og det går fortsat den gale vej. Hvert år rammes ca. 1.630 danskere af modermærkekræft og ca. 12.000 rammes af almindelig hudkræft. Om D-vitamin

Vi danner D-vitamin i huden, når den rammes af solens stråling. Dermed bliver sollyset vores vigtigste kilde til D-vitamin. Vi får også D-vitamin fra kosten. Desuden anbefales et tilskud af D-vitamin til særlige risikogrupper for at forebygge direkte mangelsymptomer, som f.eks. knogleskørhed.

Læs mere: Kortlægning af D-vitamin skal gøre os klogere

D-vitamin dannes hurtigt i solen

D-vitamin dannes i huden i løbet af ganske kort tid, når vi opholder os i solen og hurtigere end den tid, det tager at blive rød eller forbrændt af solen. Derfor bør man aldrig opholde sig længere tid ubeskyttet i direkte sol af hensyn til D-vitamin – det giver ikke mere D-vitamin, men øger blot risikoen for solskader, der på længere sigt kan give kræft i huden.

Der er de senere år offentliggjort en række undersøgelser, der konkluderer, at der er en sammenhæng mellem D-vitamin i blodet og risikoen for at få eller dø af nogle kræftsygdomme. Det er dog ikke muligt at sige med sikkerhed om lave niveauer af D-vitamin er en årsag til kræft, eller om det er en konsekvens af kræftsygdommen eller af den livsstil, som har medvirket til sygdommens opståen. Derfor er Kræftens Bekæmpelse tilbageholdende med at anbefale tilskud af D-vitamin til en bred befolkningsgruppe.

Kræftens Bekæmpelse fik sidste år støtte fra TrygFonden til en befolkningsundersøgelse, der skal se nærmere på danskernes D-vitamin niveau. Både på sæsonvariation i D-vitamin niveauet og på, hvordan D-vitamin hænger sammen med vores livsstil og soladfærd.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Læs mere: D-vitamin godt mod depressionFå de seneste artikler direkte i din indbakke